Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku kao poduzetničkog, sajamskog, kongresnog i poslovnog centra jedan je od najznačajnijih kapitalnih projekata Osječko-baranjske županije. Kako je izrada projektno-tehničke i studijske dokumentacije preduvjet njegove realizacije, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek potpisali su Sporazumu o partnerstvu u provedbi projekta „Izrada dokumentacije za Gospodarski centar“ te projekt prijavili na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Ukupna vrijednost projekta izrade dokumentacije iznosi 7.447.000,00 kuna, s time da bespovratna sredstva iznose 85 %, a preostalih 15 % financiraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Grad Osijek financira 242.000,00 kuna (205.700,00 kuna - bespovratna sredstva, 36.300,00 kuna - vlastiti izvori), a 7.205.000,00 kuna financira Osječko-baranjska županija (6.124.250,00 kuna - bespovratna sredstva, 1.080.750,00 kuna - vlastiti izvori). Aktivnosti provedbe ovog Projekta su izrada projektno-tehničke i studijske dokumentacije i dobivanje građevinskih dozvola kao i informiranje i vidljivost šire javnosti.

O tijeku izrade projektno-tehničke dokumentacije i ukupnim pripremama za izgradnju Gospodarskog centra u Osijeku raspravljalo se na sjednici Kolegija župana Ivana Anušića održanoj 19. ožujka 2019. godine, a cjelovita informacija bit će predočena vijećnicima na idućoj sjednici Županijske skupštine u travnju. Kako je naglasila pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak, u partnerstvu s Gradom Osijekom kao nositeljem projekta priprema se izgradnja iznimno vrijednog i značajnog višenamjenskog, polivalentnog građevinskog kompleksa sastavljenog od zatvorenih sadržaja s izložbenim, poslovnim, uredskim, servisnim i kongresnim prostorima te otvorenim površinama s parkiralištem.

Gospodarski centar kao strateški projekt, čija se ukupna vrijednost sada procjenjuje na više od 300 milijuna kuna, realizirat će se u dvije faze na ukupno 56.000 m2 zatvorenih sadržaja na građevinskim česticama u vlasništvu Grada (pokraj S-ceste i osječke Južne obilaznice).

Sredstva za izgradnju Faze 1 (oko 50 milijuna kuna) osigurana su u ITU mehanizmu urbane aglomeracije Osijek. Do 2021. godine planirana je izgradnja 7.400 m2 zatvorenih sadržaja: multifunkcionalni prostori za poslovanje poduzetnika i organizaciju događaja, ulazni i pripadajući pomoćni sadržaji (info-pult, akreditacijski pultovi, blagajne, izlagački servis, sanitarije i dr.), sadržaji za djelatnosti vezane na turizam (kongresni centar, ugostiteljstvo), poduzetnički park kao modularan jedinstven prostor predviđen za najam poduzetnicima, uredi za rad poduzetničkih potpornih institucija, planirano je 10 ureda s dvoranom za sastanke, servisne prostorije multifunkcionalnog prostora i ostali servisni sadržaji. Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putovi i sadržaji na zelenim površinama (sadržaji za posjetitelje, park, dječja igrališta).

U Fazi 2 do 2017. godine planirana je izgradnja na oko 48.600 m2 multifunkcionalnih prostora za poslovanje poduzetnika i organizaciju događanja, s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, sa sadržajima za djelatnosti vezane na turizam (kongresni centar kapacitet 300, 500 i 1.000 posjetitelja, ugostiteljstvo), poduzetnički park kao modularan jedinstven prostor ukupne površine 5.000 m2, više pojedinačnih poslovnih, proizvodnih i uredskih prostora, predviđenih za najam poduzetnicima, uredima za rad poduzetničkih potpornih institucija, planirani su uredi s dvoranom za sastanke, sanitarijama i čajnom kuhinjom.

Po završetku projekta izrade dokumentacije i nakon pribavljanja potrebnih dozvola, uslijedit će aktivnosti izgradnje i opremanje prostora. Sredstva za realizaciju tih aktivnosti planirana su u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu.

Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Pomeranac Boo zenka sa...
PRODAJEM STENCE LAGOTT...
Na prodaju prelepi Hav...
Na prodaju ženke Japan...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:149

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Osječki most

Propustili ste? Pogledajte!