Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije potpisani su ugovori o javnoj nabavi za gradnju dva nova sustava javnog navodnjavanja – SN Poljoprivredni institut Osijek i SN Mala šuma-Velik vrt i Ugovor o javnoj nabavi stručnog nadzora nad građenjem sustava, kao i Ugovor s izvođačem radova o nadogradnji Sustava navodnjavanja Puškaš.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi više od 43 milijuna kuna. Ugovori o javnoj nabavi građenja SN Poljoprivredni institut Osijek i SN Mala šuma-Veliki vrt vrijedni su 22,4 milijuna kuna, a ugovor o nadzoru dodatnih 412.150 kuna. Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš vrijedan je 19,4 milijuna kuna, a Županija izgradnju sufinancira s 20% ukupne vrijednosti cijele investicije u kojoj se nalazi i trošak izgradnje Crpne stanice Šarkanj, kao i trošak nadzora.

SN Poljoprivredni institut Osijek imat će površinu od 211,50 ha, a SN Mala šuma-Veliki vrt iznos 78 hektara, a zajedno s dogradnjom SN Puškaš činit će ukupno navodnjavanu površinu od 1.205 hektara.Modernizacija poljoprivrede zahtjeva izgradnju sustava navodnjavanja, pa smo danas kao Županija potpisali dva, a Hrvatske vode treći ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije. Klimatske promjene koje su svake godine sve izraženije, zahtijevaju nove tehnike i novi pristup poljoprivrednoj proizvodnji. Moramo pratiti trendove kako bi zadržali kvalitetu i povećali kapacitete poljoprivredne proizvodnje, a upravo se u to uvezuje i projekt koji radimo, a to je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće“, izjavio je župan Ivan Anušić nakon potpisanih ugovora.

„Zahvaljujući kvalitetnoj pripremi projekata od strane Osječko-baranjske županije, u mogućnosti smo iskoristiti europska sredstva koja iznose 85% ukupnog iznosa, a Vlada RH dodaje još 15%. Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode uložile su dvadesetak milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Dva sustava grade se uz potporu Ministarstva poljoprivrede, a treći Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija na području Baranje, gdje će se navodnjavane površine povećati sa 440 na 916 hektara“, dodao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Izgradnjom sustava navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek, poljoprivredna proizvodnja na istoku Hrvatske stavit će se pod maksimalno kontrolirane uvjete proizvodnje, čime će se osigurati stabilni i sigurni prinosi. „Ostat ćemo atomska centrala hrvatske poljoprivrede, izvozit ćemo najviše i biti najveći igrači na području Hrvatske, i to strateških ratarskih kultura kao što su kukuruz, pšenica, ječam, suncokret, soja, crvena djetelina“, rekao je Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.

Podsjetimo, sustavi navodnjava su strateški projekti od interesa za Osječko-baranjsku županiju s ciljem poboljšanja gospodarenja prirodnim resursima, organizacije poljoprivredne infrastrukture i tržišne ekonomije poljoprivredne proizvodnje. Navodnjavanje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u poljoprivredi kojom se nadoknađuje nedostatak vode u tlu, a koja ovisi o količini oborina i njihovom rasporedu.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem mesingani pr...
ISKORISTITE NOVE POGOD...
Jedna soba je s zasebn...
UKLJUČI SE I UŽIVAJ SA...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:126

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Na mostu