Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mono uskoro počinje graditi prvi poslovni objekt u IT parku Osijek!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.12.2019. 14:28 
Naslov:  Mono uskoro počinje graditi prvi poslovni objekt u IT parku Osijek!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao predvodnici priče o IT parku u Osijeku i njegovi prvi budući stanari, ponosno objavljujemo kako napokon imamo ‘zeleno svjetlo’ za početak izgradnje našeg novog doma u Gackoj ulici! Gradilište je prijavljeno, a izvođač građevinskih radova odabran. Sve je spremno za dolazak bagera i radnika, koji će uskoro najpoznatiju osječku livadu poslati u povijest. Optimistično vjerujemo kako će sve ići prema planu te da ćemo iz sadašnja četiri objekta u novi poslovni prostor useliti već tijekom 2021. godine.



Pet je godina, naime, prošlo od pokretanja inicijative Osijek Software City o formiranju IT parka kao regionalnog IT središta. Ovaj će prostor, između ostaloga, uz povoljnije uvjete izgradnje objekata i poslovanja doprinijeti jačanju i rastu cjelokupne industrije i gospodarstva. Tri godine trajali su pregovori. Ugovor o osnivanju i prijenosu prava građenja potpisan je u ožujku.

[Nekoliko prijedloga rješenja za fasadu nove zgrade]




Građevinska dozvola ishođena je 12. prosinca 2019. godine, a gradilište je prijavljeno već sljedećeg dana, kako bismo mogli krenuti s radovima što prije. Već je istekao propisani rok - osam dana od prijave (23. prosinca), i krećemo s pripremnim radnjama vezanima uz operativne poslove i komunalnu infrastrukturu (priprema gradilišta, ishođenje priključka električne energije i vode…).

Ovisno o vremenu i određenim manjim infrastrukturnim problemima koje Grad mora riješiti, namjeravamo još tijekom zime započeti s “pravim” radovima. U 2020. godini radovi će biti u punom jeku.

Naši su planovi da ‘kostur’ zgrade bude završen već u ljeto sljedeće godine, kada zgradu planiramo i ostakliti. Nakon toga kreće opremanje. Cilj je da u prvoj polovici 2021. godine uselimo u novi objekt, pojašnjava direktor Denis Sušac.

Kapacitet objekta
IT park u spomenutoj Gackoj ulici prostire se na oko 25000 kvadratnih metara i deset parcela. Devet je ponuđeno poduzetnicima za gradnju, a središnja parcela namijenjena je centralnoj zgradi Grada Osijeka – za akceleratorske programe i IT akademiju. Izgradnju objekata u IT parku u potpunosti financiraju same tvrtke.

Naša nova poslovna zgrada investicija je vrijedna oko dva milijuna eura. Parcela (1) iznosi 1900 kvadratnih metara, neto površina zgrade je 1800 kvadratnih metara – a maksimalni projektirani kapacitet 150 zaposlenika.

Navedena kvadratura bit će dovoljna za sadašnje projekcije rasta tvrtke, a koje su u posljednjim mjesecima snažne. Trenutačno zapošljavamo 85 osoba, od čega je oko 30 zaposleno samo u protekloj godini. Uz napomenu da kontinuirano imamo otvorene natječaje za nekoliko tehničkih pozicija.

Za nekakve srednjoročne projekcije, ovaj je kapacitet dovoljan. A ukoliko to premašimo, onda ćemo graditi još jednu zgradu u IT parku (smijeh)“, kaže Sušac.

Ovim projektom ulazimo u program po Zakonu o poticanju ulaganja, a koji je namijenjen upravo za ovakve veće investicije - ulaganje u zgradu i opremu te zapošljavanje. Radimo jedno i drugo.

Zgrada se sastoji od četiri etaže – prizemlja i tri kata.

U prizemlju će se nalaziti nekoliko ureda sa servisnim prostorima, kuhinjom i blagovaonicom te prostorijom za sastanke.





Na prvom i drugom katu smještene su prostorije za zaposlenike te uredi Uprave.





Posljednja etaža sadrži konferencijsku dvoranu, edukativni prostor i prostor za odmor.

Karakteristike zgrade
Idejno rješenje zgrade rad je našeg dugogodišnjeg suradnika, talentiranog osječkog arhitekta Zlatka Paića iz ReForm Studia, i rezultat je dugotrajnog planiranja i komunikacije. Cilj je bio postići racionalno, ali prepoznatljivo te energetski učinkovito i funkcionalno rješenje. Mislimo da smo u tome uspjeli.

Našim zaposlenicima želimo pružiti komfor i radno okruženje kakvo zaslužuju, na svjetskom nivou. Inzistiralo se na energetskoj učinkovitosti, na obilju svjetla, prostora, prozračnosti i vizualnoj povezanosti prostora u postizanju osjećaja zajedništva, kaže Sušac.

Zgrada prati obrise parcele, a prostor ‘radi za ljude’. Završno uređenje fasade još je predmet odluke, i vjerojatno će doživjeti manje izmjene.

Riječ je o samostojećoj zgradi kompaktnog oblika - jednostavnog, ali nepravilno oblikovanog kubusa, koji smo dobili zahvaljujući obliku parcele. Tlocrt je koncipiran tako da u zadanim gabaritima omogućava što povoljniju orijentaciju prostorija, prirodno osvjetljenje i ventilaciju. Svjetlo dolazi izvana i iznutra te preko krovišta (osvijetljena galerija).

Iako je zgrada kompaktnog oblika, svi unutrašnji prostori vizualno su povezani, a u sredini zgrade formirali smo i središnji prostor. Posebna pažnja posvetila se mikroklimi svakoga od ureda i ugodi zaposlenika
“, pojašnjava arhitekt Paić.

Značenje IT parka - za zajednicu i grad Osijek
Mono je mogao graditi objekt na drugim pozicijama u gradu, ali željeli smo napraviti koncept provjeren u cijelome svijetu - jer mislimo da će imati veće značenje za pojedinačne tvrtke, zajednicu i grad Osijek.

Ovakvi su tehnološki parkovi uobičajen koncept u svim razvijenim sredinama. Omogućavaju jednostavniji transfer i razmjenu znanja između tvrtki, kao i s akademskim institucijama, te brži moment stvaranja i rasta tvrtki baziranih na inovacijama.

Lokacija zemljišta je izvrsna, u sredini je grada, u blizini sveučilišnog kampusa, prometnica i svega u pogledu infrastrukture bitnoga za kvalitetno funkcioniranje, ali i daljnje širenje. Na tome zahvaljujemo Gradu Osijeku.

IT park će biti okupljalište čitave stručne zajednice – od studentske populacije sve do privrede. Njegova vrijednost kao takvoga, kada zaživi, nemjerljiva je za prepoznatljivost grada Osijeka, koji se želi pozicionirati kao regionalno IT središte. Konačno ćemo imati nešto opipljivo u velikoj priči o jakoj osječkoj IT zajednici.

Uz devet ponuđenih parcela za izgradnju poslovnih prostora, IT park će riješiti probleme infrastrukture za mnoge lokalne poduzetnike, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, privući druge domaće i inozemne tvrtke da svoje poslovanje dovedu u Osijek te zadržati velik broj mladih talenata u Hrvatskoj. S druge strane, otvara se mogućnost za povlačenje sredstava iz europskih fondova, a uz nove izvore prihoda blagodati će itekako osjetiti i gradska blagajna.

Iznimno nam je važno da Grad realizira svoju središnju zgradu, koja će biti jezgra IT parka i kojom će se kroz najam prostora pružati mogućnost dolaska i nekim drugim tvrtkama, koje još nisu dovoljno jake da same grade vlastiti veći objekt.

Naravno, mi riskiramo s početnim problemima. Bez obzira na to, vjerujemo da će se vrlo brzo u priču uključivati i druge tvrtke, kada vide kako smo prebrodili ‘dječje bolesti’, te se nadamo da ćemo uskoro dobiti prve susjede
“, zaključuje Sušac.



Tekst i foto: Mono.hr

Pročitajte i..
Tvrtka Mono prva predala ponudu za gradnju objekta u budućoj IT zoni
Grad raspisao javni natječaj za gradnju nekretnina u Poduzetničkoj zoni IT park
[VIDEO] Denis Sušac – Broj zaposlenih u IT sektoru u Osijeku se utrostručio u posljednjih pet godina

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: