Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Građani Osijeka piju zdravstveno ispravnu vodu!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65631
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.03.2018. 19:55 
Naslov:  Građani Osijeka piju zdravstveno ispravnu vodu!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


Kolike razmjere je dosegla histerija u Osijeku vezano uz slučajeve trovanja pasa i misterioznih bijelih tvari porazbacanih po gradu te glasinama o pomoru ribe, svjedoče i upiti naših čitatelja o tome je li voda iz slavine sigurna za piće.

Tvrtka Vodovod d.o.o. zaprimila je upite o mogućem onečišćenju rijeke Drave iz više izvora, uključujući i Udrugu Pobjede koja se brine o napuštenim životinjama, te su tim povodom poslali i priopćenje za javnost.

U njemu se navodi kako se sirova voda crpi isključivo sa crpilišta Vinogradi (podzemna voda), a rijeka Drava služi samo kao rezervno crpilište i kao takvo nije bilo u funkciji desetak godina.

Crpilište se sastoji od 18 zdenaca prosječne dubine 150 metara. Na crpilištu zahvaćeni vodonosni slojevi su u dubinskom intervalu od 40 do 176 m, te je kvaliteta vode uzrokovana geološkim uvjetima vodonosnika i vrlo dobro zaštićena od vanjskog zagađenja.

Što se konkretno upita o mogućnosti „trovanja“ vode tiče, iz Vodovoda kažu: „Nedopustivo je vodovod dovoditi u kontekst … distributera „otrova“ …jer se zbog epidemiološkog značaja sustavu vodoopskrbe posvećuje se velika pozornost u okviru sanitarnog nadzora."

Za kontrolu kvalitete vode zadužen je interni laboratorij, a s obzirom na količinu isporučene vode, duljinu razvodne mreže i broj stanovnika koji opskrbljujemo učestalost kontrole određena je HACCP sustavom kroz godišnji plan uzorkovanja internog laboratorija i monitoringom Zavoda za javno zdravstvo.

Godišnje se analizira cca 4-4,5 tisuće uzoraka po raznim stručnim i zakonodavnim kriterijima, te se na taj način dobije fond od 70 000 podataka kojim se dobiva uvid u stanje kvalitete vode svih pregledanih lokaliteta i utvrđuje higijenska ispravnost vode.

Građani koji koriste vodu iz osječkog vodoopskrbnog sustava piju zdravstveno ispravnu vodu, a svakodnevnom kontrolom vode za piće omogućuje se pravovremeno poduzimanje mjera u održavanju ispravne i kvalitetne vode na slavinama svih potrošača“.

U odgovoru Vodovoda dotakli su se i pitanja količine arsena u vodi za piće, pa tako navode da se tehnološki postupak koji se primjenjuje za obradu podzemne vode s ciljem uklanjanja arsena primjenjuje od 2000. godine. U siječnju 2016. god. Vodovod-Osijek d.o.o. je podnio izvješće Stručnom povjerenstvu Ministarstvu zdravstva o poduzetim mjerama za osiguranje sukladnosti parametara vode za ljudsku potrošnju i zahtjev za izdavanjem odobrenja za odstupanje arsena na još tri godine.

U lipnju iste godine u Vodovodu je obavljena revizija HACCP-a od strane Ministarstva zdravstva, a revizijsko izvješće zajedno s razlozima za donošenje odluke o drugom odstupanju proslijeđeno je Europskoj komisiji. „Obzirom da je Vodovod-Osijek ispunio sve tražene zahtjeve Europske komisije, dana 20. lipnja 2016. godine ministar zdravstva je donio novo Rješenje za dozvolu odstupanja za parametar arsen do 01. srpnja 2019. godine“, stoji zaključno u odgovoru Vodovoda.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


Pročitajte i..
Nekoliko stotina Osječana prosvjeduje protiv neučinkovitosti nadležnih u slučaju trovanja životinja
[VIDEO] Jesu li i osječki golubovi potrovani? Čekaju se prve ljudske žrtve!
MUP demantira dojave o navodnim otrovima razbacanima po cijelom Osijeku
Građani se pozivaju da sve sumnjive tvari od sada prijavljuju Vetamu!
Povećava se broj dojava o sumnjivim tvarima, rezultati analize u ponedjeljak?


Zadnja promjena: Redakcija 031; 20.03.2018. 7:38; ukupno mijenjano 2 put/a.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ix ox
Offline
Avatar

Ukupno postova: 207
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 19.03.2018. 21:23 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Građani Osijeka postaju sve luđi rekao bih.

_________________
Legalize it.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
gladnikruha
Offline
Avatar

Ukupno postova: 213
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 19.03.2018. 22:13 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Oni pametni su daleko od grada kojeg vodi mafija i uhljebi, a ono što je ostalo je svakako puknuto u glavu.
Svima preporuka da potraže sreću negdje dalje.

_________________
Ako još ima pravde, tada se nemam čega bojati. Ako je nema, znači da se boje oni koje hoće moju glavu.
Georges Danton
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: