s Hladan tuš za mnoge koji su htjeli dobiti Covid potvrdu kao "vjerojatni slučaj"
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Kako smo već pisali, jedan od načina na koji necijepljene osobe mogu dobiti potvrde koje će im umjesto testa vrijediti za ulazak u državne i javne službe jest da su bili tzv. „vjerojatni slučajevi“, piše Jutarnji list.

Vjerojatni slučajevi“ su osobe koje su zbog obiteljskog kontakta s pozitivnom osobom i osobe koje su tijekom samoizolacije zbog obiteljskog kontakta dobile znakove bolesti koje upućuju na covid 19, a koje se nisu testirale jer je liječnik zaključio da se vjerojatno radi o pozitivnom slučaju. Takve osobe također mogu ući u ustanove bez digitalne potvrde.

Obzirom da su Hrvati navikli hvatati krivine, stvorili su se dugi redovi ispred ordinacija liječnika opće prakse koji su činile necijepljene osobe koje su se nadale da će uspjeti dobiti potvrde koje će im umjesto testa vrijediti za ulazak u državne i javne službe.

Velik dio njih pomislio je da će takvo pravo moći steći retrogradno, samo na temelju činjenice da su u obitelji imali bliske COVID bolesnike, no doživjeli su hladan tuš: to nije tako jednostavno te je za dobivanje statusa vjerojatnog slučaja ipak potrebno zadovoljiti neke uvjete.

Prvo, da bi osoba dobila status vjerojatnog slučaja bez testiranja, ona je u vrijeme obolijevanja bliskih članova obitelji i sama trebala razviti simptome COVID-a.

Drugo, zbog pojave simptoma trebala se javiti svojem liječniku koji bi u telefonskom razgovoru potom napravio anamnezu te utvrdio da se radi o vjerojatnom slučaju oboljenja te da su simptomi nedvojbeno takvi da osobu nije potrebno slati na PCR testiranje.

Treće i najvažnije, liječnik je tu osobu i službeno morao zavesti kao "vjerojatan slučaj" u sustavu i njenom liječničkom kartonu – dakle dodijeliti joj posebnu šifru UO7.2 - što je preduvjet da bi osoba danas mogla dobiti potvrdu s kojom može ulaziti u državne i javne institucije.

Statusi vjerojatnih slučajeva dodjeljivali su se u vrijeme trećeg vala pandemije kad na tržištu nije bilo dovoljno testova zbog čega su liječnici osobe koje su imale simptome te bile u kontaktu s dokazano bolesnim osobama proglašavali vjerojatnim slučajevima iako ih nisu testirali.

Drugim riječima, osobe koje trebaju takvu potvrdu mogu je dobiti samo ako su i službeno bile zavedene kao vjerojatni slučajevi u vrijeme bolesti kontakata. No, na njihovu nesreću, tada smo imali situaciju da su takve osobe izbjegavale priznati da imaju simptome zbog straha od izolacije, a sada se javljaju, agresivne su i žele papir. No liječnici to retrogradno ne mogu priznavati.

Dakle, status „vjerojatnog slučaja“ mnogi su htjeli iskoristiti da izigraju nove mjere i na mala vrata pokušaju dobiti izuzeće od testiranja, no status vjerojatnog slučaja nije moguće dobiti retrogradno niti je takvim osobama naknadno moguće napisati potvrde kojima bi bili izuzeti od testiranja ukoliko prethodno u sustavu nisu i službeno bili zavedeni kao vjerojatan slučaj.

Stoga, takvim osobama ostaju opcije cijepljenja ili testiranja svaki put kada idu u neku javnu ustanovu. Naravno, imaju i opciju da „uhvate“ koronu i prebole ju.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Screenshot


 Stranica prilagođena ispisu
Stenci Pekinezera oste...
Na prodaju prelepe beb...
Na ovom mestu moze...
Metabo čaj za sma...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:146

Registrirani online (1): mata


Objektiv031

Božićno drvce