Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vlada uložila 114 milijuna kuna za zapošljavanje na području Osječko-baranjske županije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.01.2020. 10:05 
Naslov:  Vlada uložila 114 milijuna kuna za zapošljavanje na području Osječko-baranjske županije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, u Osijeku su održani Dani poslova u turizmu, a u njihovom sklopu na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti održana je i prva Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema na temu "Suradnja jedinica lokalne uprave i poslodavaca s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava".

Konferencija je održana u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a na njoj su predstavljene novosti vezano uz mjere aktivne politike zapošljavanja, ukidanja sustava kvota za zapošljavanje stranaca itd.

U uvodu sudionicima konferencije obratio se ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović koji je istaknuo kako se posljednjih godina u Hrvatskoj bilježi stalni porast zaposlenosti uz istodoban pad nezaposlenosti koja je na kraju trećeg tromjesečja prošle godine iznosila 5,3%, što je za 0,6% manje od europskog prosjeka. S druge strane, stopa zaposlenosti je u istom razdoblju premašila 67,5%.

Vlada Republike Hrvatske u prethodne je tri godine izdvojila 6,5 milijardi kuna kroz mjere aktivne politike zapošljavanja i programe zapošljavanja, a ministar je najavio dodatnih milijardu kuna u 2020. godini. Do sada je iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." do kraja 2019. za projekte na području Slavonije, Baranje i Srijema ugovoreno 398 projekata ukupne vrijednosti 938,88 milijuna kuna čiji naglasak je bio na područja socijalnog uključivanja te obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Alardović je naglasio i kako je u ove mjere od 2016. do danas uključeno 130.000 nezaposlenih osoba, za što je isplaćeno više od četiri milijarde kuna. U razdoblju od tri godine Vlada je na području pet slavonskih županija uložila 846 milijuna kuna, samo za zapošljavanje, a na prvom mjestu je Osječko-baranjska županija sa 114 milijuna kuna. Kroz sustav je prošlo više od 30.000 osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u svom izlaganju predstavio je novosti vezano uz mjere aktivne politike zapošljavanja kojih ima ukupno sedam, a kreću se od osposobljavanja, obrazovanja zaposlenih osoba, pripravništva, potpora za zapošljavanje stalnoga sezonca, pa sve do javnih radova. Tu su i dodatni programi koji se provode kroz provedbu Europskog socijalnog fonda, od programa "Zaželi-zapošljavanja žena" do lokalnih inicijativa za zapošljavanje.

Na kraju konferencije istaknuto je kako se mjere aktivnog zapošljavanja moraju neprekidno prilagođavati trendovima nezaposlenosti i potrebama tržišta rada te kako je potrebno povećati suradnju središnjih vlasti i jedinica lokalne samouprave kako bi se mladi potaknuli na zapošljavanje, a nezaposleni da nađu kvalitetne mjere kroz koje mogu sudjelovati na tržištu rada.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
RunnerZZ
Offline
Ukupno postova: 6
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.01.2020. 17:12 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Slavonijo i Bogu si teška..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: