Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama


Pet istočnoslavonskih gradova panično traži načine neplaćanja odštete konzorciju Strabag i Saubermacher za neobavljenu gradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom nakon što je Međunarodni arbitražni sud u svibnju presudio u korist austrijskih tvrtki. Mjesecima gradske uprave Osijeka, Vukovara, Županje, Belog Manastira i Vinkovaca pokušavaju odrediti krivce gubitka spora u kojem će, izgledno je, morati platiti do 11 milijuna eura naknade za izravne troškove, izgubljenu dobit i kamate.

Međunarodni arbitražni sud u travnju je presudio da osnivači ZOIS-a – gradovi Osijek, Beli Manastir, Županja, Vinkovci i Vukovar – austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher moraju platiti izravne troškove od početka projekta, izgubljenu dobit i kamate. Milan Kamenko, sadašnji ravnatelj ZOIS-a i pročelnik za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka, tportalu je rekao da cifra iznosi oko 11 milijuna eura. Sukladno postotnim udjelima osnivača ZOIS-a, Grad Osijek mora platiti 43 posto iznosa presude, Vinkovci 23 posto, Vukovar 16 posto, Županja 10,3 posto, a Beli Manastir 6,9 posto.

Ugovor je u ime ZOIS-a 2003. godine potpisao tadašnji ravnatelj Ivan Domanovac, koji je sada u mirovini. Nakon što Austrijanci nisu uspjeli dobiti građevinsku dozvolu u ugovorenom roku, ugovor je raskinut 2009, tri godine kasnije. Odvjetnik Damir Zagoršćak, pravni zastupnik gradova do presude, ustvrdio je da odredba o međunarodnoj arbitraži nema smisla jer su sve strane u poslu registrirane u Hrvatskoj. Strabag i Saubermacher, naime, za ovaj posao osnovali su tvrtku sa sjedištem u Antunovcu, pored Osijeka, gdje je trebalo sagraditi nesuđeno odlagalište.

Nakon presude, gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo najavio je nastavak pravne bitke za pobijanje presude, a gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš tužbu protiv Osijeka, koji drži odgovornim za sve. Osijek ostalim gradovima predlaže angažiranje odvjetničkog ureda Mirka Silvija Tischlera iz Ljubljane, koji za pokretanje posla unaprijed traži 300 tisuća eura, a za sat rasprave ravno 16.787,92 eura.

Državno odvjetništvo do sada se nije aktiviralo u ovom slučaju, a osječki vijećnici najavili su kaznene prijave protiv određenih osoba u Strabagu i Saubermacheru. Do sada nitko za mišljenje nije pitao sastavljače ugovora. Damir Klasiček od početka projekta bio je pravni savjetnik Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS). Angažiran je kao profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku gdje, među ostalim, predaje međunarodno privatno pravo te arbitražu i mirenje. Sudio je na nekoliko europskih arbitražnih sudova. Presuda ga nije iznenadila jer je upozoravao da posao loše stoji, otkriva u razgovoru za tportal.

Ispred svoje tvrtke Iuris d. o. o. bili ste pravni savjetnik ZOIS-a prije i nakon raspisivanja javnog natječaja. Koja su bila vaša zaduženja u tom projektu i u kojem razdoblju?

- Pravi posao nastupio je na 15. sjednici Upravnog vijeća, 18. prosinca 2003. prigodom otvaranja ponuda za realizaciju odlagališta i gdje sam bio voditelj dijela sjednice za ocjenjivanje ponuda, u čijem su radu sudjelovali svi članovi (predstavnici gradova osnivača ZOIS-a) i pet stručnjaka različitih struka. Najbolja je ponuda prihvaćena jednoglasno. Zadatak je bio da pravno bude sve u redu. -

Jeste li sudjelovali u sastavljanju teksta ugovora između ZOIS-a sa Strabagom i Saubermacherom?

- Da, pravni dio ugovora je rezultat mog rada. -

Pet gradova izgubilo je spor na Međunarodnom arbitražnom sudu koji je presudom u travnju odredio vrlo visoku odštetu koju će građani, izgleda, morati platiti Austrijancima. Smatrate li da je određene odredbe ugovora trebalo drukčije definirati?

