Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osječka gradska tvrtka Ukop d.o.o. domaćin je specijalizirane konferencije o grobljima - Pannonian Cemetery Days, koja se po prvi put održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Na dvodnevnoj konferenciji okupilo se više od 80 sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja, predstavnika komunalnih tvrtki, gradova, općina i drugih institucija koji razgovaraju o upravljanju grobljima i financiranju infrastrukture, o grobljima kao turističkom potencijalu, hortikulturnom oblikovanju te potrebi standardizacije prostornog uređenja i procedura.

Jedna od tema skupa je i kako spojiti kulturu, turizam i europske fondove u kontekstu groblja kao mjesta kulturne i povijesne baštine ali i financiranja infrastrukturnih radova, održavanja i gradnje novih zgrada. Osječki dogradonačelnik Boris Piližota podsjetio je da je osječko pogrebno poduzeće Ukop, zbog povijesno kulturne vrijednosti groblja Svete Ane, postalo članicom Udruženja europskih grobalja, koja imaju značajnu kulturno-povijesnu baštinu, a koje ima samo 155 članova. Jedan od planiranih projekata koji uskoro kreće u realizaciju je „Šetnja kroz povijest Osijeka“ – projekt obnove Aninog groblja u okviru revitalizacije kulturne baštine koji će se financirati iz EU fondova.

Pri upravljanju grobljima važno je, osim održavanja komunalne infrastrukture i uređenja, kontinuirano pružati nove sadržaje i usluge. Groblja trebaju biti ogledala kulturno-povijesne baštine i razvijati se kroz turističku djelatnost. To je trend u Europi koji će Osijek zasigurno popratiti, jer uistinu ima što i ponuditi. Na nama je da te projekte realiziramo i iskoristimo njihov turistički potencijal“, zaključio je Piližota u svom izlaganju.

Najzanimljivija tema na konferenciji bilo je predstavljanje projekta osječkog krematorija, čime će Osijek postati drugi grad u Hrvatskoj, poslije Zagreba, koji će nuditi usluge kremiranja. Kako je rekao direktor osječkog Ukopa Hrvoje Ostrički, za krematorij u Osijeku postoji idejni projekt, glavni projekt je u izradi, a Ministarstvo zaštite okoliša je izdalo potrebne dozvole za izgradnju krematorija koji će s radom započeti početkom iduće godine.

Projekt je vrijedan oko 2,5 milijuna kuna, a nalazit će se u zgradi mrtvačnice na Centralnom groblju koja će se potpuno preurediti kako bi se u nju postavila kremacijska peć. Uz izgradnju spalionice, doći će i do infrastrukturnih prilagodbi najvećeg osječkog groblja jer se gradi poseban prostor gdje će se odlagati urne s pepelom. Urna će se moći pokopati u kolumbariju ili u klasičnoj grobnici, a izgradit će se i poseban ružičnjak za posipanje pepela za one koji prah svojih najmilijih žele vratiti prirodi.

Ostrički ističe da se u taj projekt krenulo jer je usluga kremiranja sve traženija u svijetu (od 30 do čak 90%, ovisno o pojedinoj državi), a i u Osijeku je sve više zahtjeva za takvom uslugom zbog financijskih razloga: kremacija će biti jeftinija od klasičnog pokopa. Očekivanja su da će osječki krematorij pokrivati potrebe u krugu oko 100 kilometara, a postoji i mogućnost suradnje s komunalnim poduzećima iz drugih država.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


Najava: Hotel Osijek: Dvodnevna konferencija "Pannonian cemetery days"


 Stranica prilagođena ispisu
05-19-2019 08:21:48 pm :: akoide
Dosta su nas Slavonce jeli crvi pod crnom zemljom. Crvi evo vam šipak. Sad ćemo kao gospoda i dušom i tijelom u nebo (najveći maseni dio tijela se izgaranjem pretvori u vodenu paru i ugljikov dioksid te ode u atmosferu).

Prvoklasni stenci Rotv...
Mamica za seks, to je ...
Iznajmljujemo vise kom...
Sibirski Haski štenci....

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:112

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Ulična rasvjeta