s Bazeni Gradski vrt - prezentacija! [anketa]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U dvorani Gradski vrt upriličena je, danas točno u podne, prezentacija i potpisivanje ugovora o gradnji bazena Gradski vrt između Grada Osijeka i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Još 2009. godine raspisan je natječaj za sastavljanje idejnog rješenja projekta, a između 18 radova izabran je onaj Borisa Koružnjaka i Gordane Domić. Zanimljivo je da su predstavnici Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu ujedno i autori dvorane Gradski vrt, koja je ovom prilikom poslužila za dogovore oko nastavka suradnje. Budući bazeni nalaziti će se odmah do dvorane, čime se taj prostor želi isprofilirati kao sportsko–rekreacijski centar Osijeka.

[Anketa] Trebaju li Osijeku novi bazeni?
Planira se izgradnja četiri bazena od kojih bi jedan bio 50-metarski, jedan 25-metarski, dok su dva manja bazena predviđena za učenje i vježbanje plivanja. Svlačionice će se nalaziti ispod bazena, a u kompleks će se ulaziti kroz dugački ulazni hodnik koji će biti ispunjen kulturno–zabavnim sadržajima. Na sjevernom dijelu će se nalaziti male tribine kapaciteta 450 mjesta. Predviđene su i prostorije za saunu, masažu i fitnes. Redukcija troškova bazena trebala bi se postići pomoću solarnih kolektora koji će se nalaziti na krovu građevine. Na najzanimljivija pitanja odgovorio je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.
- Projektna dokumentacija trebala bi nas koštati 1,223 milijuna kuna. Rok za pripremanje cjelokupne dokumentacije je 120 dana. Nakon toga očekujemo i pomoć resornih ministarstava, jer radi se o bazenima koji zadovoljavaju svjetske standarde. Samim time su i interes cijele zajednice. Ipak, ne možemo odrediti točan datum finalizacije radova, ali nastojat ćemo da se sve završi što prije. Postoji problem bespravno sagrađenih kuća na zemljištu predviđenom za bazen. Ići ćemo u rušenje 5 bespravno sagrađenih objekata. Izvlašteni stanari neće morati strahovati, s njima ćemo dogovoriti primjerene naknade.

Predstavljanju novog bazena nazočili su i istaknuti hrvatski sportaši Duje Draganja, Sanja Jovanović i Dubravko Šimenc te mladi članovi Plivačkog kluba Osijek Žito i Vaterpolo kluba Kruna Osijek. O kako se važnom projektu radi potvrdio nam je i svjetski rekorder, hrvatski plivač Duje Draganja.
- Velika je stvar što Osijek dobija jedan takav vodeni centar. Rješava se na taj način i problem nepostajanja 50-metarskih bazena. Vidite i sami da svi hrvatski plivači svoje najznačajnije uspjehe postižu u malim bazenima. Konačno je došla prilika da se i to promijeni. Uvijek se u kontekstu vodenih sportova ističu regije uz more, ali sada se i svi Osječani mogu osjećati ponosnima i privilegiranima.

Osijek bi tako u skorom vremenskom razdoblju mogao postati gradom vodenog turizma. Jer podsjetimo da je osim izgradnje novog bazena u planu i ogroman projekt Aquaparka na lijevoj obali Drave. Što će se, kada i na koji način realizirati, ostaje za vidjeti...

Tekst & foto: M.K.

[Anketa] Trebaju li Osijeku novi bazeni?


Bazeni Gradski vrt - prezentacija:


Tekst uz prezentaciju:
Skriveno: 
Arhitektonska koncepcija i oblikovanje zgrade bazena 'Gradski vrt' - Osijek


Urbanistička koncepcija i situacija novoprojektiranog rješenja buduće bazenske dvorane zadržava elemente postojećeg detaljnog plana sportsko-rekreacijskog kompleksa 'Gradski vrt', a svojim oblikovanjem i funkcionalnom postavom sadržaja naglašava jezgru cijelog parkovno-sportsko-rekreacijskog kompleksa.

Zgrada bazena je projektirana kao sklop bazena prvenstveno prilagođen sportsko-natjecateljskim potrebama sportskih udruga i klubova koji se bave promicanjem i populacijom vodenih sportova te rekreativcima i svim ostalim građanima.

Kao jedan od glavnih sklopova na prostoru sportsko-rekreacijskog kompleksa 'Gradski vrt', svojim vanjskim i unutarnjim oblikovanjem zamišljena je kao novi vizualni – urbani element, "signum", koja se svojim položajem i formom nastavlja na novoizgrađenu sportsku dvoranu te daje dodatnu vizualnu kvalitetu zoni ulaska u grad, a tako i cjelokupnoj slici grada.

