Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U posljednje vrijeme kada se govori o broju upisane djece u škole obično se govori u negativnom kontekstu, o iseljavanju obitelji s malom djecom, o izumiranju Hrvatske, cijelim selima bez djece itd.

Slična je priča i u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji gdje se također već godinama bilježi pad broja prvašića, ali ipak postoje i neke iznimke. Među njima su dvije osnovne škole: “Mladost” i “Grigor Vitez” gdje je u odnosu na prethodne godine povećan interes za upisom prvašića. Tim povodom kontaktirali smo ravnatelja OŠ “Grigor Vitez” Hrvoja Broda da vidimo o čemu je riječ.

Brod je rekao kako je u posljednjih nekoliko školskih godina primjetan lagani rast broja djece upisane u školu. U š.g. 2016./17. tako je bilo upisano 31 dijete u dva odjeljenja, što je najmanji broj prvašića u povijesti škole, no od tada kreće lagani rast: u prošloj školskoj godini broj prvašića povećan je za 15% na 36, a u idućoj š.g. očekuje se da će ih biti 40, što je 25% više u odnosu na prije dvije godine.

Brod je pojačan interes za „Vitezicu“ objasnio povećanom kvalitetom rada u školi: uveden je produženi boravak, uvedeni su e-dnevnici, a škola je nedavno odabrana i za energetsku obnovu te je prije nekoliko tjedana potpisan i ugovor o početku radova.

No, razlog ovom posljednjem povećanju je to što je škola “Grigor Vitez”, kako smo već pisali, uz OŠ “Mladost” od iduće školske godine odabrana za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme pod nazivom “Škola za život”. U sklopu tog projekta odabrane škole će se opremiti i digitalizirati te će biti pretvorene u škole za 21. stoljeće: modernizirat će se nastavni proces kroz nove nastavne materijale, rasterećenje programa i smanjenje gradiva, opremanje škola besplatnim pristupom internetu, interaktivno učenje pomoću tableta ili prijenosnih računala, izostanak brojčanog ocjenjivanja itd.

Brod je zaključio kako je ovo još jedan dokaz da je škola “Grigor Vitez” prestala biti „škola na kraju grada“, kakva ju je reputacija pratila do prije četiri-pet godina, te da je postala poželjna škola za mališane ne samo s upisnog područja koje gravitira školi već i iz drugih dijelova grada. Za očekivati je kako će kurikularna reforma i kompletna energetska obnova škole zadržati djecu koja školu već pohađaju, ali će vjerojatno potaknuti i roditelje iz nekih drugih škola da svoju djecu prebace u nju.

Slična je priča i u OŠ “Mladost” gdje se očekuje čak 50-postotni rast broja upisanih prvašića: s 52 u ovoj školskoj godini na čak 80 u idućoj, odnosno jedno cijelo odjeljenje više.

Podsjetimo, eksperimentalni program provodit će se u 46 osnovnih i 26 srednjih škola u Hrvatskoj - u 1. i 5. razredu u svim nastavnim predmetima, a u 7. razredu iz kemije, fizike i biologije. Upravo je u Osječko-baranjskoj županiji bio i najveći interes za pilot-projekt, 29 prijava, od kojih je odabrano pet škola - četiri osnovne i jedna srednja (I. gimnazija u Osijeku).

Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek/Arhiv


Pročitajte i...
Dvije osječke osnovne i jedna srednja škola odabrane za provedbu kurikularne reforme
Potpisan ugovor o energetskoj obnovi osnovne škole Grigora Viteza


 Stranica prilagođena ispisu

Stan, visoko prizemlje...
Francuski buldog štenc...
Pruža potporu kralježn...
DRŽAVNA MATURA iz mate...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:83

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Svjetla zgrada

Propustili ste? Pogledajte!