s Osnovna škola "Mladost" Osijek odletjela u nebo
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaPjevali smo i plesali uz romsku glazbu, nadahnjivali se jezikom, običajima i pričama! - kaže voditeljica grupe Slavica Benčik. Ona je osmislila ovu radionicu za polaznike edukacije za rad u produženom boravku s romskim skupinama djece, koje je u OŠ Mladost uputio osječki Nansen dijalog centar da se praktično upoznaju s mogućnostima i oblicima rada. Većina su pripadnici upravo te nacionalne manjine.

Nansen dijalog centar Osijek u okviru projekta "Otvorena učionica" provodi edukaciju za romske pomagače u nastavi u OŠ Darda, i upravo su polaznici te edukacije sudjelovali u radu našega produženog boravka.

U sklopu projekta "Razlog za nadu" voditeljica Benčik već nekoliko godina radi na razvijanju tolerancije, razumijevanja i suosjećanja surađujući s misionarima iz Afrike i Udrugom Pobjede.

Svjetski dan Roma - 8. Travnja
Obilježava se od 1971., kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Tada su usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni, proglašen je službeni romski jezik (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva "Rom", što na romskom jeziku znači čovjek. Zelena boja u donjem dijelu zastave simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem ("idem, idem"). Romi su danas najveća europska i manjina s oko 10 milijuna pripadnika, sačinjavaju nešto više od 5 posto europskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje, te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama. Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma (emedjimurje.hr).Tekst i foto: Slavica Benčik


 Stranica prilagođena ispisu
04-09-2014 09:43:22 am :: MegaSmrT
Pročitavši naslov, pomislih da je eksplodirala.
Iznajmljujemo vise kom...
Prelepa SHIBA INU sten...
Preslatka štenad MINI ...
Pomeranac / Pomeranian...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:176

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Dvorac Eugena Savojskog

Propustili ste? Pogledajte!