Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Radovi na Staroj pekari i Trgu V. Lisinskog napreduju predviđenom dinamikom

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65789
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.09.2018. 10:25 
Naslov:  Radovi na Staroj pekari i Trgu V. Lisinskog napreduju predviđenom dinamikom
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što smo prije nekoliko mjeseci obišli Trg V. Lisinskog i objekt Stare pekare u osječkoj Tvrđi koji su upravo u procesu sveobuhvatne obnove, zanimalo nas je kako napreduju radovi i dokle se stiglo.

Tim smo povodom kontaktirali Krunoslava Plećaša, višeg savjetnika specijalista u gradskom Upravnom odjelu za programe Europske unije koji nam je ponudio odgovore.

Kada je riječ o Staroj pekari, tijekom ljeta se krenulo u izvođenje aneksa sa sjeverne strane. Riječ je o dogradnji postojećeg objekta, budući aneks će biti sav u staklu, a u njemu će se nalaziti dizalo i stepenice. Intenzivirali su se radovi na žbukanju starog objekta Pekare, radovi na žbukanju unutar objekta su obavljeni, a također se izvode radovi na pokrivanju krovišta. Konstruktivni dijelovi su uglavnom riješeni i sad se rade završni slojevi na krovištu.



Što se tiče radova na samom trgu, Plećaš ističe kako se ljetno vrijeme iskoristilo da se intenziviraju radovi na kaskadama. Denivelacija je napravljena sukladno projektu, na jednom dijelu trga radovi na kaskadama su pri kraju. Boškovićeva ulica je otvorena i počele su se stavljati instalacije, a radi se i drenaža svih objekata u blizini trga.

Sljedeći koraci kod Pekare uključuju završetak svih radova unutar objekta, kompletno pokrivanje krovišta, dovršetak žbukanja te pripremu unutrašnjih radova na instalacijama koji će se odvijati kada dođu zimski uvjeti. Na trgu će se zima iskoristiti za skidanje gornjeg sloja zemlje i pripremu posteljice za stavaljanje instalacija.



Što se tiče problema i neočekivanih situacija s kojima su se susreli prilikom radova, Plećaš je naglasio kako ih je bilo jer ipak je riječ o zgradi staroj 270 godina. Najveći problem bila je velika pukotina duž cijele zgrade koju su detektirali i sanirali odmah na početku radova. Kod radova na krovištu, kad su se digli svi slojevi poda, otkrilo se mnogo starih greda, krovna konstrukcija je bila u jako lošem stanju, ali to su sve „iznenađenja“ koja se ne mogu vidjeti dok ne započnu sami radovi.

Plećaš je naveo kako za sada sve ide predviđenom dinamikom, a planirani rok (kraj iduće godine) trebao bi se ispoštovati.



Podsjetimo, ova dva projekta su zajedno vrijedna 66 milijuna kuna, od čega 52 milijuna dolaze iz EU kroz Europske strukturne i investicijske fondove.

Po završetku radova Stara pekara će postati Informativno-turistički centar za mlade s hostelom i muzejom, dok će trg imati veliku binu prikladnu za održavanje velikih kulturnih i drugih manifestacija.





Tekst i foto: Osijek031.com

Propustili ste? Pročitajte i..
Radovi na zgradi Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog napreduju po planu; završetak i prije roka
Projekt obnove Stare pekare i Trga V. Lisinskog predstavljen osječkoj akademskoj zajednici
Započeli radovi na obnovi Trga V. Lisinskog i Stare pekare
Početkom srpnja započinje projekt obnove Stare pekare i Trga V. Lisinskog u Tvrđi

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: