Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Što učiniti za rješenje problema komaraca?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.06.2019. 12:44 
Naslov:  Što učiniti za rješenje problema komaraca?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je u gradskom poglavarstvu održana tiskovna konferencija pod nazivom „Što učiniti za rješenje problema komaraca?“ na kojoj su predstavnici Grada predvođeni zamjenikom gradonačelnika Borisom Piližotom predstavili trenutnu situaciju kada je riječ o letećim krvopijama koje svake godine teroriziraju Osječane.

Odmah na početku Piližota je predstavio što je Grad Osijek ove godine sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti učinio:
- osigurao je 3.000.000 kn u Proračunu,
- gradonačelnik je donio Godišnji program mjera na prijedlog nadležnog Zavoda za javno zdravstvo OBŽ,
- proveo je javnu nabavu i ugovorio pružatelje usluga tretmana komaraca (zajednica ponuditelja: Vetam, Asanator, Saniotacija i Cosmosol),
- ugovorio je uslugu monitoringa, upravljanja sustavom kontrola komaraca, izdavanja preporuka, stručnog usmjeravanja izvođača, kontrole učinkovitosti i stručnog nadzora (ZZJZ OBŽ),
- započeo je s kontrolom komaraca krajem ožujka 2019. te
- aktivno sudjeluje u radu Povjerenstva za koordinaciju sustava kontrole komaraca OBŽ i sudjeluje u izradi Strategije.

Na konferenciji je istaknuto da Osijek, kao niti jedan drugi grad ili općina ne mogu se braniti ako se ne brane i tretiraju područja iz kojih komarci dolaze – na izvorištu (larvicidni tretmani, prije izlijetanja)! Kao i ranijih godina, propušteni su larvicidni tretmani približno 30.000 ha na poplavnim površinama koje se nalaze u administrativnim granicama susjednih općina, od čega najveća poplavna površina od 11.376 ha pripada općini Bilje budući da uključuje Park prirode Kopački rit.

Kada je riječ o trenutnoj situaciji, nakon razdoblja visokih vodostaja rijeka Drave i Dunava te izlijevanja velike količine vode i visokih temperatura, došlo je do razvoja i izlijetanja velikog broja komaraca koji u ovome trenutku intenzivno ulaze u grad iz smjera Kopačkog rita i Halaševa, te se očekuju sljedeća dva tjedna intenzivni tretmani svaka 2-3 dana na području cijelog grada sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a.

Također je istaknuto kako jedino zajednička borba protiv komaraca, financiranje iz više izvora uz koordinirano djelovanje i stručno usmjeravanje može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat. Naglasak treba staviti na larvicidne tretmane za sprečavanje izlijetanja, kombinacija mjera biološko-kemijskih tretmana, mehaničkih i održavanja okoliša (trava, kanalska mreža i sl.), dok toplo zadimljavanje i ULV treba koristiti samo kao korektivni alat. Procjena troška na godišnjoj razini za sveobuhvatnu kontrolu komaraca u OBŽ je 10-15 milijuna kn.

Zaključno je istaknuto kako se u Osječko-baranjskoj županiji provode mjere kontrole komaraca, ali one nisu dovoljno sustavne i cjelovite posebice na prostornoj domeni jedinica lokalne samouprave koje su smještene uz rijeku Dravu i Dunav. Potrebna je suradnja susjednih prostornih jedinica (županija, gradova i općina) jer organizirano, cjelovito i sustavno suzbijanje komaraca jedini je način koji dugoročno može donijeti smanjenje populacija komaraca ovog područja.

Tražiti avionski tretman iznad grada za legaliste nije nikako prihvatljivo niti moguće te je bespredmetno o tome uopće govoriti u ovome trenutku, kao i o tretmanima komaraca u Kopačkom ritu.

U Gradu tvrde kako su začuđeni time što nema kaznenih odredbi za nepoštivanje Zakona - većina jedinica lokalne samouprave ne usvaja Odlukom gradonačelnika ili načelnika Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i Provedbeni plan dezinsekcije, 61,1% JLS ne osiguravaju sredstva za provedbu programa kontrole komaraca, a oni koji izdvajaju najčešće izdvajaju simbolično do 10.000 kn. Povremeni tretmani se provode samo na području općina Antunovac, Bilje, Čepin i Erdut, te gradova Beli Manastir i Osijek. Za danas su najavljeni tretmani u Valpovu i Belišću, a iz neprovjerenih izvora čak i u Zadru, a Grad Osijek nudi iskustvo i pomoć, te se stavlja na raspolaganje u postizanju zajedničkog cilja – života bez komaraca.

[klik za uvećanje]


Tekst i foto: Osijek031.com

Pročitajte i..
Grad Osijek poziva okolne općine u zajedničku borbu protiv komaraca!
Tretiranje odraslih komaraca na području cijelog grada Osijeka obavit će se od 12. do 14. lipnja

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.06.2019. 23:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čeka se da građani kažu: "Ne pitamo šta košta, samo nas riješite komaraca."
E, tu rečenicu smo čekali.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: