S obzirom na članak objavljen u Glasu Slavonije te neke od komentara na ovom portalu, kao i na činjenicu da sam u protekle dvije godine surađivala na na ovom projektu, a nerijetko i s vama komunicirala na ovom portalu o brendiranju grada, imam potrebu napisati sljedeće:
1. Unatoč svim mojim molbama i prilagođavanjima radnom i slobodnom vremenu različitih novinarki Glasa Slavonije koje su pratile ovu temu, do dana današnjeg nisam uspjela niti s jednom od njih porazgovarati licem u lice te im dati na uvid cjelokupni predmet brendiranja grada, zajedno s pregledom utrošenih sredstava. Sve informacije koje su tražile su bile ili telefonskim putem ili putem e-maila, a zatim u potpunosti izvučene iz konteksta. U arhivi imam sačuvanu prepisku mojih pokušaja da im dam predmet na uvid.
Ovim putem pozivam sve koji imaju ikakve sumnje u uludo potrošen novac, pranje novca, plaćanje plakata nekakvih kampanja i slično da me posjete svakim radnim danom od 07:30 do 15:30 u Gradskom poglavarstvu, soba 73a, broj telefona: 229 238. Ukoliko ste na svom radnom mjestu u to vrijeme, možemo dogovoriti sastanak u bilo koje drugo vrijeme. Mislim da je važno biti informiran, pa tek onda o nečemu iznositi svoje mišljenje.
2. Gospodin Korlaet, kao natjecatelj, jako dobro zna da će, prema propozicijama natječaja, s
vi radovi koji prema prvom kriteriju ostvare manje od 26 bodova biti isključeni iz daljnjeg ocjenjivanja (točka 3.5. natječajne specifikacije, dostupna na brend.osijek.hr). Stoga, svi radovi koji prema prvom kriteriju nisu zadovoljili, nisu dalje niti ocjenjivani.
3. Također, ako se g. Korlaet, kao čovjek iz struke ili iskusni dizajner, natjecao primjerice na natječaju za brend grada Varaždina ili turističkog brenda Splitsko-dalmatinske županije, onda jako dobro zna da je javni i otvoreni natječaj za brend Varaždina poništen, unatoč brojci od preko 100 pristiglih radova i nije dodijeljena niti jedan nagrada, kao i u slučaju Splitsko-dalmatinske županije. Varaždin je morao poništiti i drugi, ali pozivni natječaj, jer ni tada nisu bili zadovoljni ni s jednim rješenjem. Ali, g.Korlaet, kao čovjek iz struke, sigurno o tome više zna nego prof. Maković ili recimo ja.
4. Novci za provedbu natječaja su bili osigurani i to
200.000 kn. (krucijalno pitanje). Od toga,
150.000 za nagradni fond, ostatak za honorare članovima ocjenjivačkog suda (2.000,00 kn neto, osim zaposlenika i dužnosnika gradske uprave), iznajmljivanje dvorane u kojoj se vršilo ocjenjivanje, putne troškove i noćenje članovi Ocjenjivačkog suda koji su morali doći iz Zagreba. Sav neutrošeni novac se prebacuje na druge pozicije gradskog proračuna. Ukoliko dođete kod mene u poglavarstvo, možemo zajedno pogledati izviješće o utrošenim sredstvima (možemo zajedno i u naš odjel za financije) gdje ćete se uvjeriti kako su
jedina sredstva koja su potrošena za tu namjenu upravo za honorare, iznajmljivanje dvorane i putni trošak 3 osobe iz Zagreba. Ostatak novca nije niti dirnut, a kamoli trošen na nekakve kampanje plakatima. Molim vas, dođite i uvjerite se.
5. Ono što novinarka u kratkom telefonskom razgovoru nije shvatila (ili jednostavno nije imala potrebu shvatiti) je da za provedbu pozivnog natječaja nema novca. Zašto? Pa zato što pozivni natječaj podrazumijeva da
platite one koje pozovete da se natječu. Prema našim informacijama, najmanje
20.000 kn po sudioniku. recimo da pozovete najmanje 7 sudionika, to je već
140.000kn. Ukoliko zadržimo isti nagradni fond, cifra se penje na 290.000 kn(bez drugih dodatnih troškova provedbe natječaja). Mi tih novaca u ovom i ovakvom proračunu nemamo. Dakle,
novac je bio osiguran za javni i otvoreni natječaj, a ne za pozivni, koji puno više košta, a rezultati su također upitni.
6. I na kraju, Baudolino, žao mi je što ne vidite da Osijek ima zaista nešto posebno. Nije ni London, ni Barcelona, ni New York, a bogme ni Pariz. Nemamo ni dubrovačke zidine ni zadarski pozdrav suncu. Imamo tragičnu političku situaciju koja zasjenjuje sve ono što je u Osijeku lijepo i što vrijedi. Mi smo samo htjeli istaknuti ono što je u Osijeku lijepo. Unatoč svemu ružnom. I trudili smo se svojski odraditi projekt kako treba, po PS-u. Kontaktirali smo gradove koji su to radili prije nas, učili, čitali, razgovarali s brojnim ljudima.. i užasno nam je žao što niti jedan od pristiglih radova nije zadovoljio ocjenjivački sud, jer bi to bila prilika da sve ono što smo do sada gradili ugleda svjetlost dana. ali što je, tu je.
Samo vas molim da ne ocrnjujete nečiji trud i rad bez pravih informacija i na osnovu zaista iznimno površnih i netočnih navoda u novinskim člancima. Moj poziv je otvoren svima. Tko želi, neka dođe i uvjeri se.