- Temeljne odrednice projekta nalaze se u uvjetima natječaja i u Protokolu koji je potpisan istog dana kada je izabrana najpovoljnija ponuda. Uzrok gubitka arbitražnog spora nije bio Ugovor, koji je potpisan tek 17. ožujka 2006, već odgađanje njegovog potpisa i, nakon potpisa, ponovno odgađanje početka izgradnje odlagališta. -

Kada kažete da ste upozoravali da ZOIS ne stoji dobro u tom poslu, na što konkretno mislite i kada je to bilo?

- Da, više puta sam upozoravao da ne stojimo dobro jer su odgađanja bila neopravdana, a upozorenja od ponuditelja da će pokrenuti sudski spor stizala su još prije potpisa Ugovora. Predlagao sam da se što prije potpiše Ugovor jer samo to je moglo odgoditi tužbu i dati nam priliku da se pokrene realizacija projekta. Potpisivanje ugovora nije moglo na nikakav način otežati naš položaj jer su bitna pitanja bila sastavni dio natječaja, kao i Protokola koji je potpisan 18. prosinca 2003, dakle, na dan izbora najpovoljnije ponude. -

Premda je predstavnik grada Osijeka glasovao za izbor najpovoljnije ponude ponuditelja Strabag Saubermacher, vrlo rano se pokazalo da Grad Osijek baš i nije zadovoljan izborom, a što je vrijeme odmicalo, to je to postajalo sve očitije.

- Svakako treba dodati i činjenicu da je Ministarstvo zaštite okoliša otežalo situaciju jer je gospodin Mladineo (Vinko Mladineo, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, op. a.) više puta iskazao sumnju u opravdanost gradnje jednog odlagališta za pet gradova. On je zastupao tezu da svaki grad treba imati svoje odlagalište. Na upit za razlog takvog stava, odgovor je glasio: 'Prijevozom otpada kroz naselja smrad će smetati stanovnicima. -

Na kraju ste 2009. otkazali suradnju ZOIS-u, prije toga tražili ste da tonski snimaju sjednice upravnog vijeća. Zašto ste to tražili?

- Brojni su dokumenti koji dokazuju tko je kočio realizaciju projekta. Na primjer, predstavnik Grada Osijeka je na 33. sjednici održanoj 27. listopada 2008. koja je trajala jedan sat i pedeset minuta (od 13.20 do 15.10 sati) zatražio riječ 26 puta. Takav tijek zbivanja bio je razlog da zatražim od ravnatelja tonsko snimanje sjednica. Na 35. sjednici održanoj 15. siječnja 2009, kada se u prijedlogu dnevnog reda našla točka o raskidu ugovora s ponuditeljima, otkazao sam suradnju sa ZOIS-om. -

Kakvo je vaše mišljenje o presudi Međunarodnog arbitražnog suda?

- Nisam imao vremena detaljnije pročitati pravorijek arbitražnog suda jer je sa 250 stranica opširan, no gotovo sam siguran da ne postoji nijedan razlog za pobijanje predviđen člankom 36. Zakona o arbitraži (NN 88/2001). Zato priče o opravdanosti pokretanja postupka pobijanja pravorijeka nemaju temelja i mogu prouzročiti ogromne troškove.

Tekst & foto: Kruno Kartus/tportal.hr

Pročitajte i...
Slavonski gradovi Austrijancima moraju platiti štetu od 50 mil. kn
Grad izgubio prvi spor sa Austrijancima i mora platiti 1,2 milijuna kuna
Austrijanci ponovno tuže, znači li to da su izgubili spor u Parizu?
Grad na odštetni zahtjev Strabaga i Saubermachera odgovorio protutužbom!
Za propali projekt traže više od pet milijuna eura
Strabag i Saubermacher traže odštetu od 5,6 milijuna eura!
Strabag i ZOIS pred raskidom ugovora, Austrijanci traže 1,5 mil. €
Javna ustanova za zbrinjavanje otpada Istočne Slavonije prestaje s radom [Vijesti OSTV-a]


 Stranica prilagođena ispisu
07-21-2012 09:42:26 am :: lehi
Nije problem za plaćanje troškova suda.... stalno stižu bespovratna novčana sredstva EU tako da je to već riješeno -plaćeno. Blago današnjoj vlasti u gradu i županiji što se časte na ovakav način nije potrebno ništa raditi, kad zatreba tu je EU ...koja je dobro došla u ovoj kaljuži....
07-21-2012 12:13:42 pm :: Provokator
auuuu opet će porezni obveznici morat plaćat nesposobnost vladajucih
07-22-2012 11:30:55 am :: Leteci mungos
Meni i dalje nije jasno tko je odgovoran za ovaj fijasko i za to sto ce gradjani platiti 20 milijuna kuna odstete?

Za koliko milijuna se moze izgraditi takvo odlagaliste? Znaci li to da cemo platiti novac, a na kraju n imati nista?

Smijurija. Smijesno je i gledati kako se danas neki kao prave da kao nesto rade kao oko toga. Kao, gradonacelnik, kao nesto kao istrazuje, kao krivca.

Hahaha. A gradjani sute i placaju, ovce ioneko ne znaju za bolje i ne zasluzuju bolje. Kao, krivac se kao kao nece pronaci, kao maca popapala pare.

I tu ce biti kraj price. Dici ce se jos jedan kredit, jos ce se i na tome netko fino opaiti, a sljedecih 50 godina nece biti novca ni da se ofarbaju zute linije na ovim kao biciklistickim kao stazama.

Smijeh i urnebes. Osijek je grad primjer u sto se moze pretvoiti kulturno i civilizarano mjesto kad njime samo 20 godina upravljaju diletanti i shabani.

Zalosno je samo sto u Osijeku vise nema ni kapaciteta koji bi od tog sablaznog primjera napisali knjigu. Oni koji imaju muda su odavno otisli, a ostala saka sposobnih se pretvoila u beskicmenjake koji lelujaju na partijskom povjetarcu.
Plinski ražnjevi za pi...
Iznajmljujem novouređe...
Traže se MAJSTORI za T...
Iznajmljujem komforan ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:119

Registrirani online (2): bazooka_joe, milo_moje


Novo na forumu

» Sabo proglašen krivim [Vijesti Osječke TV]
milo_moje :: 02.09.2014. 20:46

» Galerija Waldinger: "Ciklus njemačkoga filma" [2014.]
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 19:38

» Old Bridge Pub: Silver band / Nova band / Dj Tac
oldbridge :: 02.09.2014. 19:29

» Studio OSCEO Dalal: Second hand baazar
Cleopatra :: 02.09.2014. 18:16

» Intervju: "Od nepokorenog grada do nepokorenih građana"
Optimist :: 02.09.2014. 18:13

» Muzej Slavonije: Otvorenje izložbe "ComiXconnection
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 18:11

» CineStar Osijek [4.-10.09.2014.]
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 18:06

» Renata Lovrić, dr. stom.
AzraelGG :: 02.09.2014. 17:38

» Školska medicina od 8. rujna na novoj lokaciji u Drinskoj 8
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 14:09

» Iskoristite neodoljive pogodnosti koje vas očekuju samo ove srijede u više od 40 trgovina u Portanovi [rujan, 2014.]
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 13:36

» Dobre vijesti za studoše: Otvoreni studentski restorani i kantine
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 12:48

» EPIC: High5, Krešo & žuvi, Bore Balboa, DJ Oliver i Inchoon [nagradna igra]
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 11:35

» Športski objekti Osijek: Neiskorištene karnet ulaznice za Copacabanu vrijede i za iduću godinu!
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 11:22

» Održana je radionica naprednih zrakoplovnih modelara
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 10:21

» EPIC: MC Rima & Smoke Mardeljano + Kandžija & Toxara
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 9:24

» Dvorana Olimp: Upisi u novu sezonu
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 9:07

» Robna kuća IPK: Upiši se na ples, jer ples je najbolji lijek za stres - Početni plesni tečaj
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 9:01

» Vokalni sastav Akvarel osvojio zlato na 12. međunarodnom festivalu Chorus Inside Croatia [2014.]
Redakcija 031 :: 02.09.2014. 8:52

» Pomoć za ogrjev [Vijesti Osječke TV]
lehi :: 02.09.2014. 8:13

» još jedaret Smile (što trenutno slušate?)
morgan :: 01.09.2014. 23:48

» HKUD "Željezničar" Osijek: Upis novih članova!
HKUD Zeljeznicar Osijek :: 01.09.2014. 23:01

» [VIDEO] Osječani smislili svoju verziju Ice Bucket Challengea za pomoć odjelu za pedijatriju KBO
Leon :: 01.09.2014. 22:08

» Društvene mreže preplavljene komentarima podrške voditeljici Azila za pse
lehi :: 01.09.2014. 20:47

» Studio OSCEO Dalal: Trbušni ples za djevojčice
Cleopatra :: 01.09.2014. 20:41

» Voodoo: Freedom
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 20:37

» Preporuke filmova
silence :: 01.09.2014. 16:27

» Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek: Akcija "Reci DA!" - svečano uručenje donacije
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 13:39

» Grad raspisao javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga građana
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 13:33

» Aula Magna Poljoprivrednog fakulteta: Đorđe Balašević drži predavanje "Kad sam prvi put pao u školi"
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 12:55

» GČ "Gornji grad": Mjesečni sastanak Kršćanske humanitarne udruge
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 12:38

» Night ride Osijek vol. 2
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 11:57

» Gimnastičko društvo Osijek-Žito: Upisi novih članova u Školu gimnastike za najmlađe u nekoliko predškolskih i školskih grupa
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 10:43

» "Osječki zumbići": Audicija za prijem novih članova
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 10:38

» Radno vrijeme gradskih ustanova vratilo se na staro
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 9:24

» Ispred VK Iktus: Jesenska Liga 031 powered by Ferivi
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 8:56

» Plesni studio Illusion: Upisi u novu plesnu sezonu
Redakcija 031 :: 01.09.2014. 8:41

» Prognoza: Na kišu smo već naviknuli
PreacheR :: 01.09.2014. 7:59

» Prebacivanje papira prilikom kupnje motora
saba :: 31.08.2014. 22:07

» [FOTO] Mališani naučili ponešto o 'Lijepoj našoj' uz animacijski show 'Moja Hrvatska'
Redakcija 031 :: 31.08.2014. 20:17

» KK Osijek Žito: Poseban program obuke namijenjen djeci od 5 - 6 godina [nagradna igra]
Redakcija 031 :: 31.08.2014. 19:44

» Kaznena prijava protiv voditeljice Azila za napuštene pse zbog zloupotrebe položaja
roger :: 31.08.2014. 12:04

» Pole Dance XXL Osijek: Besplatni uvodni treninzi
Redakcija 031 :: 31.08.2014. 11:04

» [FOTO] Noćni život: OBP, Harem i Exit [kolovoz 2014. #4]
Foto 031 :: 31.08.2014. 3:56

» [FOTO] Zatvorena ovogodišnja "Zemlja bez granica" [2014.]
Redakcija 031 :: 31.08.2014. 2:12

» [VIDEO] Pogledajte vatromet druge ovogodišnje 'Osječke ljetne noći' iz "ptičje perspektive"
Redakcija 031 :: 30.08.2014. 22:09

» Zacrni se, Slavonijo! (Od nafte)
Redakcija 031 :: 30.08.2014. 21:01

» Rujanski Late Night Shopping uz Tonija Cetinskog u Avenue Mallu Osijek
lehi :: 30.08.2014. 20:16

» [FOTO] Održan prvi Farm show Osijek
Foto 031 :: 30.08.2014. 15:29

» Kroz dva tjedna počinje gradnja kružnog toka na Brijestu
Monstrum :: 30.08.2014. 14:35

» "Kladio se na tuđi račun" - zbog nepažnje ostao bez veće količine novca
milo_moje :: 30.08.2014. 14:23

Objektiv031

Zvjezdano nebo