s Novi pravilnik zakomplicirao proceduru za ekskurzije; slijedi val odustajanja?
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Novi Pravilnik o izvođenju izleta i ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole trebao je uvesti reda u tom području, no čini se da je samo još više zakomplicirao proceduru.

Najviše prigovora izazvala je odredba prema kojoj putničke agencije više ne daju dnevnice nastavniku koji vodi učenike na izlet, nego ih sada treba dati škola, odnosno ravnatelj je obavezan izdati putne naloge i osigurati financijska sredstva za troškove i dnevnice učitelja. Obzirom da je velikom broju škola problem platiti dnevnice profesoru jer nemaju novac za tu namjenu, već je došlo do najave odustajanja nekih škola od ekskurzija.

Drugi je problem prekomplicirana procedura za izvođenje izleta i ekskurzija. Do sada su roditelji odlazili u lokalne turističke agencije i potpisivali ugovore, no po novom škola mora objaviti javni poziv za svaki izlet na koji se kao ponuditelji mogu javiti putničke agencije iz cijele Hrvatske što će zakomplicirati cijelu stvar ako se odabere najpovoljnija ponuda neke agencije izvan Osijeka.

Problema s Pravilnikom imaju i osnovne škole te su stoga udruge ravnatelja osnovnih i srednjih škola poslale dopis resornom ministru u kojem traže da se pravilnik stavi izvan snage. Doduše, ni njihov prijedlog o imenovanju povjerenstva kojeg će činiti predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, udruga ravnatelja, turističkih agencija, roditelja, osnivača škola i Ministarstva turizma koji bi zajedno došli do novog pravilnika ne čini se kao najsretnije rješenje, jer još je davno Winston Churchill rekao: „Ako ne želiš riješiti neki problem, osnuj povjerenstvo“.

A učenici? Njih, po običaju, nitko ništa ne pita i samo mogu gledati kako se odrasli prepucavaju. U svakom slučaju, njima će biti najviše krivo ne iznađe li se neko rješenje i škole počnu odustajati od ekskurzija.Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
01-24-2015 08:55:22 pm :: lea50
Ovo je van pameti..
01-25-2015 08:43:42 am :: jacika
Natječaj je dobra promjena jer ukida moguće korupcije pri angažiranju pojedinih agencija.
Dnevnice nastavnicima mogu pribaviti čak i učenici (toliko hvalimo učeničko poduzetništvo - pa ga i nastavnici trebaju promicati!)! Primjerice: ako tek prikupljaju stari papir - kilogram dnevno po učeniku (a to im je onako, usput!) - za 10 mjeseci jedan razred može zaraditi 1500-3000kn (3-6 dnevnica već prema broju dana i vrsti putovanja)!?
Registrovana odgajivač...
Mario Mercier: Obredi ...
Pomeranac / Pomeranian...
Mikro CIVAVE spremne z...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:321

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Tvrđa