Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Münchenu je 17. listopada 2013. godine održana svečanost povodom obilježavanja 40 godina od potpisivanja Europske patentne konvencije kojom je uspostavljen sustav Europskog patenta te Europska patentna organizacija.

U sklopu svečanosti objavljeni su pobjednici natječaja za najbolju inovaciju, koji je imao za cilj potaknuti studente država članica Europske patentne organizacije da pretraže bogatu dostupnu patentnu dokumentaciju i predlože nova područja za inovacije, posebno u sektorima tzv. zelene tehnologije i održivog razvoja.

U okviru natječaja koji je ove godine organiziran ranije no inače studenti su trebali definirati istraživački projekt koji bi mogao biti od interesa za buduće istraživanje i razvoj. Nacionalni uredi za intelektualno vlasništvo 23 države članice odabrali su jednog natjecatelja ili jedan tim za svaku kategoriju. U natječaju je sudjelovalo 64 pojedinaca i timova s 39 konačnih projekata podnesenih žiriju sastavljenom od predstavnika EPO-a, nacionalnih ureda, akademija i poslovnih subjekata, koji je odabrao pobjednike.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija.

Članovi nagrađenog hrvatskog tima su Ivan Kovač, Marija Kovač, Ivana Ćurković i Goran Miljić s osječkog sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Hrvatskoj za projekt koji se odnosi na projektiranje i izradu horizontalnog bio-reaktora koji se koristi mikroorganizmima za razgradnju drvno-celuloznog otpada od sirovina koje se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji. Konačan proizvod mogao bi se upotrijebiti za izradu bio-etanola, enzima, antibiotika ili životinjske hrane (kategorija „gospodarenje otpadom, recikliranje i razvrstavanje komunalnog otpada“). Mentorska pomoć studentskom timu bio je prof. dr. sc. Darko Velić, nastavnik na Katedri za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Francis Gurry, predsjednik Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) nazvao je u svom govoru pobjednike „inovatorima budućnosti“.Tekst i foto: dziv.hr Stranica prilagođena ispisu
10-20-2013 08:47:51 pm :: domagoj
Svaka čast! Lijepe, izvrsne vijesti! Napokon malo pozitive...
Na prodaju stenci pome...
Apartman Wish u Podgor...
Vidoviti Emanuel, tali...
Na prodaju žensko šten...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:104

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Vodena vrata