Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U sklopu Strukturiranog dijaloga mladih i donositelja odluka, 18. svibnja 2017. u prostoru Regionalnog info-centra za mlade Osijek održana je fokus grupa s mladima i donositeljima odluka. Time je obilježen početak ovogodišnje jednomjesečne manifestacije iMOS – Informiranje mladih Osijek, koja će trajati do polovine lipnja.

Na fokus grupi sudjelovali su: predstavnici Savjetodavnog odbora Regionalnog info-centra za mlade Osijek (Hrvatski zavod za zapošljavanje Osijek, Odsjek za prevenciju Policijske uprave OBŽ, Odjel kulturologije Filozofskog fakulteta, Ekonomska i upravna škola Osijek, Gradsko društvo crvenog križa Osijek, Grad Osijek, Volonterski centar Osijek), predstavnica Agencija lokalne demokracije Osijek/Info-centar za mlade „Info fora“ iz Tenje te učenici iz Ekonomske i upravne škole Osijek, studenti Ekonomskog i Filozofskog fakulteta, volonteri Crvenog križa i RICM-a Osijek, nezaposleni mladi.

Peti ciklus Strukturiranog dijaloga na Europskoj razini završio je preporukama iz Košica, na temu „Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo“.

Cilj fokus grupe bio je upoznati prisutne sa Strukturiranim dijalogom općenito te raspraviti mogućnost primjene donešenih preporuka u našoj lokalnoj zajednici.
Stjecanje životnih vještina bila je okosnica rasprave i u vrlo ugodnoj i opuštenoj atmosferi prisutni su razmijenili mišljenja i viđenja o spremnosti mladih našeg grada za život i društvo, kako lokalno tako i europsko, spremnosti na izazove, pritisak i velika očekivanja koja se stavljaju pred njih. Isto tako, razgovaralo se o kvalitetnom informiranju mladih, otvaranju većih mogućnosti mobilnosti unutar i van naše zemlje, poticanju uključivanja mladih osoba u društvo kroz raznolike volonterske programe te utjecaju rada s mladima i organizacijama mladih i za mlade.

U amosferi međusobnog povjerenja prisutni su istaknuli (kako mladi tako i donositelji odluka) izazove i probleme s kojima se susreću i koje vide u primjeni donešenih preporuka. Velike prepreke se vide na nacionalnoj razini, prvenstveno u obrazovnom sustavu, ali i u drugim područjima koja bi mogla doprinijeti osnaživanju mladih i podršci koja bi im se trebala pružiti. Individualni napori postoje, no puno veća učinkovitost može se postići stavljanjem teorije u praksu na svim razinama, uključujući i same mlade, bio je zajednički zaključak.

S obzirom da započinje proces donošenja novog Nacionalnog i Gradskog programa za mlade, prisutni su pozvani na aktivno sudjelovanje u tim procesima.

Tekst i foto: Zdenka Radić


 Stranica prilagođena ispisu
05-19-2017 06:43:57 pm :: jacika
Ovo.izgleda.kao.jako.gala.projekt..pitam.se,samo,.kako.će.ga."vladajući".poduprijeti..,a.akteri.izvesti?!..Svakako.preporučam.svima.prtiti.ga..lijepo.i.marljivo.surađivati..........tada.,možda.,ostvari.rezultate.za."zrelije".društvo..?!
★☆★ ...
Pansion Royal se nalaz...
Košulje očuvane 36/37 ...
Luje d.d. traži konoba...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:88

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Oblaci