Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječko ljeto kulture [2021.] [program]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65644
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.06.2021. 11:23 
Naslov:  Osječko ljeto kulture [2021.] [program]
Od 29.06.2021. 16:00 do 13.07.2021. 15:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[14.7.2021.] Pred prepunim gledalištem svečano zatvoreno 21. Osječko ljeto kulture!


[13.7.2021.] Predstavljena nova slikovnica "Bon Ton i ključ svemira", premijerno izvedena monodrama "Popis"


Skriveno: 
U utorak, 13. srpnja na Osječkom ljetu kulture:

Osječko ljeto kulture 2021. završava u utorak, 13. srpnja trima programima.

Predstavljanje knjige 2OLJK-ovih! RAZGOVORI UGODNI bit će održano u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku s početkom u 19,30 sati. Riječ je o ukoričenoj seriji intervjua s ljudima koji su na različite načine sudjelovali u kreiranju programa i realizaciji Osječkih ljeta kulture kroz 20 godina manifestacije. U predstavljanju sudjeluju predsjednik Organizacijskog odbora OLJK-a 2021. Dražen Alerić, članica Odbora Areta Ćurković i urednici Srđan Lukačević i Dino Radmilović.

Repriza posljednjeg premijernog naslova ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture, monodrama „Popis“ Gradskih galerija Osijek bit će izvedena u 21 sat u Barutani. Predstavu je režirala Aida Bukvić, a igra Olga Pakalović.

Svečano zatvaranje Osječkoga ljeta kulture 2021. bit će održano na glavnoj festivalskoj pozornici u Parku kralja Petra Krešimira IV s početkom u 21 sat. Dramu Monike Herceg „Gdje se kupuju nježnosti“ izvest će Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. U predstavi igraju Darija Lorenci Flatz, Jadranka Đokić, Lana Barić, Nina Violić, Igor Kovač, Filip Vidović i Mirta Zečević. Redatelj je Rene Medvešek.



[12.7.2021.] Završni koncert Oljkića, ovacije za Dariju Lorenci Flatz i Tarika Filipovića i repriza Pakla


Skriveno: 
U ponedjeljak, 12. srpnja na Osječkom ljetu kulture:

Nakon vrlo uspješnog uprizorenja prošlogodišnje strip slikovnice Bon Ton iza duge najavljujemo promociju novog uratka Dražena Alerića BonTon i ključ svemira“. I ovu je strip slikovnicu ilustrirao Dražen Jerabek, a line art i kolor potpisuje Igor Bojan Vilagoš. Promocija strip slikovnice Bon Ton i ključ svemira bit će održana na terasi Kulturnoga centra s početkom u 19 sati.

Posljednju premijeru ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture donose nam Gradske galerije Osijek! Prema tekstu Jennifer Tremblay monodramu „Popis“ režirala je Aida Bukvić. U predstavi igra sjajna Olga Pakalović, a početak je u 21 sat u Barutani.



[11.7.2021.] Izvrsna predstava Laboratorij života, repriza Tri žene i premijera Danteova pakla za 700. obljetnicu autorove smrti!


Skriveno: 
U nedjelju, 11. srpnja na Osječkom ljetu kulture:

U sklopu Oljkića Glazbena škola Franje Kuhača izvest će završni koncert s početkom u 20 sati na terasi Kulturnoga centra Osijek. Ovim programom zaključujemo ovogodišnji Oljkić.

Drama „Da sam ptica“ Nikoline Bogdanović u izvedbi Fiji Grupe d.o.o. na rasporedu je u Parku kralja Petra Krešimira IV u 21 sat. Redateljica je Arija Rizvić, a igraju Darija Lorenci Flatz i Tarik Filipović. Riječ je o kazališnoj predstavi koja govori o mladom bračnom paru koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz okupiranog Sarajeva. Sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iz ratnih ruševina moraju osmisliti i iznova izgraditi život te pronaći sreću.

Slijedi reprizna izvedba predstave „Pakao (pandemije, potresa, pohlepe i požude) Dantea Alighieria u režiji Ivana Lea Leme. Predstava je na rasporedu je u 22 sata Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. U predstavi igraju Petra Bernarda Blašković, Tea Šimić, Anđela Kusić, Nina Vidan, Martina Mandek, Martina Terzić, Mihael Elijaš, Filip Sever, Lovro Ivanković, Ivan Simon i Matko Duvnjak. Koreografiju potpisuje Leo Mujić, dramaturgiju Nina Skorup, glazbu Zvonimir Dusper, a izbor kostima i oblikovanje rasvjete redatelj Ivan Leo Lemo.



[10.7.2021.] Zabavni Močvarovci, Generacija XYZ, Urbane intervencije i praizvedba predstave "Tri žene"

Skriveno: 
U subotu, 10. srpnja na Osječkom ljetu kulture:

U sklopu Oljkića Lutkarska organizacija koju trebamo izvest će predstavu Marija Jakšića i Morane Dolenc „Laboratorij života“ u kojoj igra Mario Jakšić. Predstava je na rasporedu u 19 sati u Kulturnom centru u Osijeku.

U 21,30 na rasporedu je repriza drame Vedrane Klepice „Tri žene“ u režiji Roberta Raponje i koprodukciji Tigar Teatra i Teatra Fort Forno. U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Predstava će biti održana u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.

