s Gradske fasade sramotne, a novac crkvi! Bogu božje, caru carevo, a Katoličkoj crkvi – svačije!
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaU Strossmayerovoj ulici u Osijeku Katolička crkva opremila je Centar za prihvat beskućnika 'Dom sv. Vinka', u kojem se na noćenje i dnevni boravak primaju siromašni Osječani. Humanitarna organizacija Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije beskućnicima, koja upravlja domom, osigurava besplatna tri obroka dnevno. Ležajeva ima za prihvat 24 osobe, po tri-četiri u jednoj prostoriji. A preko puta, tridesetak metara dalje, u istoj ulici u središtu grada pred otvorenjem je zgrada nadbiskupijskog vikarijata, raskošan objekt od pet tisuća četvornih metara.

KLIK: Crkva gradi luksuznu palaču od 50 mil. kn usred Osijeka!

Prvi procijenjeni iznos troškova preuređenja zgrade sagrađene u 19. stoljeću, nekadašnje Plućne bolnice, u vikarijat s novoizgrađenim aneksom u dvorištu, bio je 24 milijuna kuna. Danas je cifra više nego udvostručena - na 50 milijuna kuna. Proglašavajući vikarijat važnim za Osijek, središte jedne od najnerazvijenijih hrvatskih regija, nadbiskupija je od početka primala donacije visoke vrijednosti. Zgrada je dobivena u postupku povrata crkvene imovine besplatno od države, pri čemu je Osječko-baranjska županija odmah 2007. donirala 300 tisuća kuna, sljedeće još 200 tisuća, a Grad Osijek također 300 tisuća kuna. Vodstvo biskupije, poput pomoćnog biskupa Đure Hranića, u medijskim nastupima pozivalo je tvrtke i privatne donatore da također uplate novac pa su tako npr. primili 100 tisuća eura od jednog iseljenika iz Njemačke.

ANKETA: Facebook anketa
[Treba li se novcem iz gradskog proračuna financirati izgradnja luksuzne palače vikarijata u Osijeku?]

Tim novcem opremili su luksuzne apartmane za dva biskupa i sedam svećenika, salone za primanja, kuhinju, blagovaonicu, noćnu kapelu i četiri gostinjske sobe. Kako je Jutarnji list lani otkrio, podovi u unutrašnjosti prekriveni su sjajnim kuhanim bagremom, kupaonice porculanom i kaljenim staklom i pozlaćenim slavinama, na stropovima su također pozlatama ukrašeni lusteri, za jedan kat ugrađen je lift, a rukohvati na stepeništu napravljeni su od hrastovine, stepenice su mramorne, a pločice u hodniku rezane na specijalne dimenzije.

Raskoš na obroncima Krndije

Osječko-baranjska županija jedna je od najzaostalijih regija u Hrvatskoj s uništenom industrijom, stopom nezaposlenosti od 27 posto, gdje živi desetina svih nezaposlenih u Hrvatskoj, ali tako teška gospodarska situacija Katoličku crkvu ne sprečava da ljudima pokaže svoje materijalno bogatstvo. Primjera radi, na brijegu, u okružju prirodne šume, u blizini sela Đakovačka Breznica, općina Levanjska Varoš, na jugoistočnim obroncima Krndije, smjestio se Karmel sv. Josipa. Dvometarske ciglane zidine opasuju zdanje koje se sastoji od dvije bočne kupole, popločanog prilaza i jednokatne četverostrane zgrade koja omeđuje prostrani atrij s vrtom u unutrašnjosti.

Tijekom tportalova istraživanja o imovini Đakovačko-osječke nadbiskupije 2011. i početkom ove godine pokušali smo jednog ljetnog do podneva ući u samostan radi razgledavanja, ali na poziv zvona na vratima pojavio se stariji gospodin i predstavio kao otac jedne od štićenica samostana. 'Ne, nitko ne želi razgovarati s novinarima', rekao je ljubazno sijedi čovjek i nasmijao se.

Izvana, samostan izgledom i veličinom podsjeća na dvorac, a unutra u luksuznoj osami dalje od pogleda običnog svijeta živi samo 26 redovnica, koje su sredstva za gradnju velebnog objekta dobile od lokalne zajednice, javnih poduzeća i države, znači poreznih obveznika. Njegovu veličinu ilustrira i podatak o trajanju gradnje punih 14 godina – od sredine 1996. do posvete 2010. godine.

Tornjevi od tri kata za 22 redovnice

Samostan je izgrađen bespravno, tek kasnije je legaliziran, ali s tornjevima dva kata višim od visine propisane građevinskom dozvolom. Građevinska dozvola odobrava 'izgraditi jednokatnu građevinu s podrumom pratećim sadržajima i kapelicom – samostan veličine 63 puta 41 metar'. Međutim, s prilazne ceste i na našim fotografijama vidljivo je da su tornjevi trokatni, a ulazna zgrada dvokatnica s dodatnim stambenim potkrovljem.

Nakon pitanja Ministarstvu zaštite okoliša o gradnji višoj od jednog kata građevinska inspekcija krajem 2011. otišla je u Breznicu, ali nije vidjela trokatnicu i 'utvrdila da nema povrede Zakona o prostornom uređenju i gradnji', izvijestila je glasnogovornica ministarstva.

Sestra Karmela, poglavarica samostana, u telefonskom razgovoru visinu tornjeva nije htjela komentirati. 'Imamo sve uredne papire što se tiče dokumentacije, gradnje i samostana, ali rekla sam vam da mi nikakve podatke ne želimo davati. Nemamo što skrivati, ali nema potrebe o tome pisati.'

Radi usporedbe u ovom samostanu živi samo 22 redovnice, za dvije manje od broja osoba u spomenutom daleko manjem prostoru za beskućnike, Domu sv. Vinka u Osijeku, ali poglavarica ni to ne želi komentirati. 'O nama je sve poznato onima kojima treba biti poznato. Mi za novine ne želimo nikakve podatke davati, jer se danas jako puno toga zloupotrebljava. Zato ništa nismo odgovarali na vaš dopis. Koliko mi prostora imamo i kako je iskorišten, to je stvar ove kuće, to nije stvar za medije', tvrdi poglavarica bosonogih karmelićanki.

Nepregledne crkvene šume i milijuni dobiti

Oko samostana, prostire se šumsko bogatstvo nadbiskupije - 12 tisuća hektara šuma. Najviše, gotovo polovicu stabala čini hrast kitnjak, slijede bukva i grab te u manjem broju hrast lužnjak, cer i ostale vrste. Posljednjih pedeset godina, do kraja 2010. o tom području brinulo je pedeset radnika Hrvatskih šuma, a onda je država povratom imovine 12 tisuća hektara predala Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. U Hrvatskim šumama u Osijeku saznajemo da se radi o najvrednijim šumama u županiji. Iste godine nadbiskupija je raspisala natječaj za koncesionara i šume na upravljanje predala tvrtki Sunčane šume, vlasnika Jake Andabaka, hotelskog i osiguravajućeg poduzetnika.

Od Marine Popijač, direktorice Sunčanih šuma, inače supruge bivšeg ministra gospodarstva Đure Popijača u HDZ-ovoj vladi, tijekom čijeg je mandata nadbiskupila dobila šume, nismo saznali koliku koncesijsku naknadu tvrtka plaća crkvi. 'To je poslovni odnos Sunčanih šuma i Đakovačko-osječke nadbiskupije', rekla nam je Popijač u svom uredu na đakovačkom korzu. Prema izvještaju predanom FINA-i, dobit Sunčanih šuma u 2011. iznosila je 2.244.131 kuna, po čemu se može nagađati koliko je teška koncesija.

Četiri godine prije šumskog bogatstva, nadbiskupija je postala i zemljišni veleposjednik kada joj je država krajem 2006. godine predala 260 hektara poljoprivrednog zemljišta nedaleko Đakova. Nakon natječaja seljaci su izbačeni sa zemlje na kojoj su već obavili jesensku sjetvu, jer je zakup odobren velikoj poljoprivrednoj tvrtki Osatina. Stjepan Karalić, nadbiskupijski ekonom, tada je medijima izjavio da su seljaci 'novi ugovor trebali obnoviti još u kolovozu, što nisu učinili već su prošle jeseni zasijali na svoju ruku, a zakup nisu platili, čime je došlo do raskida ugovora'.

