Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uskoro javni poziv za izradu projektne dokumentacije za Regionalno odlagalište otpada Orlovnjak

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.04.2018. 10:19 
Naslov:  Uskoro javni poziv za izradu projektne dokumentacije za Regionalno odlagalište otpada Orlovnjak
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao što smo već pisali, ugovorom o pristupanju Europskoj uniji Hrvatska se obvezala do 31. prosinca 2018. godine sanirati sva postojeća odlagališta komunalnog otpada te sagraditi centre za gospodarenje otpadom.

Od tog roka, naravno, neće biti ništa. Na području istočne Hrvatske čitav postupak gradnje centara uvelike kasni i dosta zaostaje za drugim područjima Hrvatske, ali čini se da se stvari ipak kreću s mrtve točke.

Podsjetimo, nakon mnogobrojnih studija i radionica o uspostavi sustava gospodarenja otpadom za cijelu Hrvatsku, na kraju je odlučeno da će se graditi ukupno 11 centara za gospodarenje otpadom, od kojih će se jedan nalaziti u istočnoj Hrvatskoj: Orlovnjak na području općine Antunovac gdje će se prikupljati komunalni otpad iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

CGO Orlovnjak je kasnio zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali u međuvremenu su stigla uvjeravanja iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako će prvi korak u ovom procesu, javni poziv za sufinanciranje izrade studijsko - projektne dokumentacije za pripremu projekta CGO Orlovnjak, biti raspisan do ljeta. Dokumentacija uključuje izradu studije izvodljivosti, studije utjecaja na okoliš te cost-benefit analizu troškova i koristi.

Kada se pripremi potrebna dokumentacija za gradnju CGO-a Orlovnjak, aplicirat će se za sufinanciranje iz Kohezijskog fonda EU. Troškovi gradnje iznose više od 30 milijuna eura, od čega će EU sredstva pokriti 85%, Fond za zaštitu okoliša će pokriti 5%, dok je OBŽ i VSŽ sudjelovati s preostalih 10%.

Planirani kapacitet Orlovnjaka je više od 100.000 tona komunalnog otpada godišnje koji će se prikupljati na više pretovarnih stanica (Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Našice, Ilok, Stari Jankovci i Županja) te potom prevoziti do Centra u Orlovnjaku.

Što se rokova tiče, nemojte držati dah: cijeli postupak, prvo ovaj „papirnati“ a potom fizički (gradnja) mogao bi potrajati više od pet godina. Tko doživi pričat će...





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: