Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek drugi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova u 2019. godini

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65649
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.05.2021. 18:01 
Naslov:  Osijek drugi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova u 2019. godini
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grad Osijek drugi je grad u Hrvatskoj po udjelu povučenih sredstava iz EU fondova u 2019. godini, pokazala je analiza portala Gradonacelnik.hr napravljena na temelju dostupnih podataka konsolidiranih proračuna.

Osijek je u 2019. godini povukao gotovo 37 milijuna kuna, a među vodećima je bio i po rastu povučenih sredstava u odnosu na 2018. godinu, za 16 milijuna kuna. U tri promatrane godine, od 2017. do 2019., Osijek je privukao ukupno 63 milijuna kuna iz EU fondova.

Prije dvije godine u Gradu je uz većinsko EU financiranje završena obnova 6.000 m2 parka u središtu grada (secesijska Sakuntala) i uređenje Stare pekare i novog Trga V. Lisinskog u Tvrđi te je započela realizacija više kapitalnih projekata: Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, regionalnog info-turističkog Centra za posjetitelje, a započeta je i rekonstrukcija 3,8 km biciklističkih staza u gradu Osijeku.



Tijekom 2020. završeni su projekti izgradnje dva reciklažna dvorišta, sanirano je i zatvoreno odlagalište neopasnog otpada Nemetin, projekt vrijednosti gotovo 38 milijuna kuna, a započela je sanacija zatvorenog odlagališta komunalnog otpada Sarvaš vrijednosti preko 73 milijuna kuna.

Uspostavljen je sustav dijeljenja automobila (8 auta), a ove godine započinje i sustav dijeljenja bicikala (175 bicikala i 25 samo-uslužnih stanica). Nabavljeno je i 12 novih niskopodnih gradskih autobusa, investicija ukupne vrijednosti 22,8 milijuna kuna od čega je 18 milijuna sufinancirano EU sredstvima.



Strateški projekt Urbane aglomeracije Osijek, poslovna infrastruktura za najpropulzivniji gospodarski sektor – IT park je u 2020. započet te se uz izgradnju poslovnih zgrada IT firmi nastavlja 2021. i 2022. izgradnjom centralne zgrade za najam.



Projekt modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka nastavlja se nakon zahvata na ispravljačkim stanicama modernizacijom kompletne podzemne kabelske mreže, te 9,5 kilometara gornje kontaktne mreže i tramvajske pruge, i 23 tramvajska stajališta (radovi vrijedni 267 milijuna kuna).



U 2021. godini je uz nastavak kapitalnih investicija u Tvrđi i IT parku planirano i proširenje IT parka, rekonstrukcija sportsko-rekreacijskog centra Copacabana te projektiranje Centra urbanih sportova, a od 2022. godine započinju projekti izgradnje nove remize gradskog prijevoza putnika te nabava novih tramvaja. Projekti u gradskom prometu se time i završavaju s preko 100 milijuna eura završenih investicija.



Tu je i projekt GReENERGY – korištenje obnovljivih izvora energije koji je započeo u 2019. godini, vrijedan je 1,1 milijun eura, a glavni cilj mu je poboljšati energetsku učinkovitost u javnim zgradama uz korištenje zelenih krovova i zidova, proizvodanja električne energije iz obnovljivih izvora energije pomoću solarnih panela i promicanje njihove uporabe u javnom i privatnom sektoru.

Također, u razdoblju od 2017. godine izdvaja se i projekt izgradnje DV Ribica u Sarvašu, jedan od najmodernijih vrtića u istočnoj Hrvatskoj, i prvi niskoenergetski vrtić nulte kategorije u cijeloj RH. Ukupna vrijednost investicije bila je oko 6,5 milijuna kuna.

[klik za uvećanje]




Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: