Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Projektom „Manjine kao mostovi među zajednicama“ nastoji se smanjiti jezična barijera i povećati razmjena informacija između hrvatske i mađarske Baranje, odnosno Pečuha i Osijeka. Kako je jedan od osnovnih izazova za jačanje turističkog tijeka između Mađarske i Hrvatske upravo jezična barijera, projekt ima za cilj povećanje tijeka informacija između medija i turističkog sektora u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranja, s naglaskom na promociju i informiranje o turističkim događanjima.

Prošli tjedan su se u prostorijama Hrvatskog doma u Pečuhu sastali projektni partneri na prekograničnom projektu Mađarska-Hrvatska 2014-2020 „Minorities as bridges between communities“ kako bi unatoč otežanom kretanju i zatvorenim granicama planirali prve aktivnosti u 2021. godini. Domaćin je bila Hrvatska samouprava Pečuh na čelu s gospodinom Stjepanom Blažetinom, a okupljene je pozdravio i Ivan Gugan predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj. Vodeći partner i inicijator ovog projekta je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, dok su ostali partneri Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj te Kulturna četvrt Zsolnay. Koliko je ovaj projekt važan govori činjenica da je ovo prvi puta da izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Oliver Matijević posjećuje hrvatske manjinske institucije u Pečuhu. Jedan od glavnih ciljeva projekta je učiniti turističku ponudu vidljivijom kako na razini regije tako i šire upravo u suradnji s manjinskim zajednicama. Dvije manjinske zajednica upravo imaju ulogu biti jezični i društveni katalizatori u tom procesu.

Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije
Na području susjedne nam Županije Baranya 2019. godine ostvareno oko 700.000 noćenja, što ukazuje na velik prostor za povećanje posjeta gostiju iz Mađarske kao i stranih gostiju koji borave u prekograničnom području. Na području hrvatske Baranje vidljiv je rast broja posjetitelja iz Mađarske u zadnjih nekoliko godina. Ujedno rijetko koji dio Hrvatske ima tako turistički zanimljivo susjedstvo, što stvara potencijal za „preljevanje“ gostiju odnosno njihov produžen boravak na destinaciji.

Na sastanku se razgovaralo o organizaciji okruglih stolova na temu povezivanja kulture, turizma, civilnog sektora, poslovnih subjekata, manjinskih organizacija te akademske zajednice, ali i kulturno-turističkih manifestacija koje su pokrivene ovim projektom: Ribarski dani u Kopačevu, Paprika fest u Lugu, Večer vina i umjetnosti u Osijeku, Umjetnička kolonija u Erdutu i Baranji, Festival svjetla u Pečuhu, Kobasijada u Pečuhu te Božićni koncert u Pečuhu. Prvi cilj je što prije uspostaviti prekograničnu mrežu koja će prenositi informacije s obje strane granice, a sve u cilju nade da će se granica uskoro otvoriti. Projekt ukupne vrijednosti 200.000,00 Eura počeo je 1. srpnja 2020. godine te traje do kraja 2021. godine. Sufinanciran je iz natječaja prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020.

Tekst i foto: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem štence VELŠKO...
Audio Kasete i Gramofo...
Stenci ENGLESKOG BULDO...
Stan na sat i dan nala...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:179

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prolaz