Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Visoki vodostaj rijeka Drave i Dunava riječnim je rukavcima i kanalima donio veliku količinu vode u poplavno područje Parka, što je u kratko vrijeme bitno promijenilo njegov izgled: sada su ritske livade prekrivene vodom, drveće se uzdiže iz vode, pa cijelo područje pretvara u veliko vodeno prostranstvo.

Ovako visoki vodostaj nije zabilježen još od 2013. godine, a trenutno vodostaj Dunava kod Batine iznosi 563 cm, što je indikator za 100%-tnu poplavljenost Posebnog zoološkog rezervata.

U Kopačkom ritu poplava je dobrodošla, ona nije nepogoda nego zapravo predstavlja temeljni prirodni fenomen u Parku, jer voda donosi život. Ona mijenja izgled područja i stvara mnoštvo različitih tipova staništa koji pogoduju biološkoj raznolikosti biljnih zajednica, a pridošla voda iznimno je bogata ribom. Životinjski svijet također se prilagođava uvjetima visoke vode i instinktivno se povlači na terene s većom nadmorskom visinom. Poplava ima pozitivan utjecaj jer otklanja neke kopnene invazivne vrste u zaštićenom području.

Osim što poplava donosi bujanje biljnog i životinjskog svijeta, ona predstavlja jedan od najljepših prizora u Parku za posjetitelje, pa su izleti brodom, čamcem ili kanuima sada posebno atraktivni.

Tekst i foto: Park prirode Kopački rit


 Stranica prilagođena ispisu


Na prodaju štenci ras...
Prodajem preslatke ste...
Ag.Dva-srca za PAULU 5...
Prelepi stenci pomeran...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:86

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz grane

Propustili ste? Pogledajte!