Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Završna konferencija „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ održala se 18. svibnja 2017. godine u Osijeku (Hotel Osijek), početkom u 11,00 sati. Na Konferenciji su bili predstavljeni rezultati prvog Nacionalnog istraživanja o individualnoj i korporativnoj filantropiji koje je provedeno u lipnju 2016. godine, te rezultati projekta.

Na Konferenciji je sudjelovalo pedesetak predstavnika civilnog i poslovnog sektora te akademskih i javnih institucija iz Osijeka, Zagreba, Kutine, Klise, Belog Manastira, Vinkovaca, Vukovara i Brodskog Stupnika, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine, Fondacija Tuzlanske zajednice, te Srbije, Trag fondacija iz Beograda i Zaječarska inicijativa iz istoimenog grada. Na otvorenju Konferencije su bili i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Vladimir Ham i pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode Osječko-baranjske županije, Danijela Lovoković.

Na plenarnoj sesiji pod nazivom "Filantropija i razvoj društva: doprinos trećeg sektora" bili su predstavljeni rezultati prvog Nacionalnog istraživanja o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj, o čemu je govorila Marina Dimić Vugec iz udruge ODRAZ Zagreb. Ona je naglasila da čak 68,3% ispitanih građana sudjelovalo je u nekoj akciji za davanja u općekorisne svrhe te da 84% ispitanih tvrtki najmanje jednom godišnje donira materijale/robu ili usluge u općekorisne svrhe. Veća transparentnost raspodjele prikupljenih sredstava bitna je za povećanje povjerenja i kod građana i kod tvrtki. Građani žele vidjeti rezultate akcija u kojima su sudjelovali i ovdje „mediji igraju važnu ulogu jer potiču davanje“. Razlozi nedostatnog sudjelovanja građana i tvrtki većinom su povezani s lošom materijalnom i financijskom situacijom u društvu. Tvrtke većinom izdvajaju za akcije od općeg dobra i to na ad hoc bazi. Kod poslovnog sektora vidljiv je pad izdvajanja u zadnje tri godine. „Za povećavanje njihovih izdvajanja dobro bi bilo donošenje poticajnijih propisa za davanja, kao i uspostavljanje mehanizama koji bi pratili i vrednovali učinke donacija na društvo i zajednicu,“ rekla je Dimić Vugec.

Dr. sc. Danijel Baturina s Pravnog fakulteta u Zagrebu je govorio o ekonomskom utjecaju trećeg sektora na razvoj društva i naglasio da je on jedan od „obnovljivih izvora“ za rješavanje socijalnih i ekonomskih problema i poticanje građanskog angažmana, te da je potrebno jasnije razumijevanje da on može značajno pomoći izgradnji boljeg europskog društva. Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorica Trag fondacije iz Beograda je govorila pak o iskustvima Trag fondacije sa sličnim istraživanjima provedenim u Srbiji, ali i o sličnostima/usporedivosti nalaza u Hrvatskoj i Srbiji i potencijalima za razvoj filantropije na razini Regije.

Projekt "Povjerenje u lokalnu filantropiju" provodi Zaklada Slagalica iz Osijeka u partnerstvu s udrugama ODRAZ - Održivi razvoj zajednice iz Zagreba i P.G.D.I. - Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012, uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom provedbe projekta provedeno je prvo Nacionalno istraživanje o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj na uzorku od 1100 ispitanika, Regionalno kvartalno istraživanje o kulturi davanja na uzorku od 108 organizacija civilnog društva na području 5 slavonskih županija, pokrenut je i prvi alat za on-line doniranje Doniraj.org koji je namijenjen organizacijama civilnog društva s područja pet županija Slavonije i Baranje, realizirana je Studija izvodljivosti na uzorku od 165 ispitanika na području Baranje te poduzeti potrebni koraci za osnivanje Zaklade PUT za podršku djeci i mladih koji izlaze iz sustava udomiteljstva na području Baranje, dodijeljene dvije regionalne Nagrade za filantropa godine za poslovni sektor za tvrtku i obrt za Slavoniju i Baranju, organirane 4 lokalne kampanje i više od 14 javnih događanja u cilju poticanja lokalne filantropije u zajednici, više od 1000 različitih promotivnih artikala i preko 122 objave u medijima.

Tekst i foto: Julijana Mladenovska-Tešija


 Stranica prilagođena ispisu


Ostalo ih je 4. 2 mu...
Stenci rase Shiba inu ...
Potpuno uređene studen...
Saznajte sve o ovom di...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:76

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz grane

Propustili ste? Pogledajte!