Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama


Pet istočnoslavonskih gradova panično traži načine neplaćanja odštete konzorciju Strabag i Saubermacher za neobavljenu gradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom nakon što je Međunarodni arbitražni sud u svibnju presudio u korist austrijskih tvrtki. Mjesecima gradske uprave Osijeka, Vukovara, Županje, Belog Manastira i Vinkovaca pokušavaju odrediti krivce gubitka spora u kojem će, izgledno je, morati platiti do 11 milijuna eura naknade za izravne troškove, izgubljenu dobit i kamate.

Međunarodni arbitražni sud u travnju je presudio da osnivači ZOIS-a – gradovi Osijek, Beli Manastir, Županja, Vinkovci i Vukovar – austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher moraju platiti izravne troškove od početka projekta, izgubljenu dobit i kamate. Milan Kamenko, sadašnji ravnatelj ZOIS-a i pročelnik za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka, tportalu je rekao da cifra iznosi oko 11 milijuna eura. Sukladno postotnim udjelima osnivača ZOIS-a, Grad Osijek mora platiti 43 posto iznosa presude, Vinkovci 23 posto, Vukovar 16 posto, Županja 10,3 posto, a Beli Manastir 6,9 posto.

Ugovor je u ime ZOIS-a 2003. godine potpisao tadašnji ravnatelj Ivan Domanovac, koji je sada u mirovini. Nakon što Austrijanci nisu uspjeli dobiti građevinsku dozvolu u ugovorenom roku, ugovor je raskinut 2009, tri godine kasnije. Odvjetnik Damir Zagoršćak, pravni zastupnik gradova do presude, ustvrdio je da odredba o međunarodnoj arbitraži nema smisla jer su sve strane u poslu registrirane u Hrvatskoj. Strabag i Saubermacher, naime, za ovaj posao osnovali su tvrtku sa sjedištem u Antunovcu, pored Osijeka, gdje je trebalo sagraditi nesuđeno odlagalište.

Nakon presude, gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo najavio je nastavak pravne bitke za pobijanje presude, a gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš tužbu protiv Osijeka, koji drži odgovornim za sve. Osijek ostalim gradovima predlaže angažiranje odvjetničkog ureda Mirka Silvija Tischlera iz Ljubljane, koji za pokretanje posla unaprijed traži 300 tisuća eura, a za sat rasprave ravno 16.787,92 eura.

Državno odvjetništvo do sada se nije aktiviralo u ovom slučaju, a osječki vijećnici najavili su kaznene prijave protiv određenih osoba u Strabagu i Saubermacheru. Do sada nitko za mišljenje nije pitao sastavljače ugovora. Damir Klasiček od početka projekta bio je pravni savjetnik Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS). Angažiran je kao profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku gdje, među ostalim, predaje međunarodno privatno pravo te arbitražu i mirenje. Sudio je na nekoliko europskih arbitražnih sudova. Presuda ga nije iznenadila jer je upozoravao da posao loše stoji, otkriva u razgovoru za tportal.

Ispred svoje tvrtke Iuris d. o. o. bili ste pravni savjetnik ZOIS-a prije i nakon raspisivanja javnog natječaja. Koja su bila vaša zaduženja u tom projektu i u kojem razdoblju?

- Pravi posao nastupio je na 15. sjednici Upravnog vijeća, 18. prosinca 2003. prigodom otvaranja ponuda za realizaciju odlagališta i gdje sam bio voditelj dijela sjednice za ocjenjivanje ponuda, u čijem su radu sudjelovali svi članovi (predstavnici gradova osnivača ZOIS-a) i pet stručnjaka različitih struka. Najbolja je ponuda prihvaćena jednoglasno. Zadatak je bio da pravno bude sve u redu. -

Jeste li sudjelovali u sastavljanju teksta ugovora između ZOIS-a sa Strabagom i Saubermacherom?

- Da, pravni dio ugovora je rezultat mog rada. -

Pet gradova izgubilo je spor na Međunarodnom arbitražnom sudu koji je presudom u travnju odredio vrlo visoku odštetu koju će građani, izgleda, morati platiti Austrijancima. Smatrate li da je određene odredbe ugovora trebalo drukčije definirati?

- Temeljne odrednice projekta nalaze se u uvjetima natječaja i u Protokolu koji je potpisan istog dana kada je izabrana najpovoljnija ponuda. Uzrok gubitka arbitražnog spora nije bio Ugovor, koji je potpisan tek 17. ožujka 2006, već odgađanje njegovog potpisa i, nakon potpisa, ponovno odgađanje početka izgradnje odlagališta. -

Kada kažete da ste upozoravali da ZOIS ne stoji dobro u tom poslu, na što konkretno mislite i kada je to bilo?

- Da, više puta sam upozoravao da ne stojimo dobro jer su odgađanja bila neopravdana, a upozorenja od ponuditelja da će pokrenuti sudski spor stizala su još prije potpisa Ugovora. Predlagao sam da se što prije potpiše Ugovor jer samo to je moglo odgoditi tužbu i dati nam priliku da se pokrene realizacija projekta. Potpisivanje ugovora nije moglo na nikakav način otežati naš položaj jer su bitna pitanja bila sastavni dio natječaja, kao i Protokola koji je potpisan 18. prosinca 2003, dakle, na dan izbora najpovoljnije ponude. -

Premda je predstavnik grada Osijeka glasovao za izbor najpovoljnije ponude ponuditelja Strabag Saubermacher, vrlo rano se pokazalo da Grad Osijek baš i nije zadovoljan izborom, a što je vrijeme odmicalo, to je to postajalo sve očitije.

- Svakako treba dodati i činjenicu da je Ministarstvo zaštite okoliša otežalo situaciju jer je gospodin Mladineo (Vinko Mladineo, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, op. a.) više puta iskazao sumnju u opravdanost gradnje jednog odlagališta za pet gradova. On je zastupao tezu da svaki grad treba imati svoje odlagalište. Na upit za razlog takvog stava, odgovor je glasio: 'Prijevozom otpada kroz naselja smrad će smetati stanovnicima. -

Na kraju ste 2009. otkazali suradnju ZOIS-u, prije toga tražili ste da tonski snimaju sjednice upravnog vijeća. Zašto ste to tražili?

- Brojni su dokumenti koji dokazuju tko je kočio realizaciju projekta. Na primjer, predstavnik Grada Osijeka je na 33. sjednici održanoj 27. listopada 2008. koja je trajala jedan sat i pedeset minuta (od 13.20 do 15.10 sati) zatražio riječ 26 puta. Takav tijek zbivanja bio je razlog da zatražim od ravnatelja tonsko snimanje sjednica. Na 35. sjednici održanoj 15. siječnja 2009, kada se u prijedlogu dnevnog reda našla točka o raskidu ugovora s ponuditeljima, otkazao sam suradnju sa ZOIS-om. -

Kakvo je vaše mišljenje o presudi Međunarodnog arbitražnog suda?

- Nisam imao vremena detaljnije pročitati pravorijek arbitražnog suda jer je sa 250 stranica opširan, no gotovo sam siguran da ne postoji nijedan razlog za pobijanje predviđen člankom 36. Zakona o arbitraži (NN 88/2001). Zato priče o opravdanosti pokretanja postupka pobijanja pravorijeka nemaju temelja i mogu prouzročiti ogromne troškove.

