Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od siječnja iduće godine s radom počinje krematorij u Osijeku, drugi u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.10.2020. 15:40 
Naslov:  Od siječnja iduće godine s radom počinje krematorij u Osijeku, drugi u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Do kraja ove godine završit će radovi na izgradnji krematorija u Osijeku, a očekuje se da će u siječnju 2021. biti pušten u rad. Potvrdili su to na današnjoj press konferenciji zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota i Hrvoje Ostrički, direktor gradske komunalne tvrtke Ukop d.o.o.

Prateći europske trendove i upite naših sugrađana odlučili smo izgraditi krematorij na centralnom osječkom groblju, čime ćemo postaviti novi komunalni standard ne samo u Osijeku nego i u cijeloj Slavoniji i Baranji – kazao je osječki dogradonačelnik, te dodao kako je radi smanjenja troškova krematorij prilagođen postojećoj zgradi mrtvačnice pa vrijednost radova i opreme iznosi 3,5 milijuna kuna.



Kako trenutačno postoje dvije kremacijske peći u Zagrebu, izgradnjom ove treće – Osijek postaje drugi grad u Hrvatskoj koji će nuditi uslugu kremiranja, i to po cijeni od oko 1800 kuna.

Ta cijena obuhvaća proces kremacije, pregled patologa, urnu i ostale troškove, a uz dodatak kremacijskog lijesa cijena je oko tri tisuće kuna. Napominjemo i da je u tijeku izgradnja novog velikog kolumbarija koji će sadržavati 184 kasete, u svaku kasetu se može smjestiti šest do osam urni, tako da smo spremni za rad budućeg krematorija.

Osim toga, dodaje Ostrički, korisnici će besplatno moći posipati pepeo u za to namijenjeni ružičnjak, a urne će se moći polagati i u postojeća grobna mjesta.



U Gradu vjeruju kako će se veliki dio ljudi u krugu od 100 kilometara odlučiti za uslugu kremiranja u Osijeku, osobito uzimajući u obzir brojne upite građana unazad zadnje dvije do tri godine ali i porast trenda kremacije u Europi. Naime, u Njemačkoj je postotak kremiranih pokojnika oko 50 posto, jednako kao i u Zagrebu, u Sloveniji 88 posto, a u Švedskoj se pak 95 posto pokojnika kremira.



Tekst i foto: Osijek.hr

Pročitajte i..
Krematorij u Osijeku započet će s radom u drugoj polovini ove godine?
Početkom iduće godine Osijek konačno dobiva krematorij!
Krematorij je bio trik HSU-a, projekt je potpuno neisplativ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.10.2020. 20:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ako se slučajno pokvari nek' zovu Đenku iz "Maratonaca".

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: