s Vlada usvojila novi paket mjera za pomoć protiv inflacije
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaVlada RH je na današnjoj sjednici usvojila četvrti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijednog 1.7 milijardu eura.

"Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava, djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija, da nemamo socijalnu frakturu, da svi prođu sa što manje rizika i da ostanu na nogama, a da država ispuni svoju ključnu ulogu da je uz radnike, uz gospodarstvo ma maksimalan mogući način" - rekao je premijer Andrej Plenković.

Najveći dio novog paketa mjera odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što je iz proračuna osigurano 1,181 milijarda eura. Za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Kako smo već pisali, Vlada ponovno zamrzava cijene osnovnih namirnica, u ovom ih je paketu osam, umjesto dosadašnjih devet. S liste namirnica 'uklonjen' je svinjski vrat i lopatica, a dodano je carsko meso za 3,79 eura. Umjesto miješanog mljevenog, bit će svinjsko mljeveno meso. Cijena litre ulja bit će nešto niža, 1,72 eura za litru (dosad 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer i cijelo pile.

Cijena struje za građane i poduzetnike ostaje ista idućih 6 mjeseci, a plina godinu dana. Vlada će za novi krug jednokratnih naknada za oko 700.000 umirovljenika s mirovinama do 610 eura izdvojiti 64 milijuna eura. Također, ostaju i naknade za ugrožene kupce energenata, a to su korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, naknade za nezaposlene branitelje - njih 69.000. Dodatnih 35 milijuna eura izdvojit će se za naknade u sustavu socijalne skrbi i nezaposlene branitelje. Jednokratnu novčanu potporu dobit će 167.000 ljudi u iznosu 150 eura. Od 70 do 540 eura mjesečno će dobivati pružatelja socijalnih usluga za ublažavanje porasta troškova energije. Za 128.000 obitelji primatelje dječjeg doplatka, tj 230.000 djece povećava se jednokratna naknada. Vrijednost je devet milijuna eura.

"Ovo je jedan bitan tjedan kod reformskih napora. Sutra će Sabor izglasati pet zakona koji su bitni za ispunjavanje našeg programa. Prvi je danas predstavio ministar Beroš, okvir za daljnju reformu zdravstva, vrlo bitan paket zakona koji će Sabor na prijedlog Vlade izglasati sutra. Drugi važan zakon je Zakon o trgovini o reguliranju rada nedjeljom, idemo od 1. srpnja s režimom 16 radnih nedjelja, puni režim od 16 nedjelja slijedi od 1. siječnja 2024. i tako smo napravili dobar balans između privatnog i poslovnog života. Treće će se prihvatiti izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o doprinosima. Prvo je snižavanje stope PDV-a na plin, ogrjev, brikete, palete, a Zakon o doprinosima ide za umirovljenike, onih 3 posto i time anuliramo antirecesijsku mjeru iz 2009. godine koja je bila na snazi pa će oni umirovljenici koji imaju iznadprosječne mirovine, a plaćali su tih 3 posto, imati veći prihod od svojih mirovina, a riječ je o 32 tisuće umirovljenika" - rekao je Plenković.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
U ponudi Toy crvene PU...
Profesionalni majstori...
Prelepi štenci Francus...
Preslatke bebice crven...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:200

Registrirani online (1): suncokretus977


Objektiv031

Advent u Osijeku

Propustili ste? Pogledajte!