Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Već smo pisali o projektu STEM revolucije kada su građani donirali novac za 24.000 Micro:Bit računala koja su završila u raznim školama i ustanovama diljem Hrvatske, a sada su projekt prepoznali i Ministarstvo obrazovanja i CARNet.

Naime, CARNet je ovih dana raspisao natječaj kojim će se kupiti još 45.000 računala. Vrijednost projekta je 4,8 milijuna kuna, a prema broju računala plan je da se cijela jedna generacija učenika opremi ovim malenim ali korisnim pomagalom.

Partneri u projektu, CARNet, Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih - IRIM i Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavili su veliki projekt ProMikro kojemu je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Na današnjoj konferenciji za medije održana je i interaktivna demonstracija programiranja s pomoću micro:bita.

Uvođenje mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike 6. razreda ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija. Projekt doprinosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu njezine digitalne zrelosti, a u konačnici pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne ocjenu“, izjavila je tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

BBC micro:bit je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno, uz potpunu demokratizaciju i jednakost prilika. Cilj nam je da hrvatski đaci budu ravnopravni građani 21. stoljeća. Naša akcija STEM revolucija je dobila veliku podršku javnosti, i od početka je naš cilj bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju“, istaknuo je suosnivač IRIM-a, poduzetnik Nenad Bakić.

Svim školama koje se prijave na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro omogućit će se edukacija učitelja od strane IRIM-a, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje. Sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017.

Plan je da javna nabava bude gotova do 1. 11. nakon čega bi računala trebala stići u škole. Konačni cilj projekta je da svi učenici šestih razreda dobiju u ruke jedno Micro:Bit računalo koje će učenicima ostati u trajnom vlasništvu.

Kompletan tekst javnog natječaja možete pronaći ovdje.

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
★☆★ ...
Renta stan apartman u ...
Postovani ukoliko ste ...
STANDARD pudla, štenci...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:97

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Puteljak