Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Prema podacima Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, u gradu trenutno živi oko 30.000 umirovljenika, odnosno trećina gradske populacije. (Vjerojatno i više zbog iseljavanja mladih, ali to je neka druga priča).

Najveći problem ljudi starije životne dobi je socijalna isključenost. Svjesni tog problema, u Gradu su poduzeli brojne aktivnosti poput otvaranja Ureda za umirovljnike kao informativni centar koji toj skupini građana pruža sve potrebne informacije, omogućavanja povoljnijih cijena javnog prijevoza, nedavnog objavljivanja Vodiča za umirovljnike, a jedna od aktivnosti svakako je i otvaranje poludnevnih i dnevnih boravaka. Jedan od takvih je i dnevni boravak u Županijskoj ulici, otvoren prije četiri godine.

Od Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela, doznali smo kako je Grad zadovoljan dnevnim boravkom, posebice zato što su korisnici zadovoljni njime. Tamo imaju mogućnost druženja, ispijanja kava, čitanja novina, ali tamo se održavaju i kreativne radionice, plesnjaci, turniri u belotu, šahu i pikadu itd.

Obzirom da je dnevni boravak za umirovljenike iznimno posjećen, Grad je odlučio prijaviti dva nova projekta dnevnih boravaka za EU fondove. U pripremi su projekti dnevnih boravaka u Višnjevcu i Donjem Gradu. Projekt za Višnjevac već je poslan nadležnim EU institucijama i do kraja godine očekuje se odgovor, Kristić se nada pozitivan.

Ukoliko ova dva projekta prođu, plan je otvoriti i dnevni boravak za umirovljenike na Jugu 2 kako bi se na taj način pokrilo cijelo gradsko područje.

Inače, Grad iz proračuna pokriva tzv. hladni pogon dnevnog boravka u Županijskoj (najam, režije, oprema...). Osim toga, Grad financira i rad umirovljeničkih udruga koje u tom prostoru održavaju svoje aktivnosti i za čije programe Grad izdvaja oko 300.000 kuna godišnje.

Kristić je zaključio kako je želja gradske uprave poboljšati kvalitetu života osječkih umirovljenika i kroz povećana sredstva koja Grad izdvaja za socijalni program (uskrsnice, božićnice, pomoć u stanovanju...) te im omogućiti da i u poznoj životnoj dobi žive sretan i ispunjen život.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
10-11-2018 06:01:33 pm :: akoide
Mi imamo najmlađe umirovljenike u Europi. Trebalo bi razmišljati i o teretanama za mlade umirovljenike.

Štenci DOGO ARGENTINO....
★☆★ ...
Prodaje se katnica na ...
Prodajem Kamagra proiz...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:46

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Plovi Dravom