Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Grad Osijek je najuspješniji u korištenju EU sredstava za održivi urbani razvoj, grad koji trenutno provodi projekte, koji uz EU sufinanciranje teže 506 milijuna kuna.

U Zagrebu je koncem veljače održan okrugli stol Učinci EU urbane politike na razvoj naših gradova - izazovi u provedbi ITU mehanizama kojeg su organizirali poslijediplomski sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studiji Upravljanje gradom i Priprema i provedba EU projekata zagrebačkoga sveučilišta u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Gradom Zagrebom.

Od svih sedam spomenutih urbanih aglomeracija u Hrvatskoj, Urbana aglomeracija Osijek trenutno je najuspješnija; i u objavi poziva (55,35%) i po ugovorenim sredstvima (24,57%) u odnosu na ukupnu financijsku alokaciju po pojedinoj urbanoj aglomeraciji - izvijestila je u svojoj prezentaciji Kristina Bilić, pomoćnica ministrice pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Svrha Okrugloga stola bila je potaknuti raspravu o politici urbanoga razvoja hrvatskih gradova te razmotriti izazove pripreme i provedbe projekata u ITU gradovima (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Zadar, Slavonski Brod, Pula). Vodeći se načelom najvećega doprinosa integriranom i održivom razvoju urbanoga područja, svaki ITU grad predstavio je po jedan projekt. Uime Urbane aglomeracije Osijek, pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević - izložila je strateški projekt osječkoga IT parka, od kojeg se dugoročno očekuju najveći razvojni učinci.Što su integrirana teritorijalna ulaganja (ITU)?

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) predstavljaju mehanizam koji se u Europskoj uniji koristi u razdoblju od 2014.-2020. godine, a koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskoga razvoja.

Teritorijalni pristup razvoju koji uvažava razlike između urbanih i ruralnih sredina te ITU mehanizam kao jedan od njegovih instrumenata - predstavlja zasad najučinkovitiji odgovor na različite gospodarske, socijalne i okolišne izazove, kao što su, primjerice, strukturne promjene povezane s globalizacijom: rastuća nejednakost u raspodjeli bogatstva, klimatske promjene i zagađenje okoliša, gubitak bioraznolikosti te sve veća osjetljivost prirodne i kulturne baštine. Europski se gradovi suočavaju i s problemima političke nesigurnosti te velikih migracija, a ITU mehanizam nastoji riješiti ovakve razvojne izazove.

Urbane aglomeracije u Hrvatskoj

Sukladno Sporazumu o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, mjere se provode u sedam najvećih urbanih središta s najvišom koncentracijom stanovništva i odgovarajućim kapacitetima za provedbu projekata, a koja su za provedbu ITU mehanizma odabrana temeljem kriterija iz javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Radi se o četiri urbane aglomeracije s više od 100.000 stanovnika u središnjim naseljima: Zagreb, Osijek, Rijeka i Split te tri urbana područja s više od 50.000 stanovnika u središnjim naseljima: Zadar, Slavonski Brod i Pula. Navedenim aglomeracijama, stoji na raspolaganju 345,5 milijuna eura, a sredstva se dodjeljuju iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda.

Osijek – najuspješnija urbana aglomeracija u Hrvatskoj

Pomoćnica ministrice pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić u svojoj je prezentaciji Provedba ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj i priprema za novu financijsku perspektivu, iznijela podatak kako je Urbana aglomeracija Osijek trenutno najuspješnija od svih sedam urbanih aglomeracija u Republici Hrvatskoj.Urbana aglomeracija Osijek svoje je razvojne ciljeve odredila u okviru povećanja kvalitete života stanovnika; stvaranja pozitivnoga okružja za razvoj gospodarstva te uspostave čiste, energetski učinkovite i povezane urbane sredine.

Za rješavanje nezaposlenosti kao ključnog problema Republike Hrvatske, planirana su ulaganja u razvoj poduzetništva.

Intenzitet poduzetničke aktivnosti pojačat će se i infrastrukturnim ulaganjima kroz, primjerice: izgradnju kongresno-sajamskog i edukativnog Gospodarskog centra te kroz opremanje i unaprjeđenje poduzetničkih zona i potpornih institucija, s posebnim naglaskom na izgradnju već spomenutoga IT parka.

Kroz ITU mehanizam također se planiraju rješavati razvojne potrebe u svezi sa sustavom toplinarstva, kao i problemi napuštenih i neiskorištenih (brownfield) lokacija koje predstavljaju izniman razvojni potencijal te kojima će Osijek revitalizacijom podariti novu gospodarsku namjenu. Prvi takav projekt ugovoren unutar Urbane aglomeracije Osijek i mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja te najveći dosad ugovoren u pogledu korištenja sredstava Europske unije na području Grada Osijeka upravo je cjelokupna revitalizacija poznatog osječkog dragulja - Tvrđe.Poradi uspostavljanja učinkovitog gradskog i međugradskog prometa, Osijek trenutno osuvremenjuje cjelokupnu prometnu infrastrukturu, ponajprije prometalima koja koriste ekološki prihvatljiva goriva ili prometuju na „čiste“ energente, zatim i proširenjem te povezivanjem mreže biciklističkih i pješačkih staza, čime se stvaraju preduvjeti za veću protočnost u prometovanju na gradskim i prigradskim relacijama te jaču prometnu integriranost. Stranica prilagođena ispisu
03-11-2019 07:58:25 pm :: akoide
Nekako se, onako izvana, ne primjeti da je Osijek u nečemu uspješan. Možda je Osijek tajno uspješan, da nam drugi ne bi zavidjeli.

Prodajem dvosoban stan...
Dvodijelni masažni sto...
Bayliner VR5 novo plov...
Zenka Akite Inu (Japa...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:38

Registrirani online (1): Winter


Objektiv031

Sakrio se oblak