Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 29. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
Pučko otvoreno U...
čet 30. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
Pučko otvoreno U...
pet 31. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
Pučko otvoreno U...
sub 01. 06. 2024.
Dani Kineziološk...
Sajam antikvitet...
Utrka "Krug...
Campus caffe Osi...
Pučko otvoreno U...
ned 02. 06. 2024.
Dani Kineziološk...
GČ Gornji grad: ...
Pučko otvoreno U...
pon 03. 06. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Glazbena ...
2. tematski znan...
PTFOS: Okrugli s...
Pučko otvoreno U...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaU četvrtak, 25. svibnja 2023., održat će se deveto popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno "Bičevanje, batinanje i glad: zločin i kazna u Slavoniji u prvoj polovici 19. stoljeća", koje će održati Petra Plantosar, mag.

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O PREDAVANJU:
„Osam godina kazne zatvora, 30 udaraca štapom svakih pola godine i obavezan post dva puta tjedno“, kazna je koju je Stephanus Arnauth iz Šaga dobio za kazneno djelo podmetanja požara na Valpovačkom vlastelinstvu 1816. godine. Predavanje o zločinima i kaznama u Slavoniji u prvoj polovici 19. stoljeća pružit će osnovna znanja o kaznenom sustavu u Europi, s posebnim osvrtom na Slavoniju u navedenom razdoblju. Središnji dio činit će analiza osuđenika Valpovačkog vlastelinstva zapisanih od 1812. do 1847. godine, udio pojedinih kaznenih djela i kazni, kao i pregled kaznenih djela nad i sa ženama. Uz navedeno predavanje će nastojati razjasniti moguće razloge za počinjenje određenih kaznenih djela.

O PREDAVAČICI:
Petra Plantosar (Osijek, 1997.) završila je studij povijesti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a 2021. godine upisala je poslijediplomski doktorski studij Predmoderne povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2022. godine zaposlena je kao asistentica na Katedri povijesti Crkve i patrologije Odsjeka za filozofiju i povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te je vanjska suradnica asistentica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Područje su joj interesa povijest Slavonije, Srijema i Baranje, s naglaskom na srednjovjekovnu povijest, posebno crkvenu povijest i topografiju. Objavila je više radova iz navedenog područja, a dobitnica je i 1. nagrade Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje „Nagrade za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje“ 2020. godine.


 Stranica prilagođena ispisu
Advertisement Advertisement Advertisement


Dostupno pet zenki cis...
Prodajemo divne Toy pu...
Na prodaju štenci labr...
Prodaja kukuruza kokic...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:195

Registrirani online (): Nitko