Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Rezultati istraživanja financijske slike hrvatskog studenta predstavljeni su jučer na okruglom stolu HPB-a i studentske udruge Financijski klub u sklopu Europskog tjedna novca.

Istraživanje je tijekom veljače provela Hrvatska poštanska banka u suradnji s portalom Studentski.hr i u njemu je sudjelovalo 1330 studenata iz cijele Hrvatske.

Prema rezultatima istraživanja, većina studenata u Hrvatskoj (57%) svoje i prihode obitelji ocjenjuje kao prosječne, svaki četvrti student živi isključivo od financija roditelja dok 39% uz roditeljski budžet ostvaruje zaradu od povremenih poslova. Studenti imaju prihvatljive mogućnosti za rad tijekom studija ali samo ako su uporni, dok tek svaki treći očekuje posao u struci odmah nakon fakulteta.

Većina studenata živi u privatnom smještaju (39%), s roditeljima 34%, a u studentskim domovima 27%. Više od polovice studenata mjesečno raspolaže s maksimalno 500 kuna, ne računajući troškove stana i hrane. Njih 81% nemadugova dok 14% priznaje da imaju dugove za svakodnevne troškove. Plaćaju najčešće gotovinom (81%), kreditnu karticu koristi 9% studenata (većinom muškarci), a internetskim i mobilnim bankarstvom služi se 10%. Najviše bi željeli štedjeti za putovanja (65%), a edukacija je odmah na drugom mjestu (23%). Imaju prihvatljive mogućnosti za rad tijekom studija, no treba biti uporan, kaže 63% ispitanika, a 77% rado prihvaća volonterske poslove.

Od ukupnog broja anketiranih, 67% ne očekuje posao u struci nakon studija, njih 48% će raditi sve što im se ponudi, a 12% će nastaviti edukaciju. Dakle, samo trećina studenata očekuje posao odmah nakon faksa i to više studenti nego studentice. Studenti tehničkih fakulteta vrlo su pesimistični jer samo 7% očekuje posao dok su društvenjaci iznimno optimistični. Zanimljivo je da 82% studenata ekonomije računa na posao odmah nakon fakulteta.

Ovi rezultati objašnjavaju se time što je Hrvatska izgubila industrijsku bazu, a u problemima su građevinarstvo i brojne druge djelatnosti koje bi mogle zaposliti studente tehničkih fakulteta, stoga nije jasno što su studenti tehničkih fakulteta vrlo pesimistični. S druge strane, velik je broj radnih mjesta u administrativno-ekonomskim poslovima u svim djelatnostima, uključujući glomazni javni sektor, što društvenjacima daje veću šansu za posao u struci. Osim toga, u ekonomiji se stalno događaju promjene, pa se traže mladi, inovativni kadrovi što stvara potražnju za ekonomistima čak i u godinama krize.

Studenti su u istraživanju također imali priliku pokazati koliko poznaju kamatne stope. Na pitanje kolike su kamate na dopušteni minus po tekućem računu točno ili približno točno odgovorilo je 38% ispitanika dok je 11% odgovorilo da su kamatne stope na prekoračenja 5%, dvostruko manje od stvarnih stopa. U drugom je pitanju riječ o prosječnim kamatnim stopama na štednju na što, recimo, 13% studenata kaže da iznose 5% dok banke u Hrvatskoj nude između 1 i 3%, ovisno o valuti i roku oročenja.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
03-12-2015 11:32:32 am :: OS-man
!!!!!!!nije točno !!!!

koliki žive od penzija roditelja a više nisu studenti... a sada su u onih 300.000 nezaposlenih a školujemo još 200.000 nezaposlenih tko će se zaposliti u Osijeku s Ekonomskim, građevinskim a tek s Pravnim fakultetom? Nitko. Možda oni izabrani iz Kurturologije ti i tako ne znaju što uče!

Tiffany stolica se pro...
Ag potražuje djelatnik...
Prodajem dobro očuvan ...
"Predavanje engleskog ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:83

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Laku noć grade