Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[13.06.2019.] Grad Osijek poziva okolne općine u zajedničku borbu protiv komaraca!


[12.06.2019.] Dana 11. i 12. lipnja 2019. Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije proveo je monitoring odraslih komaraca na području grada Osijeka.

Monitoringom odraslih komaraca ukupno je obuhvaćeno 23 postaje diljem grada Osijeka. Uzorkovalo se metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 17 postaja. CDC-klopke postavljene su 11. 6. 2019. u večernjim satima te su pokupljene idući dan u jutro.

Uzorkovanjem metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant obuhvaćena su područja: Josipovac, Višnjevac, Pampas, V. N. Karašica, Halaševo, Đavolja greda, Podravlje, Tvrđavica, Iktus, Vinogradska, Jug II, Sjenjak, Uske njive, Sarvaš, Klisa, Tenja i Nemetin.

Na svim postajama utvrđene su povećane brojnosti jedinki odraslih komaraca (preko 200 jedinki komaraca kroz 12 sati).

Monitoring odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator na 6 postaja također je izvršen 11. 6. 2019. (Gornji grad, Retfala, Brijest, Industrijska četvrt, DGO, Cvjetno). Na svim postajama utvrđene su povećane brojnosti jedinki odraslih komaraca (preko 15 sletova komaraca u 15 minuta).

Vodostaj rijeke Drave stagnira (275 cm danas u 7,00 sati). Vodostaj rijeke Dunav je u opadanju (494 cm danas u 7,00 sati). Prema projekciji dostupnoj na hydroinfo.hu, vodostaji rijeke Dunav i rijeke Drave će opadati.

Monitoring ličinki proveden je 10. 6. 2019. na 20 postaja. 6 postaja bilo je suho, na 14 postaja bila je prisutna voda. Na 6 postaja utvrđen je veliki broj ličinki te su izdane preporuke za larvicidne tretmane na području Halaševa, kanala Seleš i Sarvaša-Stara Drava. Larvicidni tretmani izvršeni su 11. 6. 2019. Monitoring ličinki nije proveden na minsko sumnjivim područjima.Sukladno rezultatima monitoringa i povećanim brojnostima jedinki odraslih komaraca, izdane su preporuke za tretmane dezinsekcije odraslih komaraca na području cijelog grada Osijeka. Tretmani će se izvršiti u razdoblju od 12. do 14. 6. 2019.

Termini i lokacije tretmana:
- srijeda, 12. lipnja 2019. - navečer: Sarvaš, Klisa, Sjenjak, Jug I, Jug II, Uske njive, DGO (uključujući Vinogradsku), Nemetin, Tvrđa, Industrijska četvrt, Brijest
- četvrtak, 13. lipnja 2019. ujutro: dio Josipovca
- četvrtak, 13. lipnja 2019. navečer: dio Josipovca, Tenja, Podravlje, Tvrđavica, Višnjevac, dio Retfale, ulica Svetog Leopolda Bogdana Mandića, Cvjetno naselje, Briješće
- petrtak, 14. lipnja 2019. navečer: dio Retfale i Centar (Gornji grad)

Iz Zavoda mole sugrađane za strpljenje i oprez tijekom provedbe tretmana dezinsekcije. U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta, tretmani će se odraditi kad za to nastupe povoljni uvjeti.Urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te molimo naše sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali:
- redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare autogume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude)
- prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti
nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste
- vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda
- spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama
- očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala
voda
- jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće (tanjuri ispod
posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje i druge posude)
- održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom
- spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima
- održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda
- gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama
- postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima 4
- u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom
Tekst: Zavod za javno zdravstvo Osijek
Foto: Igor Ižaković


 Stranica prilagođena ispisu

Na prodaju prelepi šte...
INDIVIDUALNE INSTRUKCI...
Pozdrav. Prodajem grob...
Ustupam grobno mjesto ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:92

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Grad na dlanu