Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Danas je u gradskom poglavarstvu održana tiskovna konferencija pod nazivom „Što učiniti za rješenje problema komaraca?“ na kojoj su predstavnici Grada predvođeni zamjenikom gradonačelnika Borisom Piližotom predstavili trenutnu situaciju kada je riječ o letećim krvopijama koje svake godine teroriziraju Osječane.

Odmah na početku Piližota je predstavio što je Grad Osijek ove godine sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti učinio:
- osigurao je 3.000.000 kn u Proračunu,
- gradonačelnik je donio Godišnji program mjera na prijedlog nadležnog Zavoda za javno zdravstvo OBŽ,
- proveo je javnu nabavu i ugovorio pružatelje usluga tretmana komaraca (zajednica ponuditelja: Vetam, Asanator, Saniotacija i Cosmosol),
- ugovorio je uslugu monitoringa, upravljanja sustavom kontrola komaraca, izdavanja preporuka, stručnog usmjeravanja izvođača, kontrole učinkovitosti i stručnog nadzora (ZZJZ OBŽ),
- započeo je s kontrolom komaraca krajem ožujka 2019. te
- aktivno sudjeluje u radu Povjerenstva za koordinaciju sustava kontrole komaraca OBŽ i sudjeluje u izradi Strategije.

Na konferenciji je istaknuto da Osijek, kao niti jedan drugi grad ili općina ne mogu se braniti ako se ne brane i tretiraju područja iz kojih komarci dolaze – na izvorištu (larvicidni tretmani, prije izlijetanja)! Kao i ranijih godina, propušteni su larvicidni tretmani približno 30.000 ha na poplavnim površinama koje se nalaze u administrativnim granicama susjednih općina, od čega najveća poplavna površina od 11.376 ha pripada općini Bilje budući da uključuje Park prirode Kopački rit.

Kada je riječ o trenutnoj situaciji, nakon razdoblja visokih vodostaja rijeka Drave i Dunava te izlijevanja velike količine vode i visokih temperatura, došlo je do razvoja i izlijetanja velikog broja komaraca koji u ovome trenutku intenzivno ulaze u grad iz smjera Kopačkog rita i Halaševa, te se očekuju sljedeća dva tjedna intenzivni tretmani svaka 2-3 dana na području cijelog grada sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a.

Također je istaknuto kako jedino zajednička borba protiv komaraca, financiranje iz više izvora uz koordinirano djelovanje i stručno usmjeravanje može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat. Naglasak treba staviti na larvicidne tretmane za sprečavanje izlijetanja, kombinacija mjera biološko-kemijskih tretmana, mehaničkih i održavanja okoliša (trava, kanalska mreža i sl.), dok toplo zadimljavanje i ULV treba koristiti samo kao korektivni alat. Procjena troška na godišnjoj razini za sveobuhvatnu kontrolu komaraca u OBŽ je 10-15 milijuna kn.

Zaključno je istaknuto kako se u Osječko-baranjskoj županiji provode mjere kontrole komaraca, ali one nisu dovoljno sustavne i cjelovite posebice na prostornoj domeni jedinica lokalne samouprave koje su smještene uz rijeku Dravu i Dunav. Potrebna je suradnja susjednih prostornih jedinica (županija, gradova i općina) jer organizirano, cjelovito i sustavno suzbijanje komaraca jedini je način koji dugoročno može donijeti smanjenje populacija komaraca ovog područja.

Tražiti avionski tretman iznad grada za legaliste nije nikako prihvatljivo niti moguće te je bespredmetno o tome uopće govoriti u ovome trenutku, kao i o tretmanima komaraca u Kopačkom ritu.

U Gradu tvrde kako su začuđeni time što nema kaznenih odredbi za nepoštivanje Zakona - većina jedinica lokalne samouprave ne usvaja Odlukom gradonačelnika ili načelnika Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i Provedbeni plan dezinsekcije, 61,1% JLS ne osiguravaju sredstva za provedbu programa kontrole komaraca, a oni koji izdvajaju najčešće izdvajaju simbolično do 10.000 kn. Povremeni tretmani se provode samo na području općina Antunovac, Bilje, Čepin i Erdut, te gradova Beli Manastir i Osijek. Za danas su najavljeni tretmani u Valpovu i Belišću, a iz neprovjerenih izvora čak i u Zadru, a Grad Osijek nudi iskustvo i pomoć, te se stavlja na raspolaganje u postizanju zajedničkog cilja – života bez komaraca.

[klik za uvećanje]


Tekst i foto: Osijek031.com

Pročitajte i..
Grad Osijek poziva okolne općine u zajedničku borbu protiv komaraca!
Tretiranje odraslih komaraca na području cijelog grada Osijeka obavit će se od 12. do 14. lipnja


 Stranica prilagođena ispisu
06-14-2019 09:03:00 pm :: akoide
Čeka se da građani kažu: "Ne pitamo šta košta, samo nas riješite komaraca."
E, tu rečenicu smo čekali.

Na prodaju štenci Engl...
Na prodaju prelepi šte...
Stan, namješten na 3. ...
Kompaniji ByggFövaltar...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:103

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Grad na dlanu