Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 08. 07. 2020.
Ljetni sportski ...
Ljeto s Franom [...
Osječko ljeto ku...
Kino Urania [2.-...
GISKO: Izložba f...
čet 09. 07. 2020.
Ljetni sportski ...
Ljeto s Franom [...
Info centar za m...
U četvrtak počin...
GISKO: Izložba f...
pet 10. 07. 2020.
Ljetni sportski ...
Ljeto s Franom [...
Arheološki muzej...
U četvrtak počin...
GISKO: Izložba f...
sub 11. 07. 2020.
Ljetni sportski ...
Ljeto s Franom [...
"Hodanjem d...
Valpovo: Međunar...
In da sofa [srpa...
ned 12. 07. 2020.
Ljetni sportski ...
Ljeto s Franom [...
pon 13. 07. 2020.
Ljetni sportski ...
Ljeto s Franom [...
Zoološki vrt Osi...
Apel darivatelji...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Park prirode Kopački rit domaćin je završne konferencije projekta DANUBEparksCONNECTED, koja se održava od 7. do 8. studenog 2019. u pansionu Didin konak u Kopačevu (četvrtak 9-14h, petak 8.30-16h).

Osim prezentacije ostvarenih projektnih aktivnosti, partneri će na konferenciji utvrditi aktivnosti za sljedeći zajednički projekt, a vanjski stručnjaci će u svojim predavanjima predstaviti vodeće principe za budućnost DANUBEPARKS organizacije.
U petak, 8.11.2019. u 9h održati će se i glavna skupština organizacije DANUBEPARKS na kojoj će sudjelovati svi predstavnici dunavskih zaštićenih područja.

Već niz godina zaštićena područja uzduž Dunava i njegovih pritoka ostvaruju suradnju koja je 2014. godine rezultirala osnivanjem organizacije Danubeparks Network of Protected Areas. Danas organizacija ima članove u 9 zemalja koji upravljaju sa 17 zaštićenih područja na Dunavu, a cilj organizacije je očuvanje, razvoj i restauracija rijeke Dunav, njegovih poplavnih područja i glavnih rukavaca kao cjelovitog ekosustava.

JUPP „Kopački rit“ je punopravna članica organizacije DANUBEPARKS, a od 2018. godine Vlatko Rožac, voditelj stručne službe JUPP „Kopački rit“, obavlja funkciju predsjednika organizacije.

Uz glavni ured u Beču, gdje je registrirano sjedište organizacije, 2019. godine je otvoreno tajništvo organizacije u Republici Hrvatskoj u prostoru JUPP „Kopački rit“ čime je postavljen temelj za još intenzivniju suradnju na međunarodnoj razini.

Suradnja između članica DANUBEPARKS organizacije provodi se kroz projekte Europske unije s ciljem zaštite, očuvanja i održavanja prirodne i kulturne baštine u Podunavlju.

Jedan takav projekt, treći po redu, upravo se uspješno privodi kraju. Projekt DANUBEparksCONNECTED, ukupne vrijednosti cca. 3 milijuna EUR-a, započeo je 1.1.2017. godine.

Projektom je pokrenuta kampanju za suzbijanje fragmentacije staništa koja obuhvaća poduzimanje primjerenih aktivnosti s ciljem obnavljanja i održavanja povezanosti svih elemenata staništa. To se odnosi prije svega na zaštitu dunavskih otoka, na prekogranično povezivanje suhih staništa i razvoj šumskih koridora i omogućavanje nesmetane i sigurne migracije ptica duž Dunava. Projektom je obuhvaćeno i niz promotivnih aktivnosti za skretanje pozornosti javnosti na prirodne vrijednosti dunavskih zaštićenih područja i mjere za njihovo očuvanje.Foto: Hrvoje Domazetović


 Stranica prilagođena ispisu