Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 05. 08. 2020.
47. Kolonija kip...
Ljeto u dvorištu...
Unikom: Na Dan p...
Portastična srij...
Ferragosto JAM #...
čet 06. 08. 2020.
47. Kolonija kip...
Ljeto u dvorištu...
Art club Osijek:...
Muzej likovnih u...
Ferragosto JAM #...
pet 07. 08. 2020.
47. Kolonija kip...
Ljeto u dvorištu...
Art club Osijek:...
Memories Club Os...
Ferragosto JAM #...
sub 08. 08. 2020.
47. Kolonija kip...
"Hodanjem d...
Art club Osijek:...
SF Coffee House ...
Ferragosto JAM #...
ned 09. 08. 2020.
Ferragosto JAM #...
pon 10. 08. 2020.
GISKO: Izložba r...
Dokkica: Otvoren...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Odsjek za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku slavi 20. godina svoga djelovanja. Tom će se prigodom održati svečana sjednica Odsjeka u petak, 25. siječnja 2019. godine u 13 sati, u Svečanoj dvorani Filozofskoga fakulta (2. kat, prostorija 60).

Odsjek za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku slavi 20. obljetnicu – odakle smo krenuli i kamo idemo?

Knjižničarstvo se u obrazovni sustav uvodi od druge polovice 20. Stolječa. Govoreći o Osijeku, knjižničarstvo se izučava na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji u Osijeku kroz studij hrvatskog jezika i književnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Gledajući novije vrijeme, točnije 1992 godinu, na Pedagoškome fakulteta u Osijeku uvodi se jednosemetralni kolegij Informatologije na studiju hrvatskog jezika i književnosti. Ovo možemo promatrati kao preteču današnjega Odjseka za informacijske znanosti, čemu slijedi osnutak Katedre za knjižničarstvo na Filozofskome fakultetu u Osijeku 1998. godiine.

Prekretnica u izučavanju informacijskih znanosti događa se u akademskoj godinin 2005./2006. kada Katedre mijenja naziv te postaje Odsjek za informacijske znanosti. Odsjek se povečao brojem nastavnoga osoblja iz ovoga područja, a uvela se i inovacija u izučavanje nastavnoga sadržaja. Sami se kolegiji proširuju te obuhvaćaju više tema iz područja informacijskih znanosti, informacijske tehnologije te nakladništva. Rezultat ovoga procesa jest činjenica su diplomirani studenti dobili naziv prvostupnik odnosno magistar informatologije.

Katedra, koja je u začecima upošljavala jednog nastavnika, danas je pod Odsjekom izrasla na 23 djelatnika (3 redovita profesora, 4 izvanredna profesora, 9 docenata, 3 post-doktoranada i 4 asistenta).

Na Odsjeku danas djeluju četiri katedre:
- Katedra za upravljanje knjižnicama i organizaciju informacija
- Katedra za teoriju informacijskih znanosti
- Katedra za zaštitu pisane baštine i suradnju baštinskih ustanova
- Katedra za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo

Revizija diplomskoga studija Odsjeka za informacijske znaosti događa se u akademskoj godini 2015/2016. Studij postaje dvopredmetan, a studentima se pruža mogućnost izbora između tri modula: informatologije, informacijske tehnologije i nakladništva. Studenti Odjseka tako dobivaju dvije kvalifikacije kojima postižu širinu obrazovanja u slučaju kombinacije Informatologija-Nakladništvo odnosno tehničku nadogradnju tradicionalnih informacijskih ili nakladničkih kompetencija. Dugoročni cilj ovakvog pristupa ogleda se ne samo u povećanoj mogućnosti zapošljavanja studenata koji završavaju studij nego i buduće osuvremenjivanje struka za koje se pripremaju. U pripremi novih studijskih programa konzultirani su i potencijalni budući poslodavci, baštinske ustanove, nakladničke kuće i informatičke tvrtke.

Odsjek je u pripremi novih i revidiranih programa preddiplomskog studija te su u pripremi dvije inačice: revidirani jednopredmetni studij informatologije, te novi prijedlog dvopredmetnog preddiplomskog studija informatologije. Po završetku recenzentrskog postupka, novi studijski program mogao bi biti implementiran u akademskoj 2020./2021.

Odsjek od 2006. godine u elektroničkom obliku kontinuirano objavljuje Novosti Odsjeka za informacijske znanosti u kojima se prezentiraju aktualne aktivnosti Odsjeka, a od 2008. godine u suradnji s Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru objavljuje i časopis za istraživanje pisane riječi, knjige i baštinskih ustanova – Libellarium. Stranica prilagođena ispisu

ONLINE INSTRUKCIJE PUT...
Etno ROSTILJI i RAZNJE...
Školska knjiga , Zagr...
Iznajmljuje se u potpu...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:138

Registrirani online (): Nitko