Osnovna ideja oblikovanja zgrade bazena bazira se na sljedećim postavkama:
- vodene plohe bazena sa pratećim sadržajima (sunčalište, hall, tribine) nalaze se na podignutom platou - "terasi" (nivo + 4,00)u odnosu na postojeći vanjski teren;

- ostakljeno oplošje na nivou vodenih ploha otvara se prema sportsko-rekreacijskom kompleksu (istok, jug, zapad), dok je sa sjeverne strane zatvoreno; istovremeno su sve ostakljene plohe zaštićene od direktnog utjecaja sunca pomoću horizontalnih dinamički aktivnih lamela (dan - indirektni ulaz prirodnog svjetla, aktivne promjenjive slike na pročelju, noć - umjetna "polarizirajuća" svjetlost i projekcije slika prema pješačkim komunikacijama);

- stropna prirodna rasvjeta - krovni svjetlici - difuzori - krovno pročelje;
- tehnička infrastruktura te svlačionice sa pratećim sadržajima nalaze se na nivou terena (nivo ± 0,00) u zatvorenom volumenu;
- primjena alternativnih izvora energije

Minimalistički pristup u oblikovanju osnovnog volumena rezultirao je formiranjem čvrste baze na kojoj se nalazi transparentni ostakljeni plato sa vodenim površinama bazena, tribinama i centralnim hallom koji se jednim segmentom otvorene terase iznad glavnog ulaza na južnoj strani te vanjskim bazenom - fontanom nadovezuje na glavnu pješačku komunikaciju kao nastavak realizacije novog urbanog prostora u središnjoj zoni sportsko-rekreacijskog kompleksa " gradski vrt".

Na taj način omogućen je vizualni kontakt korisnika bazena prema središnjoj parkovnoj pješačkoj komunikaciji na jugu kao i prema trpimirovoj ulici na zapadu i parku i stadionu na istoku.Funkcionalna organizacija zgrade bazena

Glavni pristup zgradi bazena - ulazi sportaša i rekreativaca nalazi se sa južne strane gdje je formiran ulazni hall na nivou ± 0,00.

Glavni ulaz posjetitelja sportskih takmičenja nalazi sa na istočnoj strani (ulaz istok). stubištem i dizalima omogućen je direktan odvojen pristup na nivo +4,00 gdje se duž sjeverne strane nalazi tribina za cca 460 gledatelja. pristup - rezervni ulaz
-izlaz na tribinu nalazi se i sa zapadne strane (ulaz zapad).
glavni hall sa ugostiteljskim sadržajima te prostorima uprave nalazi se na istom nivou sa istočne strane.
iznad glavnog halla (nivo +7,60) nalaze se dopunski sadržaji - wellness centar - teretana i dvorana za aerobic sa pratećim sadržajima.

Servisni pristupi, tehnički uređaji i prostori nalaze se ispod bazena (nivo ± 0,00) sa sjeverne strane gdje je iz zone budućeg parkirališta omogućen kolni pristup.

Ukupna tlocrtna veličina zgrade bazena zauzima gotovo cijelu građevnu parcelu (61x80m) u zoni dozvoljene visine izgradnje do 20 m.

Svi projektirani sadržaji nalaze se na tri nivoa : prizemlje – nivo ? 0,00, 1. etaža – nivo +4,00 i 2. etaža na nivou +7,60.
ukupna visina krova dvorane je cca 15,60 m dok je maksimalna visina u zoni krovnih svjetlika cca18,10 m.

Na nivou prizemlja s južne strane nalazi se ulaz sportaša i rekreativaca iz kojeg se pristupa sklopu svlačionica - garderoba i sanitarnih prostora te sklopu saune i solarija sa pratećim prostorima.

Pristup u bazensku dvoranu na nivou 1. etaže omogućen je iz sanitarnih propusnika i čistog hodnika pomoću stubišta i dizala. iz ulaznog halla osiguran je pristup u glavni hall sa ugostiteljskim sadržajima i vanjskom terasom - sunčalištem na nivou 1. etaže (+4,00).

Uz odvojene ulaze i vertikalne komunikacije za posjetitelje - gledatelje (ulaz istok i ulaz zapad) na nivou prizemlja nalazi se još kompletna tehnička i servisna infrastruktura bazena .

U smislu pozitivne energetske učinkovitosti predviđeno je korištenje solarne energije za zagrijavanje i pripremu potrošne tople vode kao i za dopunsko dobivanje električne energije. solarni kolektori i prateći uređaji nalaze se na istočnom dijelu krovne plohe na nivou +12.60.

Nivo 1. etaže je glavni prostor bazenske zgrade. na njemu se nalazi bazenska dvorana s 4 bazenske školjke:
- bazen 50,00 x 25,00 m sa gledalištem za cca 460 gledatelja
- bazen 25,00 x 12,50 m
- bazen 15,00 x 8,00 m
- "endless pool" 5,00 x 3,00 m

S južne strane nalazi se terasa - sunčalište na koju je korisnicima bazena omogućen pristup kroz pomične ostakljene stijene.
S istočne strane nalazi se zona glavnog halla s pogledom na unutrašnjost bazenske dvorane te pratećim ugostiteljskim sadržajima, sanitarijama i vanjskom terasom za posjetioce.

 Stranica prilagođena ispisu
01-17-2011 02:15:28 pm :: Zdrale
izgleda ok. ali laičko pitanje! zašto to uvijek izgled anakošeno kod tih " slika" ?
01-17-2011 02:31:37 pm :: W.M. Felt
Redakcija 031 je napisao/la: ›
[i]- Izgradnja bazena trebala bi nas koštati 1,223 milijuna kuna.


Naivan bi čovjek pomislio da čita o nekom projektu u Abu Dhabiju, a ono Osijek. Tko kaže da nemamo.

Dobro, netko će možda zapitati kako ovaj projekt konkretno utječe na smanjivanje 35000 nezaposlenih samo u županiji, ali taj ne želi dobro hrvatskom sportu, odnosno plivanju, a to je ipak prioritet u odnosu na nezaposlenost (plivači žele plivati u većem bazenu, a nezaposleni ne žele raditi).

Redakcija 031 je napisao/la: ›
Vidite i sami da svi hrvatski plivači svoje najznačajnije uspjehe postižu u malim bazenima. Konačno je došla prilika da se i to promijeni.


Slažem se. Ključno je da osvojimo koju medalju i u većem bazenu. Evo, bilo bi dobro da objave broj žiro-računa na koji se mogu dati dobrovoljni prilozi za ove bazene i boljitak plivanja, da uplatim nekakav novac. Ako uskoro ne ostvarimo bolji rezultat u većem bazenu, ja ću plakati.

Redakcija 031 je napisao/la: ›
radi se o bazenima koji zadovoljavaju svjetske standarde. Samim time su i interes cijele zajednice. Ipak, ne možemo odrediti točan datum finalizacije radova, ali nastojat ćemo da se sve završi što prije.


Što prije, što prije. Pa to su svjetski standardi! No, opet, netko će se zapitati imamo li svjetske standarde i u, primjerice, prometu, javnom transportu, komunalnim uslugama, zdravstvu, školstvu, kulturnim sadržajima, pa čak i recimo gospodarskim prilikama (ali koga još briga za to), ali taj ne želi dobro hrvatskom sportu, i plivanju, a oni sjajno predstavljaju Hrvatsku u svijetu, od čega imamo neizrecive koristi.
01-17-2011 02:33:13 pm :: josiplov
Pa, ok. nije loše, ali jesam ja pogriješio pa ne vidim ništa od tribina? -osim onih par stepenica za nešto malo ljudi, i to na jednoj strani(za grad od 90000 ljudi, milslim ipak jako malo!). I to su još na sjevernoj strani -kada bude sunce (cijeli dan) prolazilo ništa se neće vidjeti od odbljeska vode...
Ako sam u zabludi molim da me se ispravi, ali ovo mi je malo smješno...
ps. i normalno opet je kocka... di su dizajnerska rješenja nestala? jel toliko skuplje napraviti nešto malo neobičnije i modernije... - ako se već mora graditi...
pozdrav i vidimo se na bazenima.
01-17-2011 02:40:29 pm :: Bojo
lijepo...treba ulagat u sport i sportske objekte...sportaši su nam od neovisnosti najbolja reklama u svijetu....
01-17-2011 02:42:15 pm :: Bojo
Zdrale je napisao/la (Pogledaj post): › izgleda ok. ali laičko pitanje! zašto to uvijek izgled anakošeno kod tih " slika" ?

haha...nemam pojma...al čini mi se da je tu dvorana nakošena...jer bazeni su paralelni sa zapadnom tribinom stadiona Smile Smile
01-17-2011 02:43:10 pm :: caltonos
dajte ljudima posao a ne gluposti za nekolicinu ljudi ljudi koji ce korist izvuci od toga!!!!
01-17-2011 02:59:35 pm :: bob11
ajde bubi diži si ti sam spomenike,neka te ljudi pamte po bazenima,mostu,aqua parku.....
bilo bi najbolje da svugdje na tim mjestima stavi svoj ogromni plakat "snaga grada"!!!
01-17-2011 03:02:13 pm :: Redakcija 031
Isprike zbog greške u tekstu: 1,223 milijuna kuna će koštati izrada projektne dokumentacije.
01-17-2011 03:03:14 pm :: Bojo
Redakcija 031 je napisao/la (Pogledaj post): › Isprike zbog greške u tekstu: 1,223 milijuna kuna će koštati izrada projektne dokumentacije.

hahaha...još ja gledam...reko aj dobro....ntntnt
01-17-2011 03:05:54 pm :: Bojo
bob11 je napisao/la (Pogledaj post): › ajde bubi diži si ti sam spomenike,neka te ljudi pamte po bazenima,mostu,aqua parku.....
bilo bi najbolje da svugdje na tim mjestima stavi svoj ogromni plakat "snaga grada"!!!

bilo bi najbolje da se ništa ne gradi...jel tako? Smile ovo je stvarno bzvz...lik sam sebi gradi bazen, most i aquapark od gradskog proračuna...sramota...VRATITE NAM ĐAPIĆA...koji je gradio za nas građane spomenik anti starčeviću....
01-17-2011 03:07:41 pm :: Leteci mungos
W.M. Felt je napisao/la: › ...ali taj ne želi dobro hrvatskom sportu, i plivanju, a oni sjajno predstavljaju Hrvatsku u svijetu, od čega imamo neizrecive koristi.
Taj ne zeli dobro nikome i nicemu u Hrvatskoj. Jer tko ne zeli dobro sportu, ne zeli ni turizmu, a tko ne zeli dobro turizmu ne zeli dobro ni Hrvatskoj i njenoj mladoj demokraciji i svim umirovljenim braniteljima.

Samo se ti smij. Ja nisam htio u Ameriku dok nisam cuo da je Michael Phelps Amerikanac. Od onda zarko zelim u Ameriku, jer hrvatskis sportasi su nasi najbolji ambasadori, kao sto je i Michael Phelps najbolji ambasador rastafari pokreta.

Tko ne zeli ovu dvoranu, ups. bazen - taj ne zeli napredak i zaposljavanje u Osijeku! Nama je ovaj bazen potreban jer onaj postojeci pun k'o sipak, covjek nikako ne moze doci na red u sauni, kozmetickom salonu, a o plivanju i mjestu u bazenu ne treba trositi rijeci.

Tko zna, mozda ce nam trebati i dva ovakva bazena. Bilo bi dobro kad bi projektanti i to uzeli u obzir. Treba otkupiti sve te kuce i zemljista. Posteno platiti njihovim vlasnicima, postenim Hrvatima.
01-17-2011 03:13:28 pm :: bob11
Bojo je napisao/la: ›
bob11 je napisao/la (Pogledaj post): › ajde bubi diži si ti sam spomenike,neka te ljudi pamte po bazenima,mostu,aqua parku.....
bilo bi najbolje da svugdje na tim mjestima stavi svoj ogromni plakat "snaga grada"!!!

bilo bi najbolje da se ništa ne gradi...jel tako? Smile ovo je stvarno bzvz...lik sam sebi gradi bazen, most i aquapark od gradskog proračuna...sramota...VRATITE NAM ĐAPIĆA...koji je gradio za nas građane spomenik anti starčeviću....

ajde reci ti meni šta će nama ti bazeni???
01-17-2011 03:18:21 pm :: Ingo
ne kuzim bas logiku ... ovi plivaci imaju bazen. kakav, takav ... mali, malecni ali ga imaju. sad treba jos veci rasadnik gljivica.

sto je sa skijaskim skokovima ? zasto se taj sport uporno zapostavlja u gradu. Siguran sam da bi nasi skijasi postizali zavidne rezultate u skijaskim skokovima, samo kad bi imali skakaonicu.
01-17-2011 03:31:47 pm :: W.M. Felt
Leteci mungos je napisao/la: ›
Samo se ti smij.


Jedino nam je preostalo da se smijemo.

Ingo je napisao/la: ›
sto je sa skijaskim skokovima ? zasto se taj sport uporno zapostavlja u gradu. Siguran sam da bi nasi skijasi postizali zavidne rezultate u skijaskim skokovima, samo kad bi imali skakaonicu.


To ćemo odmah nakon bazena.

Skijaška skakaonica ima i jednu prednost - očajan Hrvat, u dugovima i bez posla, imat će odlično mjesto za suicid (prije toga će naravno otići na plivanje, saunu i masažu).

Ovo je zemlja maloumnika i lopova. Prvi misle da treba potrošiti još koju milijardu za sport, a drugi te milijarde spremaju sebi u džep.

Svjetski standardi, kaže nam mali Bubi, Glavašev od palube mali. Kada bi on uopće znao kakvi su standardi u svijetu, onda to i ne bi bilo toliko smiješno, nego samo žalosno. Važni su nam sportski svjetski standardi, da ostvarimo svjetske sportske uspjehe. Razmišljanje baš na nivou zemlje trećeg svijeta, što Hrvatska jest, ali i treći je svijet - svijetski.

Tibetanska knjiga mrtv...
Latin Moods Izdavač: ...
Arthur C. Clarke: Prof...
V.J. Evans – Venc: CHÖ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:174

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Tvrđa