Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



600 učenika iz OBŽ-a od danas uključeno u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme "Škola za život"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65755
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.09.2018. 9:11 
Naslov:  600 učenika iz OBŽ-a od danas uključeno u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme "Škola za ži
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas započinje nova školska godina. Broj učenika u hrvatskim školama sve je manji, broj škola koje se zatvaraju jer nema učenika sve je veći, školske torbe sve su teže, ali ipak postoje i naznake da se stvari (konačno) počinju mijenjati.

Tako je, primjerice, po prvi put u mnogo godina u Osječko-baranjskoj županiji došlo do povećanja broja prvašića kojih je ove godine 2.537 u 180 razreda, što je povećanje za 197 prvašića, odnosno šest razreda, u odnosu na prošlu školsku godinu, kada ih je bilo upisano 2.430.

Broj prvašića povećan je i u gradu Osijeku pa će tako danas prvi put u školu krenuti ukupno 929 mališana u 45 razrednih odjela, što je 73 prvašića više nego lani kada ih je bilo 848.

Iako je ovo pohvalan trend koji prkosi crnim demografskim prognozama, broj prvašića ipak je još uvijek znantno manji nego, primjerice, školske godine 2014./2015., kada ih je upisano 2.903.

Druga važna vijest vezana uz početak nove školske godine jest početak eksperimentalne faze kurikularne reforme pod nazivom „Škola za život”. Podsjetimo, eksperimentalni program provodit će se u 46 osnovnih i 26 srednjih škola u Hrvatskoj - u 1. i 5. razredu u svim nastavnim predmetima, a u 7. razredu iz kemije, fizike i biologije.

U Osječko-baranjskoj županiji za program je odabrano pet škola - četiri osnovne i jedna srednja s otprilike 600 učenika, a iz samog Osijeka odabrane su tri škole: dvije osnovne (OŠ Mladost i OŠ Grigor Vitez) te I. gimnazija Osijek.

Ciljevi eksperimentalnog programa su smanjiti količinu informacija koje djeca usvajaju i pripremiti učenike za poslove budućnosti. Programom će se razvijati kreativnost, inovativnost i istraživački pristup kroz mnogo projekata, radionica, istraživanja i samostalnog rada, a u osnovnim školama, naravno, i uz mnogo igre.
U sklopu ovog projekta odabrane škole i kabineti će se opremiti i digitalizirati, modernizirat će se nastavni proces kroz nove nastavne materijale, rasteretit će se program i smanjiti gradivo, škole će se opremiti besplatnim internetom, interaktivno učenje obavljat će se pomoću tableta, ukida se brojčano ocjenjivanje itd.

Prve prepreke već su se pojavile. Naime, udžbenici za eksperimentalni program još nisu stigli iz tiska i vjerojatno ih neće biti prvih nekoliko tjedana nastave, ali zato tableti jesu i od danas bi trebali biti u rukama ovih 600-ak učenika koji na razini županije sudjeluju u projektu „Škola za život”.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


Propustili ste? Pročitajte i..
Vozači oprez! - Sutra počinje nova školska godina!
U OBŽ-u najveći interes za izvođenje ekperimentalnoga programa kurikularne reforme
Ogroman interes za dvije osječke škole u kojima od jeseni započinje eksperimentalna faza kurikularne reforme
Dvije osječke osnovne i jedna srednja škola odabrane za provedbu kurikularne reforme
Demografska katastrofa: U 117 škola u Hrvatskoj nije upisan nijedan novi učenik!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: