Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Osječki startup Orqa svojim FPV naočalama za upravljanje dronovima osvojio put u Las Vegas na CES 2019

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.09.2018. 13:44 
Naslov:  [VIDEO] Osječki startup Orqa svojim FPV naočalama za upravljanje dronovima osvojio put u Las Vegas n
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Fenomenalan uspjeh osječke Orqe i njenih FPV naočala – za samo nekoliko minuta premašili su zacrtani cilj Kickstarter kampanje!


Osječki start-up Orqa apsolutni hit na CES-u 2019.!


Osječka IT scena ostvarila je još jedan velik uspjeh: na regionalnom natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout 2018 nedavno održanom u Zagrebu, osječki startup Orqa osvojio je prvo mjesto svojim FPV naočalama za upravljanje dronom.

Pobjeda na ovom prestižnom natjecanju donijela je dvojici suosnivača Orqe, Ivanu Jelušiću i Srđanu Kovačeviću, put u Las Vegas u siječnju iduće godine i izlagački štand na najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija CES 2019. Tim povodom kontaktirali smo Srđana da nam pobliže predstavi njihov pobjednički proizvod.




Orga FPV.One su first-person-view (FPV) video-naočale za upravljanje dronovima. Naočale korisniku koji ih nosi omogućuju da vidi sliku koja se šalje s kamere na dronu, u najvišoj rezoluciji. To je nešto poput virtualne stvarnosti, samo stvarnije, a u Orqi taj koncept nazivaju „Remote Reality“.

Srđan je rekao kako takve naočale već postoje, ali su loše kvalitete te su oni odlučili napraviti svoj proizvod koji će ispraviti sve nedostatke postojećih modela, od mutnih rubova, nekvalitetnih displeja, loše virtualne slike...

Riječ je o sve brže rastućoj niši koja je svoj ozbiljan razvoj doživjela tek prije godinu, godinu i pol, te se u Orqi nadaju kako su se u pravo vrijeme ubacili u tu nišu te da će kvalitetom svoga proizvoda, koja nadmašuje sve što trenutno postoji na tom tržištu, uspjeti „izdominirati“ njome.

Što se primjene tiče, Srđan smatra kako će prototip koristiti uglavnom hobisti poput njih dvojice za utrke dronova i free style riding, no u planu je serijska proizvodnja video-naočala za druge namjene, poput industrije (nadzor plinovoda, dalekovoda itd.) telemedicine, pa čak i državne sigurnosti (nadzor državne granice). Srđan kaže kako su uspostavljeni kontakti s PU osječko-baranjskom kojima će pokloniti jedan komplet naočala s letjelicom za lakše obavljanje njihovih svakodnevnih zadaća.



Što se plana aktivnosti tiče, do kraja ove godine na tržištu bi se trebala pojaviti limited edition serija od nekoliko stotina komada, nakon čega kreće serijska proizvodnja. Očekuje se kako će cijena ovih naočala biti između 500 i 600 eura, a važno je za istaknuti kako će se proizvod najvećim dijelom raditi u Hrvatskoj, osim dijelova koji se moraju uvoziti poput optike, mikro displeja ili plastike.

Na pitanje što očekuju od puta u Las Vegas, Srđan odgovara kako će im to biti odlična prilika da se pokažu svijetu i ostvare važne kontakte, a kad su već tamo, „skoknut“ će i do San Francisca kako bi svoju ideju predstavili velikim igračima i potencijalnim investitorima i distributerima iz Silicijske doline.

Ispred portala Osijek031 želimo im puno sreće i uspjeha u predstavljanju vani, a za više informacija o ovom inovativnom proizvodu posjetite službenu stranicu tvrtke.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Instagram/Orqa
Video: BugTV

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: