Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 18. 01. 2021.
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
"Zlatni pir...
Horeca Medico da...
Europski tjedan ...
uto 19. 01. 2021.
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
"Zlatni pir...
Horeca Medico da...
Europski tjedan ...
sri 20. 01. 2021.
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
"Zlatni pir...
Horeca Medico da...
Europski tjedan ...
čet 21. 01. 2021.
"Zlatni pir...
Europski tjedan ...
pet 22. 01. 2021.
"Zlatni pir...
Europski tjedan ...
sub 23. 01. 2021.
Online konferenc...
Europski tjedan ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[27.05.2014.] Osječko ljeto kulture - OLJK 2014. [program]

[15.07.2013.] Osječko ljeto kulture ove godine pratilo 20.000 gledatelja

[30.06.2013.] [FOTO] Počelo Osječko ljeto kulture 2013.

[21.06.2013.]Ovogodišnji OLJK bit će najkvalitetniji do sada

Osječko ljeto kulture održat će se od subote 29. lipnja do petka 12. srpnja 2013. godine.

Manifestacija Osječko ljeto kulture događa se upravo osječkim trgovima i ulicama. Tako njen barokni ambijent ukrašava brojne kazališne predstave, umjetničke performanse, izložbe, koncerte te književne i filmske večeri. Naravno, poseban se naglasak stavlja na predstavljanje domaćih osječkih umjetnika. No, najavljeni su i nastupi gostiju iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Osječko ljeto kulture 2013. [program]
Facebook event: [pridružite nam se OVDJE]


Austrija kao zemlja partner ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture, prve večeri poklanja Osječanima i gostima koncert Austrian Brass Band-a, puhačkog ansambla Umjetničke akademije iz Graza. 33 mlada glazbenika sviraju zahtjevne repertoare kao što su simfonijske obrade, zabavna glazba te glazbu iz mjuzikala i filmova. Ove europske prvake u kategoriji puhačkih ansambala predvodi Uwe Köller, bivši solo trubač Njemačke opere. Osječko ljeto kulture otvorit će u subotu, 29.lipnja 2013. godine, u 21:30 "domaćin” Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka s Georgom Diwaldom, ministrom i savjetnikom u veleposlanstvu Republike Austrije u RH.

Ovom događaju prethodit će dva događaja. Prvi je, otvaranje izložbe fotografija Petera Schuberta "Čudesni svijet secesije" koju također poklanja zemlja partner. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno s Georgom Diwaldom, ministrom i savjetnikom u veleposlanstvu Republike Austrije u RH u subotu, 29.lipnja 2013. s početkom u 17,30 u Galeriji Waldinger. U vremenu između otvaranja izložbe i službenog početka “ljeta” Osječani će moći uživati u jedinstvenom glazbenom događaju. Naime, članovi Austrian Brass Band-a će oko 19 sati zaploviti Dravom i Osječanima ponuditi "putujući" koncert. Krenut će iz Zimske luke i zaploviti prema Tvrđi. Nemojte propustiti biti na osječkoj "promenadi" i poslušati ove čarobne glazbenike. U nastavku pogledajte ostatak programa...

Subota, 29. lipnja 2013.

17:30 sati Galerija Waldinger
Peter Schubert: Čudesni svijet secesije
izložba


19:00 sati brod na Dravi
Austrian Brass Band -putujući koncert

21:30 sati Trg Svetog Trojstva
Puhački ansambl mutičke akademije iz Graza, Austrija
koncert


Izvještaj: [FOTO + VIDEO] Počelo Osječko ljeto kulture 2013.

Nedjelja, 30. lipnja 2013.

8:00 sati - Biciklistička karavana Osijek Pecs - ispraćaj
- Trg Sv. Trojstva

20:00 sati Galerija likovnih umjetnosti Osijek
Ivan Rein: Pariška paleta
izložba

22:00 sata Trg Svetog Trojstva
Tony Cetinski i Magdolna Ruzsa (Mađarska)
koncert povodom ulaska RH u EU

Skriveno: 
I to se dogodilo- postali smo članovi Europske unije. - Nesumnjivo, to je jedan od onih datuma koji će buduće generacije hrvatskih i osječkih učenika nalaziti u svojim udžbenicima iz povijesti, a iskreno se nadam i u udžbenicima ekonomije. - rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, točno u ponoć kada je Hrvatska postala punopravna članica Europske zajednice.

Vrkić je ovom prigodom rekao da život u zajednici, kako se ona god zvala i koliko god velika bila, podrazumijeva najmanje dvosmjerne odnose. Da bi nešto dobio, moraš nešto i dati ili učiniti. Citirao je riječi koje je prije pedesetak godina izjavio John F. Kennedy: Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za svoju zemlju. Prisjetio se i Leopolda Ružičke i Vladimira Preloga, dva nobelovca koje je osječka gimnazija "iznjedrila" Europi. Zatim J.J.Strossmayera, Franje Šepera i mnogih drugih. - Hrvatska i Osijek sada su službeni dio Europske unije. Međutim, zahvaljujući tim ljudima i našoj povijesti, Osijek je već stoljećima sastavni dio Europe. I zato danas ne ulazimo u Europu. Osijek se danas vraća Europi. - zaključio je Vrkić.

Večer iščekivanja, upotpunio je koncert Tonija Cetinskog i Magdolne Ruzse. Iako je Magdi svoj repertoar temeljila na mađarskom jeziku, Osječanke i Osječane to nije smetalo. Dobre zabave bilo je pregršt. A onda se to "pregršt" ustostručilo. Toni Cetinski, dobro raspoložen i spreman za dobru svirku i još bolju zabavu podigao je atmosferu svojim hitovima.

U ponoć kada su se oglasila zvona, spomenutom "dvojcu" pridružio se zbor osječkog HNK-a. Izveli su Odu radosti Ludviga V.Beethovena. Osječki su sportaši prošetali s 28 zastava i zastavom Europske unije. Gosti su imali priliku vidjeti prekrasan vatromet koji je obasjao europsko nebo iznad grada na Dravi. Također, zlatni se "slap" spustio s pročelja Arheološkog muzeja. Trg Svetog Trojstva izgledao je drugačije. Izgledao je kao da je jedva čekao dobiti tu europsku "etiketu".

Prisjetimo se i događaja koji su prethodili ovom centralnom.
U Galeriji likovnih umjetnostio otvorena je izložba Ivana Reina "Pariška paleta". Pedeset četiri djela izložena na ovoj izložbi izbor su iz fundusa Galerije likovnih umjetnosti. Ona su dio donacije Reinove sestre Renate Stefanelli koja broji više od 900 njegovih djela. Izložba Pariška paleta izbor su iz slikarevog bogatog pariškog razdoblja koje je trajalo od 1929. do 1940. godine u kojem je ostvario više od 2000 slika, crteža i grafika. - Sintaksa njegova slikarskog rukopisa obilježena je tonom, svjetlošću i strukturom predmeta, razvijenim osjećajem za estetiku, sklad i atmosferu, mirnom sjetom, senzibilnosti i humanosti. Kozmopolitski orijentiran nije svijet osjećao kao nešto tuđe. Poliglot, eklektik, antitrendovski umjetnik svojom osebujnom slikarskom produkcijom težio je visokim umjetničkim kriterijima. - rekla je autorica postava Jelica Ambruš.

Na Trgu Ante Starčevića Osječani su dočekali motoriste i bicikliste iz Mađarske i Austrije. Prijatelji iz susjednih zemalja došli su podržati ulazak Hrvatske u EU, ali i podsjetiti na 40.-tu obljetnicu sklapanja sporazuma o prijateljstvu gradova Osijeka i Pečuha. Upriličen je događaj podizanja zastava Republike Austrije, Mađarske, Hrvatske i one za današnji dan najznačajnije-zastave Europske unije. Programu Osječkog ljeta kulture i kao potpora organizatoru Gradu Osijeku, pridružili su se i članovi Udruge Breza, članovi udruge Eco Rural Net, Gradska i sveučilišna knjižnica, Zajednica društava turističkih vodiča, KUD "Željezničar", Umjetnička akademija u Osijeku i jazz sastav "Argus". Raznovrsnim programom u sklopu projekta "Europski Osijek" potpomogli su da centar grada priča "jezikom" Europe. Oko GISKO-a su se čitali europski klasici. Udruga Breza kod "zdenca" izložila je 28 kućica koje su simbolično predstavile 28 zemalja Europske unije. Kućice u bile tematske, studenti UAOS-a na njih su oslikali prepoznatljive motive za svaku zemlju. Na našoj je svoje mjesto dobio profesor Baltazar. Mogli su se ovdje pronaći i prekrasna licitarska srca, eko mirisne svijeće, ali i kušati domaći višnjevac s tamnom čokoladom. Članovi KUD-a "Željezničar" nastupili su s građanskim plesovima s početka stoljeća i to u primjerenim povijesnim kostimima koji su "mamili" poglede prolaznika.


00:00 Trg Svetog Trojstva
Oda radosti
9. simfonija L. V. Beethovena
Tony Cetinski, Magdolina Ruzsa i zbor HNK u Osijeku

Skriveno: 
Program drugog dana Osječkog ljeta kulture (nedjelja, 30.lipnja) započet će otvaranjem izložbe autora Ivana Reina “Pariška paleta” u Galeriji likovnih umjetnosti s početkom u 20 sati. U okviru međumuzejske suradnje između Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku i riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Malom salonu, grad na Dravi “ugostit” će ovu izložbu, kojom je obuhvaćeno pedeset radova u tehnici ulja, akvarela, pastela i crteža nastalim u vrijeme Reinova boravka u Parizu.

Istoga dana, na zajedničku proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Večer iščekivanja, upotpunit će glazbene zvijezde Toni Cetinski i Magdolna Ruzsa koncertom na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi. Veza između ovo dvoje glazbenika “leži” u tome što su oboje predstavljali svoju zemlju na Eurosongu. Magdolna je mlada mađarska pjevačica, živi u Budimpešti, a rodom je iz Vojvodine. Ove dvije zvijezde nižu glazbene hitove u svojim zemljama, a ovo je jedinstvena prilika da ih čujete na istoj pozornici. U ponoć će se ovom “dvojcu” pridružiti članovi zbora osječkog HNK-a kada će u zajedničkoj izvedbi ODE RADOSTI označiti ulazak Hrvatske u EU.


Ponedjeljak, 01. srpnja 2013.

20:00 sati Vodena vrata
David Petrović: Palačinka mog života
lutkarska predstava
Gradsko kazalište lutaka Rijeka

21:00 sat Dvorište Rektorata
Ante Tomić: Čudo u poskokovoj dragi
drama
Narodno pozorište Subotica, Srbija

Izvještaj: [FOTO + VIDEO] OLJK 2013.: dva savršena reda smijeha na OLJK-u

Skriveno: 
Grad Osijek će u PONEDJELJAK (1.srpnja) na Osječkom ljetu kulture ugostiti dva “vanjska” kazališta. Prva je na programu u 20 sati, lutkarska predstava “PALAČINKA MOG ŽIVOTA” , gostujućeg Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Glumci David Petrović (ujedno i redatelj predstave), Srđan Badurina i Sanjin Seršić približit će nam priču o kuharu koji cijeloga života mašta o tome da napravi palačinku svoga života i pobijedi na natjecanju, u čemu mu pomaže jedna gitara.
U 21 sat posjetitelje OLJK-a očekuje “ČUDO U POSKOKOVOJ DRAGI” predstava u izvedbi glumaca Narodnog pozorišta Subotica iz Srbije u režiji Snežane Trišić. Priča je to o Jozi Poskoku i njegovoj četvorici sinova zarobljenih u prostoru Zagore, zaboravljenih u vremenu koje ih mimoilazi.


Utorak, 02. srpnja 2013.

20:00 sati Galerija Waldinger
Književni susret s Mani Gotovac
razgovor o knjizi Fališ mi o proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi
Moderator će biti gosp. Jaroslav Pecnik, gradonačelnik Ivan Vrkić sudjelovat će u razgovoru, a ulomke iz knjige čitat će Mira Perić Kraljik.

21:00 sat Trg Svetog Trojstva
Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham pozdravit će nazočne uoči koncerta UNITED EUROPE SINGING,
u izvođenju HPD Lipa Osijek, Mješovitog pjevačkog zbora Mecsek, Pécs i Panonske filharmonije, Pécs.

22:00 sata Barutana
Mani Gotovac: Pričaj mi o gorkome
predstava prema autobiografskom romanu Fališ mi
Kazalište Planet Art, Zagreb

Skriveno: 
Osječanke i Osječani imat će priliku saznati nešto više o autobiografskom romanu autorice Mani Gotovac. O romanu „Fališ mi u proljeću, u jeseni, u ljetu u zimi“ sa ženom snažnog „ženskog“ srca i lucidnog „muškog“ uma, kako je kritičari nazivaju, razgovarat će moderatorica književnog susreta Helena Sablić Tomić, dok će ulomke iz knjige čitati Mira Perić Kraljik. Početak „susreta“ zakazan je za 20 sati u prostoru Galerije Waldinger.

HPD "Lipa" predstavit će se javnosti na Osječkom ljetu kulture s međunarodnim glazbenim projektom "United Europe Singing" the most popular classical choral pieces (Ujedinjena Europa pjeva-najpopularnija klasična zborska djela). Riječ je o projektu međunarodnog karaktera koji je uz jake snage "lipaša" potpomognut snagama članova dva izvrsna mađarska ansambla iz Pečuha, Panonskom filharmonijom te Mješovitim pjevačkim zborom Mecsek. Na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi izvest će vrlo zahtjevan repertoar kojim će, kako su najavili, još jednom dokazati svoju izvrsnost. Koncert počinje u 21 sat.

Kazalište Planet Art iz Zagreba Osječane će „počastiti“ predstavom „Pričaj mi o gorkome“ prema autobiografskom romanu „Fališ mi“ autorice Mani Gotovac. Režiju zajednički potpisuju autorica teksta te glumci koji igraju u predstavi, Lela Margitić, Robert Plemić i Hana Hegedušić. Ovu provokativnu predstavu o strastvenoj ljubavi udane žene s oženjenim Gorkim posjetitelji OLJK-a mogu vidjeti sutra u Barutani s početkom u 22 sata. Mani je kroz priču isplela sve životne nedaće, od političkih događaja obilježenih Hrvatskim proljećem do intimnog gubitka šestogodišnje djevojčice koju je bolest otrgla od života, sve do ponovnog spajanja s Gorkim. I, na kraju, njegovom smrću.


Izvještaj: [FOTO + VIDEO] OLJK 2013.: Osječani svjedočili ispovijesti Mani Gotovac, "Pričaj mi o gorkome", a "Lipaši" s Mađarima osvojili Tvrđu

Srijeda, 03. srpnja 2013.

20:00 sati GISKO
Žene u ruralnom razvoju
izložba fotografija

21:00 sat Dvorište Rektorata
"Ne igraj na Engleze"
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb

Skriveno: 
Izložba fotografija „Žene u ruralnom razvoju“ ističe ulogu i važnost žena u ruralnim područjima Hrvatske te promovira projekt SEEWoRD - Mreža žena jugoistočne Europe u ruralnom razvoju, čiji je pokrovitelj Europska unija. Ovim se projektom želi pridonjeti poboljšanju položaja žene u ruralnim dijelovima Hrvatske te pokazati da upravo one daju veliki doprinos očuvanju baštine. Izložba će biti otvorena sutra (SRIJEDA,3.srpnja) u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek s početkom u 20 sati.

Na programu je predstava Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, komedija “Ne igraj na Engleze“. Priča je to o trojici prijatelja (Tarik Filipović, Hrvoje Kečkeš i Borko Perić) u tridesetim godinama, pripadnicima izgubljene generacije, koji su navikli optuživati druge za sve probleme. Zaborav nalaze uz konzervu piva i kladioničarske listiće, očekujući da će im dobitak u kladionici promijeniti život. Neprekidno zagledani u teletekst te zaokupljeni izradom precizne strategije kako da se na utakmicama engleske lige zaradi što više novca, trojica su prijatelja zapravo zaboravila živjeti svoj život. Predstava počinje u 21 sat u dvorištu Rektorata.


Izvještaj: [FOTO+VIDEO] OLJK 2013.: U Gisko-u otvorena izložba fotografija "Žene u ruralnom razvoju", a više od sedam stotina Osječana "kladilo" se na predstavu "Ne igraj na Engleze"

Četvrtak, 04. srpnja 2013.

20:00 sati Muzej Slavonije
predstavljanje zobornika "Susreti dviju kultura"
u organizaciji Matice Hrvatske
sudjeluju : Zoran Ladić, Marton Szilagyi, Romana Horvat

21:00 sat Dvorište Rektorata
Dunja Fajdić: Glumice i to
komedija
kazalište KNAP u Umjetnička organizacija "Kravice" Zagreb

23:00 sata Barutana
Mira Perić Kraljik: Hana i Hana
duodrama

Skriveno: 
Predstavljanje zbornika “SUSRETI DVIJU KULTURA” će se održati u organizaciji Matice Hrvatske. Autor izdanja je Marton Szilagyi, urednik Zoran Ladić, a Romana Horvat urednica u MH. Riječ je o zborniku Obitelji Zrinski u hrvatskoj i mađarskoj povijesti. Zbornik će bit predstavljen u lapidariju Muzeja Slavonije. Program počinje u 20 sati.

OLJK će ugostiti Kazalište KNAP i Umjetničku organizaciju “Kravice” s predstavom “GLUMICE I TO”. Ideja za predstavu „Glumice i to“ došla je spontano, potaknuta realnim okolnostima u kojima su se četiri glumice zatekle nakon diplome. Nezaposlene, mlade i pune entuzijazma Ivana Horvat, Dunja Fajdić, Amanda Prenkaj i Petra Kurtela odlučile su preuzeti stvari u svoje ruke i napraviti predstavu! Možete je pogledati sutra u 21 sat u dvorištu Rektorata.

Barutana će ugostiti duodramu Mire Perić Kraljik “HANA i HANA” . U predstavi igraju Petra Blašković i Katarina Baban. Autorica nas u predstavi „Hana i Hana“ uvlači u svoj svijet tužnih žena u potrazi za srećom. Prema riječima Ivane Šojat Kuči “intimna je to duodrama koja detaljno i (dakako) bolno razlaže ljudsku/žensku narav, kob koja ranjenu žensku nutrinu poput gladnoga psa unedogled prati kroz sve faze njezina života, u konačnici dovodi do podvajanja, sukoba između sanjanog i proživljenog, posustalog i željnog života.” Što se krije u ovoj predstavi možete saznati sutra u 23 sata.


Izvještaj:
Skriveno: 
NA OLJKU PREDSTAVLJEN ZBORNIK MATICE HRVATSKE
"SUSRETI DVIJU KULTURA"

U sklopu programa Osječkog ljeta kulture, a u organizaciji Matice Hrvatske, predstavljen je zbornik "Susreti dviju kultura". Nastao je kao produkt međunarodnog znanstvenog skupa.
"Posvećen je isključivo obitelji Zrinski. Kroz razne aspekte povijesti upoznaje čitatelja s obitelji Zrinski. U razdoblju od 14. stoljeća kada su se nazivali Šubići i sve do kraja 17. stoljeća kada je cijela obitelj doživjela opću tragediju i nestala sa "pozornice" hrvatske i ugarske povijesti." istaknuo je urednik izdanja Zoran Ladić.
Ideja je nastala unutar Matice Hrvatske,Odjela za povijest,Hrvatske i Mađarske akademije znanosti i umjetnosti.
"Želim spomenuti da je ovo drugi Zbornik nastao kroz suradnju hrvatskih i mađarskih znanstvenika. Matica Hrvatska će i ubuduće podupirati slične projekte koji nam pomažu da se upoznamo s našom bližom i daljom prošlosti."- rekla je Romana Horvat, urednica MH.
"Uspjeli smo Okupiti najbolje hrvatske i mađarske znanstvenike koji se bave problematikom historiografije, povijesti umjetnosti, povijesti književnosti, filologije, nacionalne problematike i sličnih tema. " rekao je urednik.
Prošle je godine Zbornik izašao u javnost. Jako je dobro prihvaćen i u hrvatskim i mađarskim medijima, jer kako su istaknuli Ladić i Horvat, pokazalo se da se radi o jednom potpuno novom pristupu Zrinskima, gdje ih ni jedna od nacija ne svojata kao svoje već ih smatraju jedinstvenim nacionalnim entitetom.
„GLUMICE“ ODUŠEVILE OSJEČANE; HANA I HANA „SJELE“ U BARUTANU
Nezaposlene, mlade i pune entuzijazma, četiri glumice odlučile su uzeti stvari u svoje ruke! Bilo im je dosta čekanja da ih netko primjeti, zavoli, zaposli, proglasi mladim nadama ili nešto treće. Odlučile su napraviti predstavu "Glumice i to".
"Shvatile smo da ne radimo poslove koje želimo raditi, da nemamo uloge koje želimo imati pa smo si ih same napisale. Ja mislim da je to jedini pravi put bio. Bilo bi idelano da su došli veliki redatelji i dali nam velike uloge. Zašto i bi to učinili, kad ne znaju naše mogućnosti. Sada smo pokazale što možemo." rekla je Petra Kurtela.

Hrvoslava, Slavica, Elvira i Jagoda u predstavi se obračunavaju jedna s drugom, s muškarcima, Glumištem i drugim svakojakim fantastičnim pojavama u kazalištu i stvarnom životu. No, kako to u životu obično biva, od svih možemo pobjeći osim od sebe samih, tako i djevojke imaju problem- nikako da se suoči svaka sama sa sobom. Iako se ljudi trude negirati, čak je i to "(ne)suočavanje" dio "domaće" nam javnosti.

Mlada Dunja Fajdić (koju ćemo gledati još jednom na ovogodišnjem OLJK-u, u urnebesnom spektaklu "Crnoj kući mjuzikl u boji") istaknula je da su uloge posvećene svakoj ponaosob. "Svaka je zavirila u sebe i potražila svoj probem. Tada smo ga ili povećale, smanjile ili razvile nešto deseto od toga. Publika će ocijeniti što im se sviđa, što ne."

Čak je i to "prezentiranje" problema publici, pokazatelj koliko je ova "četvorka" samosvjesna , kako im nije problem "ogoliti" se u javnosti. Dok neki skrivaju svoje mane kao "zmija noge" one tako mlade i na početku karijere, pokazale su da je moguće ostvariti veliku kazališnu uspješnicu.

Poznaju se još iz studentskih dana. Glumu su završile na osječkoj akademiji.
"Iz Osijeka smo došle u Zagreb i shvatile da je jedini način da sebe prezentiramo zagrebačkom Glumištu, da napravimo nešto same. Skupile smo materijal koji nam se činio zanimljiv i počele smo se okupljati na Zrinjevcu. Tada su krenuli naši prvi skečevi!"- rekla je Amanda Prenkaj.

Kazalište KNAP "dom" je ovoj predstavi. Zahvaljujući velikoj podršci one danas mogu pričati i svjedočiti svom prvom koraku ka onome za što su školovane.

"Mi smo znale da tamo pripadamo, da želimo biti na repertoaru. Snovi se mogu ostvariti, samo moraš biti jako precizan i iskren prema sebi. I treba se usuditi. Treba krenuti."- poručila je Ivana Horvat. Kakve su sjedile s nama na razgovoru, opuštene, takve su bile i na pozornici ispred oko šest stotina gledatelja.
I kad Vas ostavi dečko. I kad sumnjate u izbor životnog poziva. I onda ako svi očekuju da se skrasite i rađate. Ako ne volite kolege jer su smušeni, ulizice, control-freakovi ili sveznalice, uvijek morate znati tko ste. U to vjerovati, za to živjeti!!

Bravo djevojke!
Osječko ljeto kulture ne bi bilo "osječko" da ne njeguje osječke kazališne snage. Tako je svoje mjesto na repertoaru OLJK-a pronašla i duodrama redateljice Mire Perić-Kraljik.
"Tematika "Hane i Hane" je apsolutno provokativna priča. Priča kojoj se ne daje dovoljno prostora. A budući da kazalište mora biti prorok svoga vremena tema je silovanje, zlostavljanje, incest. Na tu temu rijetko se priča. Stoga je cilje ove predstave, potaknuti na razmišljanje o ovim temama." riječi su redateljice Mire Perić Kraljik.
U predstavi igraju glumice Petra Blašković i Katarina Baban. Jedna je svijest, druga podsvijest. Hana je žena koja je imala težak život. U samom djetinjstvu doživjela je veliku traumu. To se odrazilo na nju i onemogućilo je da ostvari normalnu komunikaciju. Pod utjecajem sedativa koje konzumira, rodio se alter ego kojega je pokušala potisnuti. Nije joj uspjelo. Više je puta pokušala okončati epopeju, grozotu koja je ostavila trag na njen život. Zato je "san spoznaje" veliki trenutak.
"Koliko god izgleda mračno, ovaj san spoznaje teži ka pozitivi. Hana uspjeva shvatiti da ukoliko se suočimo sa problemima, život može ići dalje. Ako znamo što želimo kao i što nam je nanjelo veliku bol postoji mogućnost da ipak budemo vesele osobe." rekla je Petra Blašković.

Svi mi imamo podsvijest. Možda je možemo nazvati "tajnom u četiri zida". Svi pričaju sami sa sobom.

"Hana i Hana dva su totalno različita pola. Ja sam njezina podsvijest koja mora biti divlja, koja je mora "razdrmati" da bi došla do te spoznaje. Bilo mi je zanimljivo uživjeti se u ovu ulogu jer je ovaj lik dosta drugačiji od mene. Morala sam pronaći to nešto agresivno u sebi,ali nije problem, svi to imamo duboko u sebi!" (smijeh)- objasnila je Katarina Baban.

Novi "štih" ovoj predstavi dali su i vizualni elementi. Visoko estetizirana scenografija sasvim je odlično "sjela" u prostor Barutane. Mjesto radnje Hane i Hane je ni na nebu ni na zemlji. Iako su u tom nekom međuprostoru pomiješane emocije, osobnosti, san i java, direktan put do srca gledatelja ova je predstava zasigurno vrlo lako našla.
Tekst: Martina Družinec


Petak, 05. srpnja 2013.

18:30 sati Dvorište Kazamata
Večer umjetnosti i vina
manifestacija

20:00 sati Galerija Waldinger
Australija u očima Hrvata
izložba fotografija Antuna Krešića

22:00 sata Dvorište Rektorata
David Mamet: Kreket
moderna bajka
Teatar Exit, Zagreb

Skriveno: 
Danas petak (5.srpnja) u 18,30h počinje događaj koji spaja umjetnost stvaranja vina s različitim umjetničkim izražajima, različite vinske regije i različite inicijative koje promiču promociju vinarstva na području Slavonije i Baranje. Naziv događaja je "Večer vina i umjetnosti", a mjesto održavanja prostor dvorišta Kazamata, tik do Vodenih vrata i Regionalne vinoteke, u inspirativnom okruženju umjetničkih ateljea, radionica i galerija smještenih među starim zidinama Tvrđe. Osječko ljeto kulture, kao tradicionalna manifestacija Grada Osijeka, po prvi puta stvorit će prostor za zajednički performans ove dvije naizgled različite, ali bliske umjetnosti stvaranja.

"Australija u očima Hrvata" naziv je izložbe autora umjetnika Antuna Krešića. Riječ je o izložbi koja je mali izbor iz opisa putopisne fotografije. Nastale su tijekom travnja mjeseca kada je autor posjetio dijasporu u Australiji.Kroz fotografiranje složila se jedna neobična istinita priča. Započela je u Perthu na pješačkoj zoni kada je autor slučajno snimio fotografiju australskog domorodca u "kockastom" dresu nogometne reprezentacije RH. Otvorenje je najavljeno za 20 sati u Galeriji Waldinger. Nakon vinsko- umjetničke manifestacije i otvaranja izložbe, uslijedit će predstava.

U 22 sata s predstavom "Kreket" u dvorištu Rektorata gostovat će Teatar Exit iz Zagreba. Riječ je o princu koji u pratnji šeće šumom berući cvijeće za zaručnicu. Starica koju u šumi susreće, želi taj buket za sebe. Naravno, princ joj ga ne želi predati i stigne ga prokletstvo. Pretvoren je u žapca sve dok ga neka djevojka dragovoljno ne poljubi, a da pritom ne zna za prokletstvo i tako ga ponovno pretvori u ljudsko biće. Princ pronalazi djevojku koja bi to mogla učiniti, no njezino srce pripada drugome.


Izvještaj: [FOTO + VIDEO] OLJK 2013: Večer bez granica uz vino, turizam, australske Hrvate i "Kreket"

Subota, 06. srpnja 2013.

21:00 sat Dvorište Rektorata
Dušan Kovačević: Balkanski špijun u Sarajevu
komedija
Narodno pozorište Sarajevo, BiH

Skriveno: 
U Osijeku će gostovati Narodno pozorište Sarajevo s komedijom „Balkanski špijun u Sarajevu“ prema tekstu Dušana Kovačevića, za koji je adaptaciju i režiju uredio Sulejman Kupusović. Kad na scenu odlučite postaviti komad po čijem je tektu snimljen film koji je imao toliko uspjeha i koji je bio toliko gledan kao „Balkanski špijun“, onda vam se mora odati priznanje za hrabrost. Iako je kontekst predstave, koja je jedna od ozbiljnih komedija koje osim pregršt smijeha donose i dosta tema za razmišljanje, nešto drugačiji u odnosu na original, prepoznatljivost je zadržala. Gledateljima će kroz niz već poznatih, ali i inovativnih komičnih situacija, približiti odnose domaćih i susjednih političara prema Bosni i Hercegovine. Predstava počinje u 21 sat. Lokacija: Dvorište Rektorata.


Izvještaj: [FOTO] Kiša onemogućila "Balkanskog špijuna" u Osijeku

Nedjelja, 07. srpnja 2013.

20:00 sati Dječje kazalište Branka Mihaljevića
Tamara Kučinović i Aja Kobe: Zmrdica in Zmrdek
lutkarska predstava po motivima stripova Calvin&Hobbes Billa Wattersona i Durica Ivice Bednjanca
Luktarsko gledališće Maribor, Slovenija

Skriveno: 
"ZMRDICA IN ZMRDEK" lutkarska predstava gostujućeg Lutkarskog kazališta iz Maribora, danas (NEDJELJA, 7.srpnja 2013.) biti izvedena u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića s početkom u 20 sati.

Kako bi zaštitili mališane, ali i vrlo zahtjevnu scenografiju, predstava će biti izvedena "u zatvorenom".

Napomena, ukoliko i ne bude kiše neposredno prije nego će predstava početi, ona će svejedno biti u spomenutom zamjenskom prostoru.


22:00 sata Barutana
Marijana Nola, Heroine
praizvedba drame
Umjetnička akademija u Osijeku

Skriveno: 
Na repertaoru Osječkog ljeta kulture sutra (NEDJELJA,7.srpnja) je prvo program za mališane. U 20 sati gostovat će Lutkovno gledališče Maribor s lutkarskom predstavom „ZMRDICA IN ZMRDEK“. Bit će izvedena u režiji Tamare Kučinović, a osmišljena je po motivima stripova Calvin&Hobbes Billa Wattersona i „Durica“ Ivice Bednjanca. Uz likove, Zmrdicu koju glumi Aja Kobe i Zmrdeka kojega glumi Anže Zevnik, pojavljuju se dva “plišana” lika, tigar i ovca. Kako se međusobno slažu ili ne slažu, saznat ćete već sutra. I ne zaboravite, iako je ovo predstava za male, u njoj će uživati i veliki. Čak štoviše, moglo bi im koristiti, možda nauče nešto novo što će im dobro doći u odgoju mališana.

Nešto malo kasnije, u 22 sata u Barutani, uslijedit će praizvedba drame “HEROINE” koju pripremaju studenti osječke Umjetničke akademije pod redateljskom palicom Roberta Raponje. Podsjetimo, u tom terminu zakazane su praizvedba (7.srpnja) i repriza predstave (8.srpnja) u kojoj se autorica teksta Marijana Nola uz pomoć jakih žena kroz povijest nemilosrdno obračunala s muškim rodom. Kroz ovaj satiričan i zabavan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, iznosi dokaze o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća. Četiri sjajne mlade studentice glume i lutkarstva – Daria Karić, Marijana Matoković, Selma Mehić i Sara Moser – utjelovljuju niz heroina kroz povijest i iživljavaju se na muškim predstavnicima, u izvedbi također studenata Jana Novosela i Vanje Jovanovića, koji su ciljano svedeni na minorizirane i sporedne funkcije. "Heroine", koje upućeni već smatraju budućim kazališnim hitom, PRVI se put izvodi, PRVA je praizvedba 13. Osječkog ljeta kulture i PRVA je matična predstava novog Kazališnog inkubatora Barutana – Scene za mladu publiku.

Posebna gošća je osječka heroina Ena Šarac!
Autorski tim predstave, po ideji producenta Tomislava Levaka, odlučio je jednom kratkom sekvencom odati počast hrabroj osječkoj djevojci Eni Šarac koja je nedavno nakon 11 godina borbe pobijedila zloćudnu bolest. Upravo zbog toga, mnogi je nazivaju osječkom heroinom te smatraju paradigmom snage ženskoga roda.


Izvještaj: [FOTO + VIDEO] OLJK 2013.: Dok su slovenci na kazališne daske "servirali" strip, Heroine su "provocirale" u Barutani

Ponedjeljak, 08. srpnja 2013.

20:00 sati Muzej Slavonije/Arheološki muzej
Izložba - Sve je samo reklama
lapidarij Arheološkog muzeja

21:00 sat Trg Svetog Trojstva prebačeno u HNK
Operna noć - koncert
HNK

22:00 sata Barutana
Marijana Nola: Heroine - proizvedba drame
repriza drame
Barutana

Izvještaj: [FOTO + VIDEO]OLJK 2013.: izložbom "Sve je samo reklama" koračali u povijest; "perjanica" večeri bila Operna noć

Skriveno: 
Muzej Slavonije Osijek izložbom "Sve je samo reklama" uključio se u program Osječkog ljeta kulture. Muzej "domaćin" i Muzej Vojvodine Novi Sad za posjetitelje OLJK-a pripremili su zanimljivu i originalnu izložbu koja sadržava i prikazuje segmente iz povijesti reklame u Vojvodini do 1941.godine. Otvaranje izložbe najavljeno je za sutra (Ponedjeljak, 8.srpnja) s početkom u 20 sati.

U programu OLJK-a, istoga dana sudjeluje i osječki HNK-a koji će Osječankama, Osječanima i gostima "prirediti" Opernu noć. Pod dirigentskom palicom Filipa Pavišića nastupit će i gosti solisti Valentina Fijačko i Domagoj Dorotić. Kolažno osmišljen kao glazbena poslastica, ovaj koncert zapravo je dar opernoga ansambla svima koji glazbu smatraju najpitkijim darom ljupkih Muza. Njime se čitav ansambl opere HNK u Osijeku poput lepeze širi i pokazuje koliki su mu potencijali, kolikim se zapravo širokim repertoarnim područjem bavi iz sezone u sezonu. Koncert je zakazan za 21 sat.

(Napomena: Najavljeno je da bi koncert trebao biti na Trgu Svetoga Trojstva, ali s obzirom na vrijeme razmatra se i zamjenski – HNK.

Nešto malo kasnije, u 22 sata u Barutani, uslijedit će repriza predstave "Heroine". Studenti osječke Umjetničke akademije koji su pripremili ovu predstavu pod redateljskom palicom Roberta Raponje sinoć su na praizvedbi pokazali da su "mladi majstori" svog budućeg zanata. Podsjetimo, autorica teksta Marijana Nola uz pomoć jakih žena kroz povijest nemilosrdno obračunala s muškim rodom. Kroz ovaj satiričan i zabavan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, iznosi dokaze o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća. Četiri sjajne mlade studentice glume i lutkarstva – Daria Karić, Marijana Matoković, Selma Mehić i Sara Moser – utjelovljuju niz heroina kroz povijest i iživljavaju se na muškim predstavnicima, u izvedbi također studenata Jana Novosela i Vanje Jovanovića, koji su ciljano svedeni na minorizirane i sporedne funkcije.


Utorak, 09. srpnja 2013.

21:00 sat Dvorište Rektorata
Jasminka Petrović: Ljubav za početnike ili: Nauči pa odluči
predstava za mlade
Teatar Rugantino, Zagreb

21:00 sat Dvorište Kazamata
James Joyce/Nikola Zavišić: Jamesove Mačke
generalna proba dječje predstave
DJK Branka Mihaljevića Osijek

Skriveno: 
Na repertoaru Osječkog ljeta kulture je gostovanje zagrebačkog Teatra Rugantino. Gostovat će s predstavom „LJUBAV ZA POČETNIKE ili : Nauči pa odluči. Predstavu je režijski osmislio Ivan Leo Lemo prema tekstu Jasminke Petrović, a koju su Scena Vidra, TeatarRugantino i MMC Interkultura zajednički upriličili na kazališnim daskama. Riječ je o jednosatnoj predstavi koja uz songove i video-projekcije obrađuje sva bitna pitanja emocionalnih turbulencija i seksualnosti toliko prisutnih u pubertetu. Seksualnost kod mladih previše je bitno područje da bi se o njemu šutjelo. Ova predstava za mlade govori o stvarima o kojima se kod kuće u pravilu ne govori. Na moderan način govori o temi koja još uvijek predstavlja tabu u našoj sredini. Igraju Dubravka Miletić, Gordana Gadžić, Ines Cokarić i Ante Krstulović. Predstava počinje u 21 sat u dvorištu Rektorata (u slučaju lošeg vremena, bit ćete pravovremeno informirani o zamjenskom prostoru).


Izvještaj: [FOTO + VIDEO] OLJK 2013.: Ljubav za početnike ogolila tabu teme

Srijeda, 10. srpnja 2013.

18:30 sati Dječje kazalište Branka Mihaljevića
predstavljanje slikovnica Jamesa Joycea
"Mačke Kopenhagena" i "Mačak i Vrag"

21:00 sat Dvorište Kazamata
James Joyce/Nikola Zavišić: Jamesove Mačke
praizvedba dječje predstave
DJK Branka Mihaljevića Osijek

Izvještaj: [FOTO + VIDEO] OLJK 2013.: Konačno zamijaukale Jamesove mačke

Skriveno: 
Srijeda će Osječkom ljetu kulture biti u znaku i djelu Jamesa Joycea. Podsjećamo vas da će prije praizvedbe „Jamesovih mačaka“ koju već svi nestrpljivo čekaju, biti upriličeno predstavljanje slikovnica „Mačke Kopenhagena“ i „Mačak i Vrag“. Naime, predstava je nastala na predlošku upravo tih dviju priča objavljenima u slikovnicama. O knjigama će govoriti književni kritičar i novinar Saša Drinić, redatelj Nikola Zavišić, a ulomke iz slikovnica čitat će Tihomir Grljušić i Snježana Ivković. Predstavljanje je zakazano za 18,30 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Poslije toga „put putujemo“ prema dvorištu Kazamata, zauzimamo mjesta i jedva čekamo da u 21 sat počne praizvedba „Jamesovih mačaka“, dječje predstave koja će se zasigurno svidjeti i velikima i malima. U predstavi glume Edi Ćelić, Ivica Lučić, Areta Ćurković, Lidija Kraljić i Alesandra Colnarić. Dio tima čine i dizajnerica i kostimografkinja Mateja Benedetti, Dunja Jocić zadužena je za scenski pokret, a nezaobilazne maske je izradio Boris Sekulić. Glazbu za predstavu skladao je slovenski glazbenik Boštjan Gombač.


Četvrtak, 11. srpnja 2013.

21:00 DJK Branka Mihaljevića Osijek
James Joyce/Nikola Zavišić: Jamesove Mačke
praizvedba dječje predstave
DJK Branka Mihaljevića Osijek

22:00 HNK
Ivica Boban: Sutra (ni) je novi dan
komedija
Teatar Exit, Zagreb

Izvještaj: [FOTO + VIDEO] OLJK 2013.: Sutra je novi dan! – poručili glumci teatra Exit

Skriveno: 
Nakon fantastične praizvedbe dječje predstave koja se svidjela i velikima i malima, sutra će (četvrtak, 11.srpnja) uslijediti repriza "Jamesovih mačaka". Pod redateljskom palicom Nikole Zavišića, za posjetitelje Osječkog ljeta kulture u predstavi će igrati Aleksandra Colnarić,Edi Ćelić, Areta Ćurković,Lidija Kraljić i Ivica Lučić. Vrijeme radnje je 21 sat. Mjesto radnje je dvorište Kazamata, a u slučaju lošeg vremena Dječje kazalište Branka Mihaljevića.

U 22 sata Ivica Boban i Teatar EXIT predstavit će tri mlada talenta - Iskru Jirsak, Zorana Pribičevića i Mirelu Videk u predstavi "Sutra (ni)je novi dan!" Oni se na temelju mnogostrukosti svojih osobnih, profesionalnih i društvenih identiteta u predstavi transformiraju u niz različitih likova i karaktera. Vidjet ćete ih - do grla u problemima, u suludim situacijama i interakcijama, sa svakovrsnim unutarnjim i vanjskim konfliktima.

Također, ovisno o vremenu prilagodit će se mjesto radnje izvedbe. Ukoliko vrijeme "odobri" program će biti održan u dvorištu Rektorata, dok će u slučaju kiše zamjenski prostor biti - Hrvatsko narodno kazalište.


Petak, 12. srpnja 2013.

21:00 sat Trg Svetog Trojstva
Ladislav Prežigalo/Darko Hajsek: Crna kuća - mjuzikl u boji
urnebesni spektakl
B Glad produkcija, Zagreb

Izvještaj: [FOTO + VIDEO] OLJK 2013.: Crna kuća obojala kraj Osječkog ljeta kulture

Skriveno: 
S današnjim danom završava 13. Osječko ljeto kulture, najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj. Završnicu ovogodišnjeg programa obilježit će gostovanje "B Glad produkcije".

"Crna kuća - mjuzikl u boji" autora Ladislava Prežigala i Darka Hajseka, donosi malo poznatu starozagrebačku legendu ispričanu na urnebesno zabavan način. Intrigantna je to priča koja u najboljoj maniri Monty Pythona, na suvremen način progovara o staroj i malo poznatoj zagrebačkoj legendi iz 16. stoljeća, iz vremena borbi između Kaptola i Griča. Redatelj i koreograf ovoga urnebesnog spektakla je Igor Barberić.

U 21 sat na Trgu Svetog Trojstva u baroknoj ljepotici Tvrđi, prije početka najavljenog programa, prisutne će pozdraviti i održati završnu riječ, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.


[klik za uvecanje]

Galerija 031: OLJK 2012. : Unterstadt
[Foto: Mario A. Benc, Cacan][29.06.2012.]


Kako je bilo prošlih godina?
Osječko ljeto kulture OLJK 2011.
Osječko ljeto kulture OLJK 2011.
Osječko ljeto kulture OLJK 2010.
Osječko ljeto kulture OLJK 2009.
Osječko ljeto kulture OLJK 2008.
Osječko ljeto kulture OLJK 2007.
Osječko ljeto kulture OLJK 2006.
Osječko ljeto kulture OLJK 2005.


 Stranica prilagođena ispisu
Re: Osječko ljeto kulture - OLJK 2013. [program]
06-21-2013 06:05:20 pm :: lizard
Nadam se da će ponovno, kao i prošle godine, dijeliti ulaznice ujutro i popodne - samo će se tako izbjeći naguravanje i iritantno rano dolaženje na same predstave.
07-04-2013 07:47:23 pm :: pootzko
ok i da li se za predstave moraju kao i prošle godine uzimati ulaznice ili ne? ako da gdje i u kojem vremenu se može doći do njih? thnx
07-05-2013 03:58:02 pm :: zri
nema ulaznica...dođeš lijepo 15 do 8 (ovo je opis srijede, mislim da se ostale predstave ni malo ne razlikuju), čekaš pred vratima rektorata da se otvore (na netu piše pola 9)...čiko na vratima otvara ista u 8:05 i pušta ljude i kad ono op! vrata se zatvore i nema višeee...ljudi su nastavili dolaziti (radi puštanja u pola 9) i zamračili kada su čuli da je veći dio ljudi unutra i da mjesta NEMA, još se taj isti čiko na vratima nekulturno smije...
da bi se osječko ljeto kulture pretvorilo u osječko ljeto nekulture, zgurali su čiku s vrata i ušli...
zar je problem držati ta ista vrata lijepo otvorena,pa tko uđe će sjesti na stolicu, tko istu ne nađe, sjesti će i na pod ako želi pogledati predstavu?!! ne razumijem organizatora i nebulozu oko ulaska. svaka čast na programu, ali organizacija je epic fail. sramota.
07-05-2013 09:07:51 pm :: Evil Poodingh
Neke stvari su prekrcate, a jučer je npr na Dvije Hane u Barutani bilo sigurno 40-50 slobodnih mjesta
07-06-2013 04:06:36 pm :: Redakcija 031
Subota, 06. srpnja 2013.

U Osijeku će gostovati Narodno pozorište Sarajevo s komedijom „Balkanski špijun u Sarajevu“ prema tekstu Dušana Kovačevića, za koji je adaptaciju i režiju uredio Sulejman Kupusović. Kad na scenu odlučite postaviti komad po čijem je tektu snimljen film koji je imao toliko uspjeha i koji je bio toliko gledan kao „Balkanski špijun“, onda vam se mora odati priznanje za hrabrost. Iako je kontekst predstave, koja je jedna od ozbiljnih komedija koje osim pregršt smijeha donose i dosta tema za razmišljanje, nešto drugačiji u odnosu na original, prepoznatljivost je zadržala. Gledateljima će kroz niz već poznatih, ali i inovativnih komičnih situacija, približiti odnose domaćih i susjednih političara prema Bosni i Hercegovine. Predstava počinje u 21 sat. Lokacija: Dvorište Rektorata.

Izvještaj: [FOTO] Kiša onemogućila "Balkanskog špijuna" u Osijeku

Nedjelja, 07. srpnja 2013.

Skriveno: 
Na repertaoru Osječkog ljeta kulture sutra (NEDJELJA,7.srpnja) je prvo program za mališane. U 20 sati gostovat će Lutkovno gledališče Maribor s lutkarskom predstavom „ZMRDICA IN ZMRDEK“. Bit će izvedena u režiji Tamare Kučinović, a osmišljena je po motivima stripova Calvin&Hobbes Billa Wattersona i „Durica“ Ivice Bednjanca. Uz likove, Zmrdicu koju glumi Aja Kobe i Zmrdeka kojega glumi Anže Zevnik, pojavljuju se dva “plišana” lika, tigar i ovca. Kako se međusobno slažu ili ne slažu, saznat ćete već sutra. I ne zaboravite, iako je ovo predstava za male, u njoj će uživati i veliki. Čak štoviše, moglo bi im koristiti, možda nauče nešto novo što će im dobro doći u odgoju mališana.


"ZMRDICA IN ZMRDEK" lutkarska predstava gostujućeg Lutkarskog kazališta iz Maribora, danas (NEDJELJA, 7.srpnja 2013.) će biti izvedena u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića s početkom u 20 sati.

Kako bi zaštitili mališane, ali i vrlo zahtjevnu scenografiju, predstava će biti izvedena "u zatvorenom". Napomena, ukoliko i ne bude kiše neposredno prije nego će predstava početi, ona će svejedno biti u spomenutom zamjenskom prostoru.


Nešto malo kasnije, u 22 sata u Barutani, uslijedit će praizvedba drame “HEROINE” koju pripremaju studenti osječke Umjetničke akademije pod redateljskom palicom Roberta Raponje. Podsjetimo, u tom terminu zakazane su praizvedba (7.srpnja) i repriza predstave (8.srpnja) u kojoj se autorica teksta Marijana Nola uz pomoć jakih žena kroz povijest nemilosrdno obračunala s muškim rodom. Kroz ovaj satiričan i zabavan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, iznosi dokaze o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća. Četiri sjajne mlade studentice glume i lutkarstva – Daria Karić, Marijana Matoković, Selma Mehić i Sara Moser – utjelovljuju niz heroina kroz povijest i iživljavaju se na muškim predstavnicima, u izvedbi također studenata Jana Novosela i Vanje Jovanovića, koji su ciljano svedeni na minorizirane i sporedne funkcije. "Heroine", koje upućeni već smatraju budućim kazališnim hitom, PRVI se put izvodi, PRVA je praizvedba 13. Osječkog ljeta kulture i PRVA je matična predstava novog Kazališnog inkubatora Barutana – Scene za mladu publiku.

Posebna gošća je osječka heroina Ena Šarac!
Autorski tim predstave, po ideji producenta Tomislava Levaka, odlučio je jednom kratkom sekvencom odati počast hrabroj osječkoj djevojci Eni Šarac koja je nedavno nakon 11 godina borbe pobijedila zloćudnu bolest. Upravo zbog toga, mnogi je nazivaju osječkom heroinom te smatraju paradigmom snage ženskoga roda.
07-07-2013 02:23:00 pm :: Redakcija 031
Izvještaj: [FOTO] Kiša onemogućila "Balkanskog špijuna" u Osijeku

Nedjelja, 07. srpnja 2013.

"ZMRDICA IN ZMRDEK" lutkarska predstava gostujućeg Lutkarskog kazališta iz Maribora, danas (NEDJELJA, 7.srpnja 2013.) će biti izvedena u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića s početkom u 20 sati.

Kako bi zaštitili mališane, ali i vrlo zahtjevnu scenografiju, predstava će biti izvedena "u zatvorenom". Napomena, ukoliko i ne bude kiše neposredno prije nego će predstava početi, ona će svejedno biti u spomenutom zamjenskom prostoru.
07-08-2013 06:27:16 am :: Redakcija 031
Ponedjeljak, 08. srpnja 2013.

20:00 sati Muzej Slavonije/Arheološki muzej
Izložba - Sve je samo reklama
Muzej Slavonije/Arheološki muzej

21:00 sat Trg Svetog Trojstva
Operna noć - koncert
Trg Svetog Trojstva/HNK

22:00 sata Barutana
Marijana Nola: Heroine - proizvedba drame
repriza drame
Barutana
07-08-2013 12:46:30 pm :: Redakcija 031
Večerašnji program "Operna noć" prebacuje se zbog naznaka lošeg vremena u HNK
07-08-2013 03:52:02 pm :: Redakcija 031
Ponedjeljak, 08. srpnja 2013.

20:00 sati Muzej Slavonije/Arheološki muzej
Izložba - Sve je samo reklama
lapidarij Arheološkog muzeja

21:00 sat Trg Svetog Trojstva prebačeno u HNK
Operna noć - koncert
HNK

22:00 sata Barutana
Marijana Nola: Heroine - proizvedba drame
repriza drame
Barutana

Izložba "Sve je samo reklama" bit će otvorena u lapidraiju Arheološkog muzeja, a Operna noć se prebacuje u HNK.
07-08-2013 06:48:27 pm :: Redakcija 031
Utorak, 09. srpnja 2013.

21:00 sat Dvorište Rektorata
Jasminka Petrović: Ljubav za početnike ili: Nauči pa odluči
predstava za mlade
Teatar Rugantino, Zagreb

21:00 sat Dvorište Kazamata
James Joyce/Nikola Zavišić: Jamesove Mačke
generalna proba dječje predstave
DJK Branka Mihaljevića Osijek
07-08-2013 10:49:46 pm :: Redakcija 031
Utorak, 09. srpnja 2013.

21:00 sat Dvorište Rektorata
Jasminka Petrović: Ljubav za početnike ili: Nauči pa odluči
predstava za mlade
Teatar Rugantino, Zagreb

21:00 sat Dvorište Kazamata
James Joyce/Nikola Zavišić: Jamesove Mačke
generalna proba dječje predstave
DJK Branka Mihaljevića Osijek

Na repertoaru Osječkog ljeta kulture je gostovanje zagrebačkog Teatra Rugantino. Gostovat će s predstavom „LJUBAV ZA POČETNIKE ili : Nauči pa odluči. Predstavu je režijski osmislio Ivan Leo Lemo prema tekstu Jasminke Petrović, a koju su Scena Vidra, TeatarRugantino i MMC Interkultura zajednički upriličili na kazališnim daskama. Riječ je o jednosatnoj predstavi koja uz songove i video-projekcije obrađuje sva bitna pitanja emocionalnih turbulencija i seksualnosti toliko prisutnih u pubertetu. Seksualnost kod mladih previše je bitno područje da bi se o njemu šutjelo. Ova predstava za mlade govori o stvarima o kojima se kod kuće u pravilu ne govori. Na moderan način govori o temi koja još uvijek predstavlja tabu u našoj sredini. Igraju Dubravka Miletić, Gordana Gadžić, Ines Cokarić i Ante Krstulović. Predstava počinje u 21 sat u dvorištu Rektorata (u slučaju lošeg vremena, bit ćete pravovremeno informirani o zamjenskom prostoru).
07-09-2013 02:23:40 pm :: Redakcija 031
Srijeda, 10. srpnja 2013.

18:30 sati Dječje kazalište Branka Mihaljevića
predstavljanje slikovnica Jamesa Joycea
"Mačke Kopenhagena" i "Mačak i Vrag"


21:00 sat Dvorište Kazamata
James Joyce/Nikola Zavišić: Jamesove Mačke
praizvedba dječje predstave
DJK Branka Mihaljevića Osijek
07-09-2013 08:40:56 pm :: Redakcija 031
Srijeda, 10. srpnja 2013.

18:30 sati Dječje kazalište Branka Mihaljevića
predstavljanje slikovnica Jamesa Joycea
"Mačke Kopenhagena" i "Mačak i Vrag"


21:00 sat Dvorište Kazamata
James Joyce/Nikola Zavišić: Jamesove Mačke
praizvedba dječje predstave
DJK Branka Mihaljevića Osijek

Srijeda će Osječkom ljetu kulture biti u znaku i djelu Jamesa Joycea. Podsjećamo vas da će prije praizvedbe „Jamesovih mačaka“ koju već svi nestrpljivo čekaju, biti upriličeno predstavljanje slikovnica „Mačke Kopenhagena“ i „Mačak i Vrag“. Naime, predstava je nastala na predlošku upravo tih dviju priča objavljenima u slikovnicama. O knjigama će govoriti književni kritičar i novinar Saša Drinić, redatelj Nikola Zavišić, a ulomke iz slikovnica čitat će Tihomir Grljušić i Snježana Ivković. Predstavljanje je zakazano za 18,30 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Poslije toga „put putujemo“ prema dvorištu Kazamata, zauzimamo mjesta i jedva čekamo da u 21 sat počne praizvedba „Jamesovih mačaka“, dječje predstave koja će se zasigurno svidjeti i velikima i malima. U predstavi glume Edi Ćelić, Ivica Lučić, Areta Ćurković, Lidija Kraljić i Alesandra Colnarić. Dio tima čine i dizajnerica i kostimografkinja Mateja Benedetti, Dunja Jocić zadužena je za scenski pokret, a nezaobilazne maske je izradio Boris Sekulić. Glazbu za predstavu skladao je slovenski glazbenik Boštjan Gombač.
07-11-2013 06:28:16 am :: Redakcija 031
Četvrtak, 11. srpnja 2013.

21:00 sat Dvorište Kazamata [u slučaju kiše seli se u DJK Branka Mihaljevića Osijek]
James Joyce/Nikola Zavišić: Jamesove Mačke
praizvedba dječje predstave
DJK Branka Mihaljevića Osijek

22:00 sata Dvorište Rektorata [u slučaju kiše seli se u HNK]
Ivica Boban: Sutra (ni) je novi dan
komedija
Teatar Exit, Zagreb

Nakon fantastične praizvedbe dječje predstave koja se svidjela i velikima i malima, sutra će (četvrtak, 11.srpnja) uslijediti repriza "Jamesovih mačaka". Pod redateljskom palicom Nikole Zavišića, za posjetitelje Osječkog ljeta kulture u predstavi će igrati Aleksandra Colnarić,Edi Ćelić, Areta Ćurković,Lidija Kraljić i Ivica Lučić. Vrijeme radnje je 21 sat. Mjesto radnje je dvorište Kazamata, a u slučaju lošeg vremena Dječje kazalište Branka Mihaljevića.

U 22 sata Ivica Boban i Teatar EXIT predstavit će tri mlada talenta - Iskru Jirsak, Zorana Pribičevića i Mirelu Videk u predstavi "Sutra (ni)je novi dan!" Oni se na temelju mnogostrukosti svojih osobnih, profesionalnih i društvenih identiteta u predstavi transformiraju u niz različitih likova i karaktera. Vidjet ćete ih - do grla u problemima, u suludim situacijama i interakcijama, sa svakovrsnim unutarnjim i vanjskim konfliktima.

Također, ovisno o vremenu prilagodit će se mjesto radnje izvedbe. Ukoliko vrijeme "odobri" program će biti održan u dvorištu Rektorata, dok će u slučaju kiše zamjenski prostor biti - Hrvatsko narodno kazalište.

Tražim suradnike koji ...
Tražim ženu ( 35-45 go...
Na prodaju štenci jork...
Godinama unazad Zlatib...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:110

Registrirani online (): Nitko