s Ekonomski fakultet u Osijeku svečano postavio ljudsku sunčanu uru
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku je u Sunčanom kabinetu svečano postavio ljudsku sunčanu uru, uz poruku da je pojedinac mjera nastavnih, znanstvenih i poslovnih aktivnosti Fakulteta. Brojevi na sunčanoj uri ispisani su glagoljicom i oblika su kovanica, što Ekonomski fakultet u Osijeku čini prvim u Republici Hrvatskoj koji je izradio eurokovanice za mjerenje vremena uz simbolično spajanje suvremenoga i tradicionalnoga. Naglasak jedinstvene ure je na osobi kao mjeri vremena, obnovljivim izvorima energije ali i predstavljanju glagoljice kao važnog detalja na budućim hrvatskim eurokovanicama.

Ljudska sunčana ura na Ekonomskom fakultetu u Osijeku kao jedinstveni mehanički sat, započeo je s mjerenjem vremena nakon što je dekan prof. dr. sc. Boris Crnković simbolično prerezao vrpcu i najavio razdoblje ekonomije temeljene na obnovljivim izvorima, kao što su sunce, vjetar i voda. Sunčani kabinet Fakulteta mjesto je suradničkih i mentorskih razgovora o vodikovoj ekonomiji te vodiku kao najjednostavnijem kemijskom elementu i energentu budućnosti, čija se energija uspoređuje sa sunčevom, ali i pokretačkom energijom pojedinaca.

Ljudska sunčana ura svojim satima označenima glagoljicom istodobno šalje više simboličkih poruka. Sunčana je ura jedna od prvih mehaničkih ura, a posebnost ljudske sunčane ure Ekonomskoga fakulteta u Osijeku je uloga sjenopokazivača (gnomona), koja je dodijeljena osobi čije se tijelo nalazi u samom središtu ure. Ljudskom sunčanom urom tako se u središte zbivanja postavlja osoba te se poručuje kako je ona mjera vremena, a ne obrnuto“, istaknuo je dekan prof. dr. sc. Boris Crnković.

Uvođenje eurokovanica u Republiku Hrvatsku također je jedna od tema sunčane ure, a već je 2015. Ekonomski fakultet u Osijeku oslikao Aulu glagoljice muralima meandrirane glagoljice. Brojevi na sunčanoj uri ispisani su glagoljicom kao jednim od motiva na budućim eurokovanicama Republike Hrvatske, uz šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu i Nikolu Teslu, čime se kako je prilikom pozdrava okupljenima naglasila prodekanica prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka, glagoljica prigodno uvodi u svijet ekonomije.

Ljudska sunčana ura izrađena je prema nacrtu prof. dr. sc. Damira Varevca, dekana Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta u Osijeku, diplomiranoga inženjera, koji je iskazao zadovoljstvo ostvarenjem svojega nacrta, kao i uspješnom suradnjom s Ekonomskim fakultetom u Osijeku kojim se njeguje interdisciplinarnost i kolegijalnost sveučilišnih sastavnica.

Sunčanu uru je povodom proslave 60. obljetnice rada i djelovanja Fakulteta postavio Boris Franov, a sve prema idejnoj zamisli prof. dr. sc. Jasne Horvat.

Tekst i foto: Marin Mitrović


 Stranica prilagođena ispisu
Nove bebice PATULJASTE...
Na prodaju mužjak dobe...
Na prodaju FRANCUSKI B...
Na prodaju štenci AKIT...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:106

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Trg Vatroslava Lisinskog