Crkvi milijuni, Glavašu podrška nadbiskupa Srakića

Pored predaje ovako vrijedne imovine, država Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji redovno plaća obnovu i održavanje sakralnih objekata. Ministarstvo kulture za obnovu objekata u Osječko-baranjskoj županiji samo 2007. dodijelilo je šest milijuna kuna. Od 29 nekretnina, deset ih pripada Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a za njihovu obnovu izdvojeno je 2,3 milijuna kuna, više od trećine. Samo za biskupsku zgradu u Đakovu pola milijuna kuna, a za crkvu Sv. Petra i Pavla u Osijeku gotovo isti iznos kao, primjerice, za stari grad Tvrđu u Osijeku. Izvještaji o ugovorenim projektima na web-stranicama Ministarstva kulture pokazuju da se slično ponavlja svake godine.

Osječko-baranjska županija u studenome 2010. u samo u jednom navratu odobrila je 548 tisuća kuna za četrdeset objekata Đakovačko-osječke nadbiskupije, a istovremeno za crkve drugih vjerskih zajednica 37 tisuća kuna. Privrženost županijske vladajuće stranke HDSSB-a i nadbiskupije je javna tajna pa je tako, primjerice nadbiskup Marin Srakić 2006. u zatvorskoj bolnici posjetio osnivača te stranke Branimira Glavaša, naknadno pravomoćno osuđenog za ratne zločine na osam godina zatvora. Glavaš je, usput, nakon bijega od hrvatskog pravosuđa završio zatvoru u Mostaru u susjednoj BiH.

Grad i županija financiraju, a Caritas skuplja donacije

Budući da Đakovačko-osječka nadbiskupija objedinjava 192 pravne osobe, od župa do Caritasa, financiranje je vrlo raznoliko. Akcijom 'Blaženije je davati nego primati' osječki Caritas pozvao je građane da doniraju novce i robu za siromašne i njihov smještaj u Domu sv. Vinka kojim upravlja Caritas. Tijekom ožujka i travnja ove godine na taj način osječki Caritas nakupio je 31 tisuću kuna i 50 tisuća kuna u robi.

Koliko sredstava Đakovačko-osječka nadbiskupija godišnje dostavlja svom Caritasu? bezuspješno smo postavili pitanje nadbiskupiji. 'Primili smo vaše pitanje i proslijedili nadležnima', jedini je odgovor glasnogovornice nadbiskupije, ali odgovor nikada nismo dobili.

Štoviše, nadbiskupija je potpuno gluha na pitanja o gradnji vikarijata sa 50 milijuna kuna i dvorca za luksuzni život 26 redovnica, javnim novcem, a preko Caritasa za potrebe siromašnih prikuplja novac od građana i poduzeća.

Ugovori s Vatikanom iz doba Franje Tuđmana

Prema podacima Državne revizije o izvršenju državnog proračuna u 2010. Katoličkoj crkvi država je te godine isplatila 316,7 milijuna kuna. Radi usporedbe, tijekom studentskih prosvjeda za bolje uvjete školovanja, Vlada je iznijela podatak da bi studiranje na visokim učilištima na trošak države za sve građane godišnje stajalo najviše 400 milijuna kuna, ali novca za tu namjenu ni danas nema.

Što omogućava slijevanje ovolikog novca i imovine u Katoličku crkvu? 1998. Jure Radić, tadašnji potpredsjednik HDZ-ove Vlade i predsjednik Državnoga povjerenstva za odnose s vjerskim zajednicama, s Giulijem Einaudijem, vatikanskim ambasadorom, potpisao je ugovor koji omogućava sve navedeno. Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima navodi gotovo isključivo prava Katoličke crkve, a Republika Hrvatske ima isključivo obaveze. Počinje s milostinjom i darovima koje Crkva prima slobodno i bez kontrole poreznog sustava; država mora vratiti svu imovinu oduzetu tijekom bivše Jugoslavije, pronaći zamjenu ili isplatiti protuvrijednost u novcu; država mora mjesečno iz godišnjega državnog proračuna davati iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa; prvih deset godina Hrvatska je isplaćivala 20 posto više od tog iznos radi umirovljivanja dijela klera.

Možda to neće biti dovoljno? 'Na preporuku dijecezanskog biskupa državne će vlasti svake godine razmatrati, odobriti i financijski pomagati posebne programe i projekte pravnih osoba Katoličke Crkve, koji su korisni za opće dobro', nastavlja ugovor. Lokalne vlasti urbanistička rješenja moraju prilagoditi crkvenim potrebama te 'pridonositi izgradnji i obnovi crkvenih zgrada'.

Ovaj ugovor 1999. potpisan je bez sudjelovanja javnosti u donošenju odluke, a na dan potpisivanja tekst ugovora nije bio čak ni pokazan novinarima. Već dvanaest godina Hrvatska plaća Crkvi milijarde i predaje vrijednu imovinu prema dogovoru nekolicine HDZ-ovaca i crkvenjaka, a sve pod paskom ondašnjeg predsjednika te stranke Franje Tuđmana, koji je umro netom nakon potpisanih sporazuma.

Istraživanje nastalo uz poporu Danske mreže za istraživačko novinarstvo Scoop. Scoop ne odgovara za sadržaj iznesen u tekstu.

Autor: Kruno Kartus/tportal.hr Stranica prilagođena ispisu
05-27-2012 07:52:45 pm :: kerpaspas
Jeb.te koji je ovaj tekst demagogija.
Scoop ne odgovara za sadržaj iznesen u tekstu... kad sam to vidio, sve mi je jasno...
05-27-2012 08:01:14 pm :: toma_os
Svi su se napalili na Crkvu, a s druge strane Država nam je u slobodnom padu i nitko ne zna gdje je dno...

Kruno Kartus jako dobro piše o puževima, šišmišima, problemu mrijesta ribe i Crkvi, dok u isto vrijeme njegov poslodavac (Deutsche Telekom) ima za predsjednika uprave hrvatske filijale istog onog lika koji je kao predsjednik uprave HT-a firmu dao u ruke švabama.

Neto dobit kompanije u 2011. dosegnula je 1,811 milijardi kuna, što je za 1,1 posto, ili 20 milijuna kuna, manje nego u 2010. godini i što je dovoljan razlog da se otpusti 400 ljudi s obrazloženjem kako je pala dobit jer se posluje u otežanim uvjetima.

Naravno to nije nikakav problem za hrvatske medije pa tako i za ovaj portal…

Ako se već niste u stanju baviti stvarnim problemima ovog društva, predlažem novinarima željnim istraživačkog rada utvrđivanje broja kvadrata koje su stekli brojni „ugledni“ osječani u proteklih 20 godina.

Za početak neka istraže što to danas posjeduju Vladimir Bučević, Davor Boras i Radoslav Galić.

Ukoliko uspiju napisati jednako opširan i zanimljiv tekst o ovom nevjerojatnom trojcu rado ću im predložiti neki novi trojac koji posjeduje jednako veliki broj kvadrata.

Nije nevažan ni podatak da sva trojica gore navedenih imaju više kvadrata u posjedu od svojih susjeda i s lijeve i desne strane, kao i da su u vikendicama izgrdili kupatila s tuš kabinama u prizemlju i na katu, a da ih pri tome uopće nije bilo briga za cijenu pločica.
Na prvom mjestu im je bila kvaliteta…
05-27-2012 09:34:35 pm :: Commander
To što je u Osijeku stopa nezaposlenosti 27% treba biti PRVENSTVENO BRIGA VLADE I SABORA REPUBLIKE HRVATSKE.
Samo mogu reći novinaru: Sram Vas bilo, tko god da ste, na ovakvom članku!
05-27-2012 09:47:26 pm :: simo031
Svećenici sve bolje žive.
Vidite da bog pomaže.
05-27-2012 09:48:39 pm :: simo031
Edit (dupli post)...
05-27-2012 09:54:23 pm :: Carobnica
Citat: › Samo mogu reći novinaru: Sram Vas bilo, tko god da ste, na ovakvom članku!
Istina boli.

Očito si jedan od onih HDSSB-ovaca, čim ti je za sve kriva Vlada i Sabor, a ne ekipa koja je 15 godina pljačkala i uništavala, a onda se u zadnji tren vuk preobukao u janje i čobanima prodao priču.

Ovo su vjerojatno mrvice. Stvarni iznosi bogaćenja Crkve i rasipništva su daleko veći.

O nama je sve poznato onima kojima treba biti poznato. - sramotna rečenica nekoga tko bi kao trebao biti odgovaran i blizak narodu. Zar nije narod taj koji bi trebao biti upoznat?

Najveća sramota je što se ta Crkva počne pozivati na nekakav Caritas, a zapravo najmanje novca daju za brigu o onima kojima je to potrebno, a najviše za vlastiti luksuz, koji im osiguravaju truli političari koji na taj način kupuju glasove birača.
05-27-2012 10:01:32 pm :: ratni_heroj
05-27-2012 10:22:43 pm :: tranquilize
"Istraživanje nastalo uz poporu Danske mreže za istraživačko novinarstvo Scoop. Scoop ne odgovara za sadržaj iznesen u tekstu."
loloololol
05-27-2012 10:42:45 pm :: Carobnica
tranquilize je napisao/la: › "Istraživanje nastalo uz poporu Danske mreže za istraživačko novinarstvo Scoop. Scoop ne odgovara za sadržaj iznesen u tekstu."loloololol


http://i-scoop.org/index.php?id=3
http://i-scoop.org/index.php?id=175

Ovo zapravo govori o tome kakva je razina novinarstva i novinskih sloboda u Hrvatskoj. Disclaimer je upravo ono što daje slobodu novinaru. No, tešto je to razumjeti ljudima koji pod novinarstvo svrstavaju Glas Slavonije, STV i sl.

Primjer: veleposlanik SAD-a u Osijeku kaže da su Osijek i Slavonija pod sankcijama i da neće biti nikakvih ulaganja SAD-a (vjerojatno i svih ostalih) zbog HDSSB-a i podrške Glavašu, a STV i Glas javljaju da je američki veleposlanik bio i da su mu prezentirane mogućnosti suradnje, apsolutno prešučujući što je točno rekao.

Upravo zbog takvog "novinarstva" i postoje fondovi kojima se financira novinarstvo. Naravno, ako ne razumiješ što je novinarstvo, ona ti je sve to jedan veliki osijek031.com smile.
05-27-2012 11:24:23 pm :: tranquilize
lololololol
novinari danas u hr imaju apsolutnu slobodu, zato i nastaju ovakvi propagandni clanci kojima je medijski prostor obasut, kako glavasoidi narucuju clanke u medijima koje si navela tako druge struje i interesi narucuju po ostalima...

a o moralnom autoritetu SAD.a na podrucju rata i ratnih zlocina opet trolololololoololo
05-28-2012 12:55:10 am :: ratni_heroj
sve je to Sanader....
05-28-2012 06:02:46 am :: anakonda
...nevjerojatno, svi popljuvaše novinara, a nitko da bi komentirao silne miljone dane crkvi, redovnice i popove koji žive u luksuzu, a zavjetovali su se na skromnost......
...i potpisujem Čarobnicu: onaj tko nema pojma o istraživačkom novinarstvu i projektima koji podržavaju iste - neka šuti.......
05-28-2012 07:09:52 am :: borod
Anakonda nemoj se cuditi. To sve pisu crkvenjaci pa i sami svecenici provokatori.
05-28-2012 07:10:49 am :: Carobnica
borod je napisao/la: › Anakonda nemoj se cuditi. To sve pisu crkvenjaci pa i sami svecenici provokatori.
Ili oni koji im novac daju i time kupuju njihovu naklonost, kako bi na izborima osvojili dovoljno glasova za nastavak vladanja i pljačke.

Njihove pokušaje skretanje s teme treba ignorirati i vratiti se na pravi problem - trošenje novca na crkveni luksuz, dok istovremeno djeci po školama stropovi padaju na glave i dok se Crkva pravda da sredstva troši na siromašne, što nije istina.

Mene je sramota to što čine i zato sam i odlučila više nikada ne kročiti u te hramove besramnog nemorala, neetičnosti i ljigavoće. U Boga se može vjerovati i kod kuće.

Stenad patuljaste pudl...
MANOLINE odgajivacnica...
Na prodaju štenci Malt...
Na prodaju štenci mini...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:232

Registrirani online (1): suncokretus977


Objektiv031

Advent u Osijeku

Propustili ste? Pogledajte!