Slijedi još jedna premijera na Osječkom ljetu kulture 2021. Ambijentalna predstava „Pakao (pandemije, potresa, pohlepe i požude) Dantea Alighieria u režiji Ivana Lea Leme na rasporedu je u 22 sata u Hrvatskom narodnom kazalištu. U predstqavi igraju Petra Bernarda Blašković, Tea Šimić, Anđela Kusić, Nina Vidan, Martina Mandek, Martina Terzić, Mihael Elijaš, Filip Sever, Lovro Ivanković, Ivan Simon i Matko Duvnjak. Koreografiju potpisuje Leo Mujić, dramaturgiju Nina Skorup, glazbu Zvonimir Dusper, a izbor kostima i oblikovanje rasvjete redatelj Ivan Leo Lemo.



[9.7.2021.] Značajna izložba Matije Žeravića i jedinstvena kazališna poslastica o Nikoli Tesli


Skriveno: 
U petak, 9. srpnja na Osječkom ljetu kulture izmjene u programu!

Pretpremijera predstave za djecu Ivane Klaić „Močvarovci“ bit će održana u Kulturnom centru u Osijeku s početkom u 10 sati, a u sklopu Oljkića koji donosi pregršt programa za djecu i ove godine. Ista će predstava biti izvedena i u 19 sati na istome mjestu. Riječ je o diplomskom ispitu iz lutkarske režije mlade Ane Šantar pod mentorskim vodstvom Tamare Kučinović. U predstavi igraju Rea Kamenski-Bačun, Sara Baričević, Ana Cmrečnjak, Toni Leaković i Nikola Radoš. Predstava je namijenjena mališanima vrtićke dobi i nižim razredima osnovne škole.

Početak predstave „Generacija XYZ“ pomiče se na 20 sati u Kulturnom centru. Riječ je o autorskom projektu Marijane Matoković, Lidije Kraljić, Ivane Pedljo, Tihane Strmečki i Nine Horvat u izvedbi Teatra Cirkus punkt. U predstavi igraju Lidija Kraljić Ivana Pedljo i Marijana Matoković. Predstava je namijenjena uzrastu 10+.

U 19 sati predstavljamo street art projekt Urbane intervencije Udruge PLANtaža. Najstarija osječka tramvajska stanica kod Perivoja kralja Tomislava osvanut će u posve novom ruhu!

Uslijedit će praizvedba predstave Vedrane Klepice „Tri žene“ u režiji Roberta Raponje i koprodukciji Tigar Teatra i Teatra Fort Forno. U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Predstava će se zbog najavljenog lošeg vremena održati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku s početkom u 21,30.



[8.7.2021.] Zbog crvenog meteoalarma otvorenje OLJKIĆ-a prebacuje se za petak


Zanimljiv filozofski razgovor, prekrasan klavirski koncert Ide Gamulin i ponovno sjajna izvedba predstave Bon Ton iza duge


Skriveno: 
U četvrtak, 8. srpnja na Osječkom ljetu kulture:

Premijera predstave za djecu „Močvarovci“ bit će održana u Kulturnom centru u Osijeku s početkom u 19 sati, a u sklopu Oljkića koji donosi pregršt programa za djecu i ove godine. Riječ je o diplomskom ispitu iz lutkarske režije mlade Ane Šantar pod mentorskim vodstvom Tamare Kučinović. U predstavi igraju Rea Kamenski-Bačun, Sara Baričević, Ana Cmrečnjak, Toni Leaković i Nikola Radoš.

Istovremeno, u 19 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti bit će otvorena izložba „Budimski slikar Matija Žeravić (1702.-1771.)“. Kustosi su Zsuzsanna Korhecz Papp i Ivan Roth.

U dva termina 21 sat i 23 sata na glavnoj festivalskoj pozornici bit će izvedena drama „Tesla – prilagođavanje anđela“ Teatra Erato, Ka'bine i Kulturno informativnog centra Zagreb. Igraju Momčilo Otašević i Vladimir Posavec-Tušek koji je ujedno i redatelj i dramaturg predstave. Ova je predstava umjetnički doprinos razotkrivanju jednog genijalnog znanstvenika i mudrog duhovnog bića. U ulozi Nikole Tesle pojavit će se Vladimir Posavec - Tušek, kazališni, televizijski i filmski glumac. U bogatoj glumačkoj karijeri dosada je ostvario preko 70 uloga. Misterioznog gospodina Smitha igra Momčilo Otašević, višestruko nagrađivani kazališni, filmski i televizijski glumac.

Promocija knjige Mije Dimšić odgođena je, a o novom ćete terminu biti na vrijeme obaviješteni.



[7.7.2021.] Plavičasta, mistična i emotivna praizvedba predstava Bon Ton iza duge i izložba u Galeriji Knifer


Skriveno: 
U srijedu, 7. srpnja na Osječkom ljetu kulture:

Filozofski razgovor „O društvenoj (ne)relevantnosti filozofskoga mišljenja“ vodit će u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Marijan Krivak i Srećko Horvat uz moderatora Igora Loinjaka. Početak je u 19 sati.

Koncert Ide Gamulin na glasoviru bit će održan u Kulturnom centru Osijek s početkom u 20 sati. Ida Gamulin hrvatska je pijanistica svjetskoga glasa, vodeće ime hrvatskog pijanizma srednje generacije. Rođena u Splitu, hrvatsko-austrijskog podrijetla, unatoč izrazitoj sklonosti za prirodne znanosti, priklonila se glazbi, te je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Murai. Usavršavala se u Weimaru kod Rudolfa Kehrera te u Londonu kod Alfreda Brendela, Annie Fischer, Johna Lilla i Stephena Kovacevicha. Uz niz nagrada na natjecanjima u domovini, dobitnica je i mnogih nagrada u inozemstvu. Uz klasični pijanistički repertoar, s pažnjom njeguje glazbu suvremenih hrvatskih skladatelja, a osobito opus Dore Pejačević, čiji je cjelokupan opus glasovirskih minijatura priredila za tisak.

U 21 sat slijedi praizvedba B Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Dramskog studija za srednjoškolce „Bon Ton iza duge“ koju je prema strip slikovnici Dražena Alerića dramatizirala i režirala Areta Ćurković. Predstava će biti izvedena na pozornici u Parku kralja Petra Krešimiva IV.



[6.7.2021.] Sjajni Miholjević i Čuček u predstavi Teatra Rugantino i vrijedna promocija monografije o zgradi Generalkomande!


Skriveno: 
U utorak, 6. srpnja na Osječkom ljetu kulture dva programa:

U 20 sati pozivamo u Galeriju Knifer na izložbu „Why so serious?“ u organizaciji HDLU Osijek i Međunaronog grafičkog centra iz Ljubljane. Izlažu Jaka Babnik, Mario Čaušić, Krunoslav Dundović, SmallbutDangers (Simon Hudolin i Mateja Rojc), Mladen Stropnik, Sonja Vulpes.

Izložba pod nazivom Why so Serious? donosi nam najnoviju produkciju te neka starija ne baš često izlagana djela umjetnika u kojima svaki od njih na svoj način istražuje proceduralne zakonitosti umjetničkoga medija i njegovu uključenost u izražajnu svakodnevicu postojeće društvene stvarnosti.

U 21 sat slijedi još jedna praizvedba Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Dramskog studija za srednjoškolce „Bon Ton iza duge“ koju je prema strip slikovnici Dražena Alerića dramatizirala i režirala Areta Ćurković.

„Predstava govori o ljubavi u bilo kojem smjeru i odnosu, o raznim sferama i važnosti kulture, sporta i svih onih esencija koje čine život živim. Ova predstava nas kroz ljubav, prijateljstvo, povezanost iznova uči o spoznaji ljubavi i bića kao bitka. Ova nas predstava upozorava kako moramo čuvati empatiju i humanost. Ova predstava govori o bitku bića koje može stvoriti čaroliju, a čarolija, zna se, kad jednom započne ništa je više ne može zaustaviti. Ova predstava i ova mladost vam žele poručiti da nađete svoju ampulu sreće, svoj putujući oblak i preuzmete odgovornost i brigu kako za svoj grad, tako i za čitav planet jer samo ćete tada uspjeti razumjeti spoznaju da oni koji imaju više, znaju više (ili jednostavno imaju više sreće) to nesebično dijele ostalima, istaknula je redateljica Areta Ćurković. Dodala je i zahvalu svima koji su sudjelovali na projektu: scenografu Davoru Molnaru, kostimografkinjama Tončici Knez i Lorni Kalazić Jelić te HNK u Osijeku i Plesnom studiju Shine na posudbi dijela kostima, skladatelju Stjepku Galoviću – Kandžiji, oblikovatelju rasvjete Igoru Eleku i kolegi glumcu Gordanu Marijanoviću koji je bio zadužen za scenski pokret, šminku i masku, ali i „svakom Biću koje je bilo istinska esencija ljubavi i sreće na ovom projektu.“



[5.7.2021.] Spektakularan koncert Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a, panel i izložba OLTTIMES i projekt Damira Hoyke


Skriveno: 
U 19,30 sati prestavljamo monografiju Katarine Horvat-Levaj i Margarete Turkalj Podmanicki PALAČA SLAVONSKE GENERALKOMANDE U OSIJEKU. U predstavljanju uz autorice sudjeluju i Ratko Vučetić i Vlasta Piližota dok je moderatorica Sara Mikrut Vunjak. Predstavljanje će biti održano na Trgu Sv. Trojstva.

Satirična ljubavna komedija Miloša Radovića UVIJEK ĆE NAM OSTATI LJUBAV u izvedbi Teatra Rugantino i režiji Darija Harjačeka bit će izvedena na glavnoj pozornici u Parku kralja Petra Krešimira IV.

Riječ je o predstavi u kojoj igraju Jelena Miholjek i Dražen Čuček, nježna i pomalo uznemirujuća komedija o metamorfozama ljubavi u kojoj se propitkuje zajedništvo dvoje ljudi koje u trenutcima krize i nerazmijevanja, razdvajanja i miranje, može održati samo ljubav. Početak je u 21 sat.



[4.7.2021.] Koncerti, filmovi, promocije knjiga, izložba i koncert Vlatka Stefanovskog obilježili subotu na OLJK-u


Skriveno: 
Fotografski projekt „City art“ u 18 će sati predstaviti poznati fotograf, pisac i edukator Damir Hoyka i to kod pješačkog mosta kroz razgovor sa zainteresiranim novinarima i građanima.

OLTTIMES koncept – izložbu i video projekcije Osječke tvornice ideja možete pogledati u 19 sati na Trgu Vatroslava Lisinskog (katakombe 6).

Večer će zaključiti koncert Jazz orkestra HRT-a & Darka Rundeka i to na glavnoj festivalskoj pozornici u Parku kralja Petra Krešimira IV!
Pjesnik, glazbenik, radijski i kazališni umjetnik Darko Rundek dokazao je da zna donijeti jedinstveni zvuk i vlastitu estetiku dok programom ravna umjetnički voditelj ansambla Miron Hauser. Vjerujemo kako nas čeka nas pravi glazbeni spektakl.

Za gledatelje je ispred glavne festivalske pozornice osigurano oko 350 sjedećih mjesta uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera.



[3.7.2021.] Čudesna i mistična praizvedba Dječjeg kazališta, izložba, promocije knjiga i filmovi obilježili novu večer OLJK-a!


[2.7.2021.] OLJK: "Kakav dan, jurili smo s programa na program i uživali!"


Skriveno: 
Čak osam programa na Osječkom ljeto kulture očekuje naše sugrađane 3. srpnja 2021.

Od 10 sati nastavljaju se kreativne radionice Snovoslovci u sklopu Međunarodnog festivala slikovnice „Čuvari priča“ u Gradskoj i sveučilišnoj knjižinici.

U 19 sati, u Galeriji Waldinger bit će otvorena samostalna izložba Nives Kavurić Kurtović pod nazivom „Golom dušom svjedočim trag postojanja“. Kustosica je Iva Körbler.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, u 19 sati na rasporedu je promocija knjiga Edija Matića „Pop“ i Bobe Đuderije „Da se ne baci“. Knjige će predstaviti Nebojša Lujanović, a u organizaciji ogranka Matice hrvatske Osijek. U nastavku književnog programa Davor Špišić predstavit će knjigu Jasena Boke „Život i smrt uz svetu rijeku“ s početkom u 20 sati.

Vlatko Stefanovski trio nastavlja glazbeni program OLJK-a u Dvorištu Stare pekare s početkom u 19,30 sati, a repriza drame za djecu Dubravka Jelačića Bužimskog „Kako je Temnava dobila dan“ na rasporedu je od 21,00 sat u Perivoju kralja Tomislava.

Na filmskim večerima na šetalištu uz Secesijski zdenac bit će prikazana dva filma. „Frka“ redatelja Kevina Johnsona s početkom u 21 sat i „Službene tajne“ redatelja Gavina Hooda od 23 sata.




[1.7.2021.] Bajkovita baletna bajka "Mačak u čizmama", izvrstan koncert Aljoše Jurinića i izložba "Superbubble" obilježili drugi dan OLJK-a


Skriveno: 
Od 10 sati nastavljaju se kreativne radionice Snovoslovci u sklopu Međunarodnog festivala slikovnice „Čuvari priča“ u Gradskoj i sveučilišnoj knjižinici, dok će izložba također pod nazivom Snovoslovci biti otvorena u Kulturnom centru u Osijeku s početkom u 19 sati. Izlažu Zdenko Bašić, Željka Mezić, Tihana Ostreš, Nives Čičin-Šajn, Lisa Maria Wagner, Dušan Pavlić, Dražen Jerabek i Margareta Peršić.

Promocija knjiga Zorana Ferića – „Putujuće kazalište“ i Želimira Periša – „Mladenka kostonoga“ na rasporedu su na terasi Kulturnoga centra Osijek od 20 sati. Knjige predstavljaju Tatjana Ileš i Nebojša Lujanović u organizaciji ogranka Matice Hrvatske Osijek koji u nastavku (na istome mjestu) poziva i na „Pričigin“ – festival pričanja priča u kojemu uz Nebojšu Lujanovića sudjeluju i Edi Matić, Boba Đuderija, Jasen Boko, Petar Filipić, Zoran Ferić i Želimir Periš.

Slijedi i velika praizvedba OLJK-a 2021. – predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku nastala prema tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog „Kako je Temnava dobila dan“ u režiji Jasmina Novljakovića. Riječ je o predstavi za djecu u kojoj igraju Đorđe Dukić, Gordan Marijanović, Srđan Kovačević, Areta Ćurković,Tena Milić Ljubić, Ivana Vukićević, Aleksandra Colnarić, Inga Malidža i Lidija Helajz. Scenografiju u Perivoju kralja Tomislav, gdje je i planirana praizvedba, osmislio je Davor Molnar, kostime Jasminka Petek Krapljan, glazbu potpisuje Igor Valeri, video projekcije Marijan Josipović, scenski pokret Maja Huber dok je rasvjetom sve obojio majstor rasvjete Igor Elek. Čarobna se priča naslanja na slavensku mitologiju i u zanimljivom nam uprizorenju donosi čudesan svijet podzemlja, ljudi i bogova u stablima. Početak je u 21 sat.

Večer nastavljamo filmovima na šetalištu uz Secesijski zdenac, a u organizaciji Savjeta mladih Grada Osijeka. U 21 sat na rasporedu je projekcija filma „Veliko putovanje“. Redatelji: Vasiliy Rovenskiy i Natalya Nilova, a od 23 sata gledatelji će moći uživati u fimu „Nož u leđa“ redatelja Riana Johnsona.



Skriveno: 
[30.06.2021.] Treći dan Osječkoga ljeta kulture, 1. srpnja 2021. započinjemo kreativnim radionicama u sklopu Međunarodnog festivala slikovnice „Čuvari priča“ koji će se u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici održavati u sljedeća tri dana 1., 2. i 3. srpnja. Cilj ovoga Festivala jest, objedinjujući edukativnu, umjetničku i socijalnu komponentu, doprijeti do nove, mlade publike i proširiti njihov estetski doživljaj vezan uz kvalitetnu ilustraciju i tekst, istaknuti važnost čitanja i senzibilizirati ih za pisanu riječ s ciljem poticanja čitanja, očuvanja tradicije i jačanja uloge knjižnice kao kulturnog i informativnog središta. Istovremeno, aktivnosti Festivala namijenjene su i odraslima kako bi se upoznali s kvalitetnim slikovnicama, autorima i ilustratorima te važnošću čitanja djeci od najranije dobi. „Čuvari priča“ jedinstvena su manifestacija koja se odvija svakog prvoga tjedna u srpnju na osječkim ulicama, trgovima i parkovima, ustanovama kulture i okuplja veliki broj posjetitelja te se kao takva savršeno uklapa u program OLJK-a. Raspored programa možete provjeriti na poveznici https://www.gskos.unios.hr/index.php/festival-slikovnice-cuvari-prica-snovoslovci/ te se još uvijek prijaviti za neke od radionica.

U Muzeju likovnih umjetnosti u 19 sati bit će otvorena izložba „Istočni grijeh“ grupe autora Vladimira Freliha, Ane Petrović, Josipa Kaniže, Mirana Blažeka, Domagoja Sušca, Zlatka Kozine i Roberta Fišera. Kustosice su Blaženka Perica i Valentina Radoš, a koautori Krešimir Purgar i Igor Loinjak.

U 20 sati selimo se na terasu Kulturnoga centra Osijek gdje će roman za djecu i mlade „Pustolovine Tizi Enili: EksperimentDamira Hoyke predstaviti Dražen Jerabek.

Predstava Davor Špišića "Alabama" u izvedbi Kazališta Virovitica održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku zbog najavljenog lošeg vremena. Početak ostaje u 21 sat. Redatelj je Dario Harjaček, a igraju Blanka Bart, Goran Koši, Snježana Lančić, Monika Lanšćak, Mijo Pavelko, Goran Vučko i Draško Zidar. Dramaturginja Dora Golub piše: „Naposljetku, unatoč buci i bijesu, Alabama je drama o društvenom sloju kojem se, u pomalo patronizirajućim navalama simpatije, u kolokvijalnom govoru često tepa nazivajući ih se „malim ljudima“. Špišić svakodnevicu obitelji Burić i povremenih prolaznika u njihovom životu, gotovo svih odreda malih ljudi koji „preko crte žele, ali ne smeju“, oslikava toplim kolorom koji povremeno podsjeća na prizore iz djela kakvog filmaša razdoblja talijanskog neorealizma. Radnički angst Alabame usmjerava pažnju gledališta upravo na njih, njihovu razapetost između životarenja u vlastitoj državi i životarenja u imigraciji, te na nužnost osnaživanja njihove vidljivosti u javnom prostoru kao i inzistiranja na promjeni njihove društvene pozicije. Naime, s gorko-slatkim happy endom ili bez njega, Špišićeva drama jasno upućuje na činjenicu da Gorani Burići nikad ne nastaju sami od sebe.“




[30.06.2021.] Predsjednik Vlade Andrej Plenković svečano otvorio Osječko ljeto kulture


[29.06.2021.]
Skriveno: 
Osječko ljeto kulture drugoga dana, 30. lipnja donosi nam tri atraktivna programa:

Superbubble“ ambijentalnu instalaciju Vladimira Freliha u Kulturnome centru Osijek možete pogledati od 19 sati.

Premijera baleta Brune Bjelinskog „Mačak u čizmama“ na rasporedu je u 21 sat u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Budući da se očekuje veliko zanimanje gledatelja iz osječkog „velikog“ kazališta najavljuju kako će postaviti projekcijsko platno u dvorištu HNK u Osijeku kako bi svim zainteresiranim građanima omogućili gledanje ove baletne bajke.

Redateljica i koreografkinja je Ljiljana Gvozdenović, dramaturginja Tena Štivičić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Barbara Bourek, baletni majstori Laura del Carmen Velasco Farrera i Vuk Ognjenović. U podjeli su: Stari mačak SANJA TOTH; Mladi mačak MARCO MARONGIU/RAFAEL MOURA, Mlinar Ivica MANEX ALBERDI/VUK OGNJENOVIĆ; Mačak Danijel DANIJEL NOVOSELAC; Mačak Neven NEVEN-LUCIAN DAVIDOVIĆ; Nemilosrdni ovrhovoditelj GORDAN MARIJANOVIĆ, Šašavi narod PETRA LUCIJA ŽIVKOVIĆ, DORA LUKETIĆ, ANJA BAŠNEC, LUCIJA FIRI, ARMANDO EL-HAGHASSAN, VANJA DUŠIĆ; Dobri postolar RAFAEL MOURA/VUK OGNJENOVIĆ; Pomoćnici postolara GORDAN MARIJANOVIĆ, MARIA HOLJEVAC; Bezazlena jarebica LAURA ŠPINDEL; Jarebice HELENA HORVAT, LUCIJA HORVAT/SARA EPIFANY ERCEG; Debeli kralj BORIS STJEPANOVIĆ/MARKO BABIĆ; Kraljevska maca- mica LAURA DEL CARMEN VELASCO FARRERA; Razmažena princeza CLAUDIA SACCHETTI/LAURA ŠPINDEL; Dražesne prijateljice SNJEŽANA HORVAT, IVONA PRUTI/ANJA BAŠNEC; Svadljivi generali GORDAN MARIJANOVIĆ, BARBARA ČULJAK/ANJA BAŠNEC; Umišljeni ambasadori VANJA DUŠIĆ, ARMANDO EL-HAG HASSAN, MARIA HOLJEVAC/ANJA BAŠNEC; Putujući muzičar RAFAEL MOURA; Strašni čarobnjak VUK OGNJENOVIĆ/RAFAEL MOURA; Ljupke ptice LUCIJA HORVAT, HELENA HORVAT/SARA EPIFANY ERCEG; Vještica Laura LAURA ŠPINDEL/SARA EPIFANY ERCEG; Vještice zlice SNJEŽANA HORVAT, IVONA PRUTI, SARA EPIFANY ERCEG, PETRA LUCIJA ŽIVKOVIĆ, LUCIJA FIRI, DORA LUKETIĆ/ANJA BAŠNEC, BARBARA ČULJAK; Vesele mačkice SARA EPIFANY ERCEG, LUCIJA FIRI, HELENA HORVAT, DORA LUKETIĆ/ANJA BAŠNEC i Mačkica koketa LUCIJA HORVAT/HELENA HORVAT.

Istovremeno, s početkom u 21 sat, u Parku kralja Petra Krešimira na glavnoj pozornici OLJK-a gledatelji mogu posjetiti i koncert Aljoše Jurinića na glasoviru. Aljoša Jurinić jedan je od najboljih hrvatskih pijanista, a recital "Spomenik Beethovenu" posvećen je obilježavanju 250. obljetnice rođenja velikog Ludwiga van Beethovena!




[29.06.2021.] Svjetska praizvedba za svečano otvorenje Osječkoga ljeta kulture 2021.


[24.06.2021.] Čak 53 programa u 14 ljetnih dana bit će ponuđena građanima Osijeka i gostima grada na najvećoj kulturnoj manifestaciji na istoku Hrvatske – Osječkome ljetu kulture. Program su na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i predsjednik Organizacijskog odbora Osječkoga ljeta kulture Dražen Alerić. Osječko ljeto kulture tradicionalno će započeti 29. lipnja na Dan zaštitnika Grada Osijeka – svetih Petra i Pavla te trajati do 13. srpnja 2021. u organizaciji i produkciji Grada Osijeka, te uz potporu brojnih gradskih institucija, a naš grad postat velika, živa pozornica i mjesto kulturnih susreta i ponajboljih umjetničkih ostvarenja.

Posebno me raduje što se kroz sve ove godine Osječko ljeto kulture uspjelo nametnuti kao važna kulturna manifestacija, a ove će ga godine posjetiti i otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković, što dovoljno govori o kvaliteti i vidljivosti manifestacije, naglasio je gradonačelnik.

Program Osječkog ljeta kulture donosi visokokvalitetne programe iz područja kazališne, glazbene i koncertne, plesne, književne, likovne, novomedijske te filmske kulture, a osobito smo ponosni na činjenicu da ćemo na ovogodišnjemu OLJK-u imati čak 8 premijernih naslova, najavio je gradonačelnik Radić.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Alerić istaknuo je kako se Osječko ljeto kulture 2021. svečano otvara svjetskom praizvedbom - Koncertom za glasovir i simfonijski orkestar „Esseker“ Davora Bobića u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra i soliste Konstantina Krasnitskog na glasoviru, a najavio je i premijeru baleta Brune Bjelinskog Mačak u čizmama i predstave Dantea Aligherija Pakao u izvedbi osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Dječje kazalište Branka Mihaljevića priprema dvije ambijentalne praizvedbe Kako je Temnava dobila dan prema tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog, te Bon ton iza duge koju će prema strip-slikovnici Dražena Alerića izvesti Dramski studio za srednjoškolce. Tigar teatar i Teatar Fort Forno izvest će predstavu Vedrana Klepića Tri žene, a Akademija za umjetnost i kulturu u suradnji s Kulturnim centrom premijeru predstave za djecu Ivane Klaić Močvarovci. Gradske galerije Osijek, tradicionalno za OLJK pripremaju premijerni naslov, a izvest će monodramu Jennifer Tremblay Popis. Alerić je predstavio i zanimljiv vizualni identitet OLJK-a „dravsko čudovište“ koje se od bića s lošim namjerama kroz kulturne programe pretvara u dobro i zajedno s građanima uživa u svim gradskim događanjima. Vizualni identitet Osječkoga ljeta kulture i ove godine potpisuje Marko Jovanovac i Studio Marivo.

U dva će tjedna kulturnih program Osijek ponovno disati kulturu, a Grad je za tu prigodu osigurao sredstva u iznosu od 1.281.700,00 kn kako bi svi programi za posjetitelje bili potpuno besplatni. Gradonačelnik Radić je, pozvavši građane na ovogodišnji OLJK, naglasio kako svake godine programi Osječkoga ljeta kulture izazivaju veliko zanimanje građana, traži se stolac više, a nemjerljiv doprinos „ljeto“ ima u podizanju kulturnoga identiteta grada na Dravi.

Pridržavajući se svih važećih epidemioloških mjera, ispred glavne pozornice osigurano je 300-tinjak sjedećih mjesta, a na ulazu će se kao i prošle godine, mjeriti temperatura.

Program:

Utorak, 29. lipnja 2021.
21:00 sat - Davor Bobić - KONCERT ZA GLASOVIR I SIMFONIJSKI ORKESTAR ''ESSEKER''
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV]
21:30 sat - koncert Wolfgang Amadeus Mozart
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV]

- Predsjednik Vlade Andrej Plenković svečano otvorio Osječko ljeto kulture

Srijeda, 30. lipnja 2021.
19:00 sati - Vladimir Frelih „SUPERBUBBLE“, ambijentalna instalacija
[Lokacija: Kulturni centar Osijek]
21:00 sat - Bruno Bjelinski "MAČAK U ČIZMAMA", balet
[Lokacija: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku]
21:00 sat - koncert - ALJOŠA JURINIĆ, glasovir
[Lokacija: Kulturni centar Osijek]

-Bajkovita baletna bajka "Mačak u čizmama", izvrstan koncert Aljoše Jurinića i izložba "Superbubble" obilježili drugi dan OLJK-a

Četvrtak, 1. srpnja 2021.
10:00 sati - SNOVOSLOVCI, kreativne radionice
[Lokacija: GISKO]
19:00 sati - izložba: Vladimir Frelih, Ana Petrović, Josip Kaniža, Miran Blažek, Domagoj Sušac, Zlatko Kozina i Robert Fišer "ISTOČNI GRIJEH"
[Lokacija: Muzej likovnih umjetnosti]
20:00 sati - Promocija romana za djecu i mlade: Damir Hoyka "PUSTOLOVINE TIZI ENILI: EKSPERIMENT"
[Lokacija: Terasa Kulturnog centra Osijek]
21:00 sat - drama Davor Špišić "ALABAMA"
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV. ]

- OLJK: "Kakav dan, jurili smo s programa na program i uživali!"

Petak, 2. srpnja 2021.
10:00 sati - SNOVOSLOVCI, kreativne radionice
[Lokacija: GISKO]
19:00 sati - izložba "SNOVOSLOVCI"
[Lokacija: Kulturni centar Osijek]
20:00 sati - promocija knjiga: Zoran Ferić – PUTUJUĆE KAZALIŠTE, Želimir Periš – MLADENKA KOSTONOGA
[Lokacija: Terasa Kulturnog centra Osijek]
21:00 sat - festival pričanja priča "PRIČIGIN"
[Lokacija: Terasa Kulturnog centra Osijek]
21:00 sat - drama za djecu: Dubravko Jelačić Bužimski "KAKO JE TEMNAVA DOBILA DAN"
[Lokacija: Perivoj kralja Tomislava]
21:00 sat - filmska večer: VELIKO PUTOVANJE
[Lokacija: Šetalište uz Secesijski zdenac]
23:00 sata - filmska večer: NOŽ U LEĐA
[Lokacija: Šetalište uz Secesijski zdenac]

- Čudesna i mistična praizvedba Dječjeg kazališta, izložba, promocije knjiga i filmovi obilježili novu večer OLJK-a!

Subota, 3. srpnja 2021.
10,00 sati - kreativne radionice: SNOVOSLOVCI
[Lokacija: GISKO]
19,00 sati - samostalna izložba: Nives Kavurić Kurtović "ODA RUCI"
[Lokacija: Galerija Waldinger]
19,00 sati - promocija knjiga: Edi Matić "POP", Boba Đuderija "DA SE NE BACI"
[Lokacija: GISKO]
20,00 sati - promocija knjige: Jasen Boko "ŽIVOT I SMRT UZ SVETU RIJEKU"
[Lokacija: GISKO]
19,30 sati - koncert: VLATKO STEFANOVSKI TRIO
[Lokacija: Dvorište Stare pekare]
21,00 sati - repriza drame za djecu: Dubravko Jelačić Bužimski "KAKO JE TEMNAVA
[Lokacija: Perivoj kralja Tomislava]
21,00 sati - filmska večer: FRKA
[Lokacija: Šetalište uz Secesijski zdenac]
23,00 sata - filmska večer: SLUŽBENE TAJNE
[Lokacija: Šetalište uz Secesijski zdenac]

- Koncerti, filmovi, promocije knjiga, izložba i koncert Vlatka Stefanovskog obilježili subotu na OLJK-u

Nedjelja, 4. srpnja 2021.
18,00 sati - fotografski projekt: Damir Hoyka "CITY ART"
[Lokacija: Pješački most]
19,00 sati - izložba i video projekcije: OLTTIMES koncept
[Lokacija: Trg Vatroslava Lisinskog (katakombe 6)]
21,00 sat - koncert: JAZZ ORKESTAR HRT-a & DARKO RUNDEK
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV. ]

- Spektakularan koncert Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a, panel i izložba OLTTIMES i projekt Damira Hoyke

Ponedjeljak, 5. srpnja 2021.
19,30 sati - predstavljanje monografije: Katarina Horvat-Levaj i Margareta Turkalj Podmanicki "PALAČA SLAVONSKE GENERALKOMANDE U OSIJEKU"
[Lokacija: Trg Sv. Trojstva]
21,00 sat - satirična ljubavna komedija: Miloš Radović "UVIJEK ĆE NAM OSTATI LJUBAV"
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV.]

- Sjajni Miholjević i Čuček u predstavi Teatra Rugantino i vrijedna promocija monografije o zgradi Generalkomande!

Utorak, 6. srpnja 2021.
20,00 sati - izložba: Jaka Babnik, Simon Hudolin-Salči & Mateja Rojc, Mladen Stropnik, Mario Čaušić, Krunoslav Dundović "WHY SO SERIOUS?"
[Lokacija: Galerija Knifer]
21,00 sat - dramatizacija strip slikovnice: Dražen Alerić "BON TON IZA DUGE"
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV.]

- Plavičasta, mistična i emotivna praizvedba predstava Bon Ton iza duge i izložba u Galeriji Knifer

Srijeda, 7. srpnja 2021.
19,00 sati - filozofski razgovor: O DRUŠTVENOJ (NE)RELEVANTNOSTI FILOZOFSKOGA MIŠLJENJA
[Lokacija: GISKO]
21,00 sat - koncert: IDA GAMULIN, glasovir
[Lokacija: Kulturni centar Osijek]
21,00 sat - repriza dramatizacije strip slikovnice: Dražen Alerić "BON TON IZA DUGE"
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV.]

Zanimljiv filozofski razgovor, prekrasan klavirski koncert Ide Gamulin i ponovno sjajna izvedba predstave Bon Ton iza duge

Četvrtak, 8. srpnja 2021.
19:00 sati - Oljkić (premijera predstave za djecu OLJK 2021.): Ivana Klaić "MOČVAROVCI"
[Lokacija: Kulturni centar Osijek]
20,00 sati - promocija knjige: Mia Dimšić "CESTA DO SNA"
[Lokacija: Terasa Kulturnog centra]
19,00 sati - izložba: Matija Žeravić "BUDIMSKI SLIKAR MATIJA ŽERAVIĆ (1702.-1771.)"
[Lokacija: Muzej likovnih umjetnosti]
21,00 sat - drama: Vladimir Posavec-Tušek "TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA"
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV.]
23,00 sati - drama: Vladimir Posavec-Tušek "TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA"
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV.]

Značajna izložba Matije Žeravića i jedinstvena kazališna poslastica o Nikoli Tesli

Petak, 9. srpnja 2021.
10:00 sati - Oljkić: „MOČVAROVCI“ predstava za djecu – pretpremijera
19:00 sati - Oljkić: „MOČVAROVCI“ predstava za djecu – premijera
20,00 sati - Oljkić (predstava za djecu): Autorski projekt: Marijana Matoković, Lidija Kraljić, Ivana Pedljo, Tihana Strmečki, Nina Horvat "GENERACIJA X Y Z"
[Lokacija: Kulturni centar Osijek]
19,00 sati - street art: URBANE INTERVENCIJE
[Lokacija: Tramvajska stanica kod Perivoja kralja Tomislava]
21,30 sat - drama: Vedrana Klepica "TRI ŽENE"
[Lokacija: Muzej likovnih umjetnosti]

Subota, 10. srpnja 2021.
19,00 sati - Oljkić (predstava za djecu): Mario Jakšić i Morana Dolenc "LABORATORIJ ŽIVOTA"
[Lokacija: Kulturni centar Osijek]
21,30 sati - repriza drame: Vedrana Klepica "TRI ŽENE"
[Lokacija: Muzej likovnih umjetnosti]
22,00 sata - ambijentalna predstava: Dante Alighieri "PAKAO (pandemije, potresa, pohlepe i požude)"
[Lokacija: Amfiteatar kod Barutane]

- Izvrsna predstava Laboratorij života, repriza Tri žene i premijera Danteova pakla za 700. obljetnicu autorove smrti!

Nedjelja, 11. srpnja 2021.
20,00 sati - Oljkić: završni koncert Glazbena škola Franje Kuhača Osijek
[Lokacija: Terasa Kulturnog centra]
21,00 sat - drama: Nikolina Bogdanović "DA SAM PTICA"
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV.]
22,00 sata - repriza ambijentalne predstave: Dante Alighieri "PAKAO (pandemije, potresa, pohlepe i požude)"
[Lokacija: Amfiteatar kod Barutane]

- Završni koncert Oljkića, ovacije za Dariju Lorenci Flatz i Tarika Filipovića i repriza Pakla

Ponedjeljak, 12. srpnja 2021.
19,00 sati - promocija strip slikovnice: Dražen Alerić "BON TON I KLJUČ SVEMIRA"
[Lokacija: Terasa Kulturnog centra Osijek]
21,00 sat - monodrama: Jennifer Tremblay "POPIS"
[Lokacija: Barutana]

- Predstavljena nova slikovnica "Bon Ton i ključ svemira", premijerno izvedena monodrama "Popis"

Utorak, 13. srpnja 2021.
19,30 sati - promocija knjige: "2OLJK-ovih! RAZGOVORI UGODNI"
[Lokacija: GISKO]
21,00 sat - repriza monodrame: Jennifer Tremblay "POPIS"
[Lokacija: Barutana]
21,00 sat - drama: Monika Herceg "GDJE SE KUPUJU NJEŽNOSTI"
[Lokacija: Park kralja Petra Krešimira IV.]

[klik za uvećanje]




Tekst: Tatjana Grganović

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: