Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Orqa osigurala investiciju kojom je tvrtka valuirana na 100 milijuna kuna!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.02.2021. 8:47 
Naslov:  Orqa osigurala investiciju kojom je tvrtka valuirana na 100 milijuna kuna!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Velika niska uspjeha hrvatskih tech kompanija nastavlja se i u 2021. godini - sezonu je upravo otvorila osječka Orqa. U posljednjoj seed investicijskoj rundi Orqa je osigurala financiranje kojim valuacija tvrtke dostiže 100 milijuna kuna. Radi se o investiciji predvođenoj mađarskim fondom rizičnog kapitala Day One Capital, a osim njih u istoj su rundi ulaganja sudjelovali i prijašnji investitori, iz prethodne, Angel runde.

Kako možemo pretpostaviti, radi se o ulaganju od otprilike 10 milijuna kuna, obzirom na objavljenu valuaciju tvrtke i uobičajene udjele investicija u ovoj rundi. Da podsjetimo, Orqa je pobjedom na Idea Knockoutu 2018, s FPV.One naočalama za upravljanje dronovima, osvojila putovanje u Las Vegas i izlagački štand na CES-u 2019, kada je zahvaljujući briljantnom nastupu na tom sajmu krenuo njihov streloviti internacionalni uspon.

Investicija Day One Capitala je rezultat odnosa koji Orqa gradi zadnje tri godine s mađarskim fondom, te zajedničke vizije za nastavak razvoja poslovanja Orqa Grupe.

Postojećoj upravi Orqa Grupe, pridužit će se Csaba Kakosy, bivši ministar prometa i gospodarstva u mađarskoj Vladi (premijera Ferenca Gyurcsányja), a danas prvi čovjek Day One Capitala koji raspolaže s fondom vrijednim 34 milijuna eura. Ovo je nastavak Orqine prakse da investitori sudjeluju u radu uprave, što, kako su istaknuli ovom prilikom, smatraju vrlo zdravi za startup kompanije poput njihove.

Sredstva prikupljena kroz ovu dokapitalizaciju biti će iskorištena za povećanje inženjerskog tima, radni kapital u proizvodnji i ostvarivanje uvjeta da kroz sljedećih nekoliko godina svoje razvojne kapacitete fokusiramo na složenija tehnološka rješenja i sustave s većom dodanom vrijednosti”, rekao je Srđan Kovačević, CEO Orqa Grupe, koji će nastupiti i u panel-raspravi "Spektakularna kriza - 12 najuspješnijih mjeseci za hrvatski IT" na nadolazećem Bug Future Showu 2021, u četvrtak, 4. veljače 2021.

Osim toga, u narednom periodu planiramo ozbiljan iskorak u nove industrije, poput rješenja u industriji autonomne vožnje, te naprednih video i komunikacijskih sustava koji ciljaju sektor sigurnosti i obrane", dodao je Kovačević.

Orqa je, da podsjetimo, startup koja se bavi razvojem tehnologija ključnih za upravljanje i daljinski vid bespilotnih platformi, poput dronova i autonomnih vozila. Glavni fokus tvrtke je na razvoju tehnoloških rješenja za prijenos video signala visoke razlučivosti s minimalnom latencijom (kašnjenjem signala).

U svoja dva ureda, onom u Osijek i Washingtonu, tvrtka broji 50-ak zaposlenih ljudi sa snažnim trendom rasta. Postojećim timovima, koji su usko specijalizirani za razvoj i istraživanje u području mikroelektronike, strojarstva, i optike, pridružit će se novi zagrebački ured u kojemu će razvijati kompetencije u području FPGA dizajna, s naglaskom na rješenja za transport videa ultra niskom latencijom i komunikacije putem javnih mobilnih mreža.

Trenutno sjedište Orqa Grupe je poduzetnički inkubator BIOS u Osijeku, vjerojatno najuspješniji takav inkubator u Hrvatskoj i regiji. "Iako ćemo vrlo brzo prerasti urede u inkubatoru, uvijek ćemo ostati tvrtka s osječkom adresom i sjedištem, s tendencijom da gradimo temelje za Osječku Silicijsku ravnicu i u toj smo namjeri vrlo ozbiljni", istaknuo je Srđan Kovačević.

Do sada je Orqa prodala nekoliko tisuća primjeraka FPV.One naočala kupcima iz preko 50 zemalja svijeta, te su u vrlo kratkom periodu postali jedna on najatraktivnijih i najinovativnijh tvrtki na svijetu u području dronova i upravljanja letjelicama iz prvog lica.





Tekst i foto: Bug.hr

Pročitajte i..
Srđan Kovačević iz Orqe "CES 2019. u Las Vegasu nadmašio je sva naša očekivanja!"
Osječki start-up Orqa apsolutni hit na CES-u 2019.!
[VIDEO] Osječki startup Orqa svojim FPV naočalama za upravljanje dronovima osvojio put u Las Vegas na CES 2019.
Ivan Jelušić iz ORQA-e dobio nagradu kao osnivač godine u finalu CESAwards

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: