Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Posljedice masovnog iseljavanja i sve manjeg broja rođene djece najvidljivije su početkom svake nove školske godine kada postaje evidentno da đake gubimo rapidno brzo.

Tako će se, prema pisanju portala Index.hr, početkom školske godine 2018./2019. zatvoriti čak 8 škola, dok u 117 škola nije upisan nijedan učenik. Šest škola se zatvara jer u njima nema učenika, a dvije se zatvaraju jer se sele u novoizgrađenu školu. Jedna od škola koja se zatvara nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji, a to je osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera u Hrkanovcima Đakovačkim.

Alarmantan je i podatak da se ove školske godine u 117 škola (113 područnih škola te četiri matične škole) nije upisao nijedan novi učenik. Samo u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu nema škole u koju u prvi razred nije upisan nijedan učenik.

U 19 županija u kojima nije upisan nijedan učenik u prvi razred, u prošloj šk. god. nastava se održavala u 1136 područnih škola. Ako se računa postotak škola u kojima nema učenika prvog razreda, onda je to 10%. Na razini županija, najveći postotak područnih škola u kojima neće biti učenika u prvom razredu je u Šibensko-kninskoj županiji (20%), Vukovarsko-srijemskoj (19,44%) te Ličko-senjskoj županiji (18,18%).

U OBŽ-u taj je postotak ipak podnošljiviji i iznosi 3,7%, odnosno od 108 škola u našoj županiji u njih četiri nije upisan niti jedan učenik u prvi razred. To su područne škole Aljmaš, Kotlina, Bračevci i Kondrić.

Unatoč tome što u neke škole nije upisan nijedan učenik u prvi razred, te se škole neće zatvarati jer nastava se u njima održava za učenike mlađe dobi (II., III. i IV. razred).

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
Grafički dizajner s di...
ŠARPLANINCI, odrasli p...
Kontaktirajte nas pute...
Na prodaju stenci fran...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:45

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Osječka konkatedrala