Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Smanjena brojnost odraslih komaraca na većini mjernih postaja u gradu, no i dalje je visoka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.06.2019. 19:47 
Naslov:  Smanjena brojnost odraslih komaraca na većini mjernih postaja u gradu, no i dalje je visoka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a objavila je najnoviju obavijest o stanju komaraca na terenu kada je riječ o Gradu Osijeku.

Dana 13. lipnja navečer te 14. i 15. lipnja ujutro proveden je monitoring odraslih komaraca na području grada Osijeka. Monitoringom odraslih komaraca ukupno je obuhvaćeno 20 postaja diljem grada.

Uzorkovalo se metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 12 postaja. CDC-klopke postavljene su 13. lipnja u večernjim satima te su pokupljene idući dan ujutro. Uzorkovanjem metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant obuhvaćena su područja: Sarvaš, Klisa, Višnjevac, Podravlje, Novi grad, Nemetin, Vinogradska, Josipovac, Iktus, Tenja, Tvrđavica i Jug II.

Rezultati mjerenja ukazuju da je došlo do smanjenja brojnosti odraslih jedinki komaraca na većini postaja, no zbog velike disperzije odraslih komaraca s područja zelenog pojasa u blizini grada, tj. poplavnih područja, brojnosti komaraca su i dalje visoke.

Monitoring odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator na 8 postaja također je izvršen 13. - 15. lipnja (Centar (Sakuntala), Retfala (2 x), Brijest, Industrijska četvrt, Novi grad, Tenja, Cvjetno). Rezultati mjerenja ukazuju da je došlo do smanjenja brojnosti odraslih jedinki komaraca na većini postaja, no zbog velike disperzije odraslih komaraca s područja zelenog pojasa u blizini grada, tj. poplavnih područja, brojnosti komaraca su i dalje visoke.

Monitoring ličinki proveden je 10. lipnja na 20 postaja. 6 postaja bilo je suho, na 14 postaja bila je prisutna voda. Na 6 postaja utvrđen je veliki broj ličinki te su izdane preporuke za larvicidne tretmane na području Halaševa, kanala Seleš i Sarvaša-Stara Drava. Larvicidni tretmani izvršeni su 11. lipnja. Monitoring ličinki nije proveden na minsko sumnjivim područjima.

Sukladno rezultatima monitoringa i povećanim brojnostima jedinki odraslih komaraca, izdane su preporuke za tretmane dezinsekcije odraslih komaraca na području cijelog grada Osijeka. Tretmani će se izvršiti u razdoblju 15. i 16. 6. 2019.

Termini i lokacije tretmana:
- subota, 15. lipnja 2019. - navečer: Višnjevac, Josipovac, Podravlje, Tvrđavica, Sjenjak, Uske njive, Jug I, Jug II, DGO, Nemetin, Sarvaš, Klisa
- nedjelja, 16. lipnja 2019. - ujutro: dio Retfale, Centar, Tvrđa
- nedjelja, 16. lipnja 2019. - navečer: dio Retfale, Brijest, Industrijska četvrt, ulica Sv. Leopolda Bogdana Mandića, Cvjetno naselje, Briješće, Tenja.

U tijeku je i uzorkovanje CDC i BG-Sentinel klopkama na 25 postaja na području Osječko-baranjske županije. Adulticidni tretmani komaraca predviđeni su i za područje Bilja, Čepina, Valpova, Donjeg Miholjca i Belog Manastira. U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta, tretmani će se odraditi kad za to nastupe povoljni uvjeti.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Igor Ižaković/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
Što učiniti za rješenje problema komaraca?
Grad Osijek poziva okolne općine u zajedničku borbu protiv komaraca!
Tretiranje odraslih komaraca na području cijelog grada Osijeka obavit će se od 12. do 14. lipnja

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: