Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Projekt revitalizacije Stare pekare dobio ugledno međunarodno priznanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65666
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.07.2020. 10:54 
Naslov:  Projekt revitalizacije Stare pekare dobio ugledno međunarodno priznanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nedavno završena obnova zgrade Stare pekare u osječkoj Tvrđi predmet je debata među Osječanima: jedni smatraju kako je to odlično napravljen posao, dok drugi misle da se ne uklapa u staru jezgru grada.

A što kaže struka? Arhitektonski ured Rechner primio je ovih dana posebno priznanje za ovaj projekt od strane web portala Architizer, jednog od najpoznatijih svjetskih portala koji prate suvremenu arhitekturu.



Nagrade Architizer A+ dodjeljuju se svake godine u različitim kategorijama, a namijenjene su promociji i prezentaciji najbolje arhitekture. Njihova misija je njegovati moderni dizajn u svijetu i promovirati njegov potencijal za pozitivan utjecaj na svakodnevni život.

Galerija 031: Stara pekara - otvorenje [2019.]
[Foto: Zvonimir Haramustek][2.12.2019.]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

Dobitnici posebnog priznanja Architizer A+ Award prepoznati su kao lideri u industriji arhitekture i dizajna diljem svijeta jer ono potvrđuje njihov vrhunski rad kao jedan od onih koji se istinski ističe.



Koliko je konkurencija bila jaka na ovom području svjedoči podatak da je projekt obnove zgrade Stare pekare jedan od manje od 5% prijavljenih projekata koje je ugledni žiri odabrao kao dobitnike posebnog priznanja.



Inače, prijavljeno je više od 100 projekata nekih od najvećih arhitektonskih ureda iz cijelog svijeta, a Edukativni i informativni turistički centar mladih priznanje je dobio u kategoriji Arhitektura i očuvanje baštine.

Više informacija možete pronaći ovdje.





Tekst i foto: Osijek031.com

Pročitajte i..
[FOTO i VIDEO] Danas je otvoren edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara
[FOTO] Otvorenje Trga V. Lisinskog i Stare Pekare početkom prosinca?
Trg Vatroslava Lisinskog i Stara pekara bit će dovršeni čak četiri mjeseca prije roka
[FOTO] Pogledajte kako izgleda novi Trg Vatroslava Lisinskog u Tvrđi
Projekt obnove Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog ulazi u završnu fazu
Radovi na Staroj pekari i Trgu V. Lisinskog napreduju predviđenom dinamikom
Radovi na zgradi Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog napreduju po planu; završetak i prije roka
Projekt obnove Stare pekare i Trga V. Lisinskog predstavljen osječkoj akademskoj zajednici
Započeli radovi na obnovi Trga V. Lisinskog i Stare pekare
Početkom srpnja započinje projekt obnove Stare pekare i Trga V. Lisinskog u Tvrđi

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.07.2020. 22:13 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Evo ja pretražio navedeni portal i za 2019. godinu, vjerovali ili ne ima čak 83 kategorije i u svakoj po 5 izabranih radova, dakle ukupno 415 "nagrađenih". Pokušao sam pregledavati redom ali nisam našao Tvrđu, iako pored tolikih nagrađenih moguće da mi je promaklo.
Za 2020. još nema izabranih.
Neću sad o ugledu ovog ili onog portala, jer i o tome bi se mogli sporiti.
Kako god, ja sam jedan od onih koji su se negativno odredili prema obnovi. Ja, a kako sam primjetio i ostali koji su se negativno odredili, ne kritikujem sam dizajn pojedinih elemenata. On sam za sebe mi se može sviđati ili ne, i može dobiti nagradu ili ne. Da je to što je izgrađeno u Tvrđi izgrađeno u nekom drugom dijelu grada ja bih to možda i pohvalio. Ono što sam ja kritikovao je čitav koncept usađivanja modernističkog dizajna (staklo, čelik i beton) u barokni prostor Tvrđe. Ne tvrdim da će se naći neki arhitekti kojima će to biti u redu, uostalom i to što je urađeno je djelo nekih arhitekata, ali dao bih ruku u vatru da su gotovo svi konzervatori i oni koji se bave poviješću umjetnosti protiv. Ovdje je to samo u određenoj mjeri pitanje arhitekture a više pitanje drugih oblasti. Danas imate slogan uperen prema arhitektima, koji kaže: više etike, manje estetike.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ix ox
Offline
Avatar

Ukupno postova: 207
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 23.07.2020. 9:26 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Znači Akoide neću uopće ulazit u to bio nagrađen projekt ili ne, uopće me u ovom slučaju ne zanima ni navedeni arhitekt, ali morate znati da nije sve tako kako se vama čini, znači u ovom slučaju mup je sigurno zahtjevao još jedno stubište zbog evakuacije (što je i navedeno u pravilniku), dok recimo konzervatori nisu dali da se dodaje stubište unutar zgrade (iako u zgradi ima puno više razloga), to je naravno rezultiralo tako da su morali izaći iz svojih gabarita i raditi novo stubište van zgrade (ako ste bili u zgradi znate da postoji samo jedno istočno stubište).
A zašto je staklo, čelik i beton, pa vjerovatno da se osjeti razlika između onoga što je staro i onoga što je novo (sigurno nećete raditi takvu nadogradnju od etics sustava već ćete raditi od nekog modernog materijala), tako se radi i vani i to nije izmišljanje tople vode.
Arhitekti mogu raditi šta hoće svidjelo se to nama ili ne, imaju završen taj fakultet, na narodu je hoće poduprijeti taj projekt ili izaći na ulice i stopirati ga (što je kod nas teško).

_________________
Legalize it.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 23.07.2020. 19:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ix ox je napisao/la (Pogledaj post): › Znači Akoide ...

1. Glavni dio moje dosadašnje kritike odnosio se na Trg Vatroslava Lisinskog, iako i za to ustakljeno stepenište mislim da bi bilo bolje da ga nema.
2. Za rečene uvjete postavljene od MUPa ili tko je već zadužen za izdavanje posebnih uvjeta za zaštitu od požara, nisam znao. Ja sam samo promatrač sa strane, nisam bio sudionik tih procesa. Žao mi je što se nije uspio iznaći neki kompromisan način da se izbjegne narušavanja izgleda objekta i postigne dovoljna razina sigurnosti od požara, za što sam siguran da je bilo moguće da je bilo volje.
Na žalost njih (Službu koja izdaje posebne uvjete za zaštitu od požara) pamtim kao jedne od najrigidnijih, a ta njihova rigidnost je mislim posljedica nekompetentnosti.
Sjećam se, davno, jedne prigode kad sam tražio posebne uvjete građenja (da ne spominjem za koji objekt). Od svih sam bio dobio koncizne i jasne uvjete, oni koji su imali posebne uvjete ukratko bi opisali što zahtijevaju, a oni koji nisu imali napisali bi: nemamo posebnih uvjeta; svi, osim zaštite od požara. Pošto se valjda nisu usudili napisati: nemamo posebnih uvjeta (jer objekt je i bio takav da nije zahtijevao posebne uvjete), ili nisu znali što su to posebni uvjeti građenja, oni su mi na dvije kucane stranice napisali spisak valjda svih zakona i propisa o zaštiti od požara što postoje i naveli da ih se pridržavamo prilikom gradnje. Taj sam slučaj često isticao kao eklatantan primjer birokratiziranosti i nekompeetentnosti državnih službenika.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: