Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tvrtka Belje preuzima Meggle

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65631
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.10.2020. 13:26 
Naslov:  Tvrtka Belje preuzima Meggle
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječka se mljekara ne gasi - od 1. siječnja 2021., kada Meggle izlazi iz Hrvatske, tvrtku preuzima Belje plus, doznaje Poslovni dnevnik. Nastavit će suradnju s postojećim kooperantima, a zadržat će i sedamdesetak posto radnika.

Iako obje strane još ne žele potvrditi tu informaciju, list tvrdi da su Meggle i grupacija Fortenova postignuli dogovor te da se dogovaraju posljednji detalji ugovora koji bi vrlo skoro trebao biti zaključen. Koliko je vrijedna transakcija preuzimanja Meggleove proizvodnje, naravno, poslovna je tajna.

Kako je ranije u razgovorima sa sindikatima rečeno, Meggle će radnicima isplatiti plaće za njihov rad do 31. prosinca, a izdvojio je i osam milijuna kuna za otpremnine, koje su 25 posto iznad zakonske obveze.

Time bi, nakon četiri mjeseca od objave odluke da gasi proizvodnju u Hrvatskoj, farmeri od kojih Meggle otkupljuje sirovo mlijeko, njih oko 280, i zaposlenici konačno trebali odahnuti. Meggle će proizvodnju na ovom području Europe razvijati u Bosni i Hercegovini i Srbiji, jer im u Hrvatskoj, kako je uprava tada priopćila, nije bila ekonomski isplativa. No ipak će sa svojim proizvodima ostati na hrvatskom tržištu, tako da će i nakon gašenja proizvodnje u prodaji u Osijeku i Zagrebu zadržati dio zaposlenika, njih tridesetak.

"Premda je u nove pogone njemačka mliječna industrija posljednjih godina imala značajna ulaganja, primjerice u siranu su uložili više od pet milijuna kuna, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak ljetos je obrazložio odluku o gašenju proizvodnje negativnim utjecajem koje su na poslovanje imali brojni događaji proteklih godina, poput krize aflatoksina i Agrokora, a kulminacija je došla s izbijanjem pandemije koronavirusa. Prema procjenama u kompaniji s tom krizom za ovu godinu očekivan je daljnji pad prihoda, čak za 40 posto, pa su i pozitivni pomaci koji su za ovu industriju u Hrvatskoj u proteklom razdoblju poduzimani, kako je to pojasnio Vučak prije nekoliko mjeseci, u konačnici bili nedovoljni da vlasnici odluče još neko vrijeme čekati", piše Poslovni dnevnik.

Za lokalnu i državnu vlast, koje su intenzivno pratile proces traženja vlasnika za Meggleovu tvornicu, najvažnije je da se očuva proizvodnju u Osijeku, te da nitko od farmera, koji uredno zadovoljavaju sve uvjete po kvaliteti kemijskih i higijenskih kriterija koje mora imati sirovo mlijeko, ne bude pritisnut na prekid poslovanja zbog odluke Megglea.

Meggleovo prepuštanje biznisa u Hrvatskoj Belju u stvarnosti neće izazvati neke dramatične promjene u odnosima među glavnim igračima u mliječnoj industriji. Dukat i Vindija, naime, najveći su prerađivači, koji zajedno otkupljuju dvije trećine mlijeka s hrvatskih farmi. Prema službenim podacima za prošlu godinu, u Hrvatskoj je proizvedeno ukupno 435 milijuna litara sirovog mlijeka, od čega je 185 milijuna ili 42 posto, otkupio Dukat. Druga je po veličini Vindija s otkupljenih 127 milijuna litara ili 29 posto. Belje, koje ima i vlastite farme, ukupno je lani otkupilo 48 milijuna litara, odnosno 11 posto, dok je Meggle četvrti po snazi, s 25 milijuna litara otkupa i udjelom od 6 posto. Belje, dakle, i dalje, nakon što preuzme osječku mljekaru, ostaje i s povećanim kapacitetom treći po snazi s učešćem od 16 posto, te neće “ugroziti” najveće otkupitelje.

"Za proizvodnju mlijeka, pak, ova epizoda s Meggleom može imati još pozitivniji ishod ako briga za nastavak rada tvornice u Osijeku koji kontinuirano traje još od 1949. rezultira još većim interesom i posvećenosti oporavku stočnog fonda, za koji su u tijeku natječaji, te se konačno pokrene i udruživanjem farmera radi zajedničkog nastupa", zaključuje list.





Tekst: Radio Osijek/TM
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
Gasi se osječka mljekara!
Župan Ivan Anušić reagirao na najavu zatvaranja tvrtke Meggle
Oglasila se i Gradska uprava: "Pozvali smo predstavnike radnika Megglea na sastanak, očekujemo kako će se uskoro odazvati našem pozivu"
Anušić: Meggle odlazi, mi to ne možemo promijeniti
Konačna odluka je donesena: Meggle odlazi

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: