s Centar Klasje će s 15 mil. kuna obnoviti sedam objekata namijenjenih radu s djecom i mladima
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Osijeku je održana početna konferencija projekta „Zaslužujemo najboljeCentra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek čiji je cilj smanjenje broja institucionaliziranih ranjivih skupina i sprječavanje daljnje institucionalizacije.

Projekt „Zaslužujemo najbolje“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od gotovo 15 milijuna kuna. Infrastrukturnim unaprjeđenjem, radovima i opremom, projekt će osigurati izvaninstitucijsku podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, primarnim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima te djeci s poteškoćama u razvoju s područja Osječko-baranjske županije. Omogućit će učinkovitiji proces deinstitucionalizacije, prevenciju institucionalizacije te razvoj socijalnih usluga i podrške zajednici.Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica Centra Klasje, izjavila je kako projektne aktivnosti obuhvaćaju uređenje sedam lokacija: derutnu kuću u Čepinskim Martincima koja nije u funkciji, već će se izgraditi i opremiti nova kuća gdje će se pružati usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku, što podrazumijeva da djeca žive u manjim skupinama, sa svojim odgajateljima, odnosno da žive najbliže onom kako se živi u obitelji.

Osim tog prostora u Čepinskim Martincima, Klasje je od Ministarstva državne imovine dobilo na korištenje tri stana na području Osijeka. Jedan stan na Trgu Ljudevita Gaja bit će također za organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku, a ostala dva stana bit će na raspolaganju mladima koji izlaze iz sustava kako bi se pripremili za samostalan život.Objekt Klasja u Zagrebačkoj ulici prilagodit će se novim uslugama, pa će se jedan kat preurediti za ranu intervenciju, ugradit će se dizalo i napraviti senzorni park u dvorištu. Korisnici će se dovoziti jer su nabavili vozila što će omogućiti i ljudima iz socijalno ugroženih obitelji veću dostupnost ove usluge, koju se inače jako dugo čeka. Osim toga, osigurat će dva poludnevna boravka za koje Dom zdravlja OBŽ osigurava prostor, u Dalju i Tenji, a i te će prostore rekonstruirati, obnoviti i opremiti za prihvat 40 djece, po 20 u svakom.

Danijela Kalanjoš, jedna od djevojka koja živi u organiziranom stanovanju, istaknula je kako je puno naučila i značajno se osamostalila otkako je iz Doma Klasje prešla u stan. Samostalni život joj je puno pomogao u izgrađivanju sebe kao osobe i savladavanju vještina koje do tada nije poznavala u čemu su joj puno pomogli i odgajatelji. Kaže kako je primijetila da je puno samostalnija i zrelija od svojih vršnjaka iz razreda na čemu može zahvaliti upravo programu stanovanja izvan Centra.Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Stenad francuskog buld...
Registracija je bespla...
Egzoticni FRANCUSKI BU...
Postanite vlasnik najp...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:224

Registrirani online (1): !Klick


Objektiv031

Zelenilo

Propustili ste? Pogledajte!