Tekst & foto: Kruno Kartus/tportal.hr

Pročitajte i...
Slavonski gradovi Austrijancima moraju platiti štetu od 50 mil. kn
Grad izgubio prvi spor sa Austrijancima i mora platiti 1,2 milijuna kuna
Austrijanci ponovno tuže, znači li to da su izgubili spor u Parizu?
Grad na odštetni zahtjev Strabaga i Saubermachera odgovorio protutužbom!
Za propali projekt traže više od pet milijuna eura
Strabag i Saubermacher traže odštetu od 5,6 milijuna eura!
Strabag i ZOIS pred raskidom ugovora, Austrijanci traže 1,5 mil. €
Javna ustanova za zbrinjavanje otpada Istočne Slavonije prestaje s radom [Vijesti OSTV-a]


 Stranica prilagođena ispisu
07-21-2012 09:42:26 am :: lehi
Nije problem za plaćanje troškova suda.... stalno stižu bespovratna novčana sredstva EU tako da je to već riješeno -plaćeno. Blago današnjoj vlasti u gradu i županiji što se časte na ovakav način nije potrebno ništa raditi, kad zatreba tu je EU ...koja je dobro došla u ovoj kaljuži....
07-21-2012 12:13:42 pm :: Provokator
auuuu opet će porezni obveznici morat plaćat nesposobnost vladajucih
07-22-2012 11:30:55 am :: Leteci mungos
Meni i dalje nije jasno tko je odgovoran za ovaj fijasko i za to sto ce gradjani platiti 20 milijuna kuna odstete?

Za koliko milijuna se moze izgraditi takvo odlagaliste? Znaci li to da cemo platiti novac, a na kraju n imati nista?

Smijurija. Smijesno je i gledati kako se danas neki kao prave da kao nesto rade kao oko toga. Kao, gradonacelnik, kao nesto kao istrazuje, kao krivca.

Hahaha. A gradjani sute i placaju, ovce ioneko ne znaju za bolje i ne zasluzuju bolje. Kao, krivac se kao kao nece pronaci, kao maca popapala pare.

I tu ce biti kraj price. Dici ce se jos jedan kredit, jos ce se i na tome netko fino opaiti, a sljedecih 50 godina nece biti novca ni da se ofarbaju zute linije na ovim kao biciklistickim kao stazama.

Smijeh i urnebes. Osijek je grad primjer u sto se moze pretvoiti kulturno i civilizarano mjesto kad njime samo 20 godina upravljaju diletanti i shabani.

Zalosno je samo sto u Osijeku vise nema ni kapaciteta koji bi od tog sablaznog primjera napisali knjigu. Oni koji imaju muda su odavno otisli, a ostala saka sposobnih se pretvoila u beskicmenjake koji lelujaju na partijskom povjetarcu.

Prodajem traktor IMT...
Izdajem vrlo komforan ...
Plinska krušna peć na ...
PRODAJEM JEDNOSOBAN ST...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:38

Registrirani online (): Nitko


Novo na forumu

» [FOTO] Mejaši podigli temperaturu u šatoru osmog dana ovogodišnjih "Dana prvog hrvatskog piva 2014." [četvrtak, dan #7]
Foto 031 :: 20.09.2014. 0:52

» Prometovanje automobilima za vrijeme Europskog tjedna mobilnosti
milo_moje :: 19.09.2014. 22:37

» Sjenjak dobio sprave za vježbanje na otvorenom
Od sutra prestajem :: 19.09.2014. 21:59

» [FOTO] Vodostaj Drave kod Osijeka 407 cm, u nedjelju ujutro očekuje se 470 cm
lehi :: 19.09.2014. 20:25

» [VIDEO] Bvandžija: "Hipster sa sela" - novi spot Kandžije i Bvane
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 19:06

» IPA Prekogranična suradnja Mađarska - Hrvatska "Razvoj biciklističke rute Pečuh- Osijek – Antunovac – Ivanovac"
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 18:06

» Oxygene: CasaDelDeep
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 16:59

» EPIC: DLR & MC GUSTO (UK) [nagradna igra]
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 16:54

» Privremeno se zatvara ZOO vrt Osijek
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 16:43

» HDZ: "Maćehinski odnos HŽ-a prema Osijeku“
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 16:38

» Vodostaj u porastu, situacija pod kontrolom [Vijesti Osječke TV]
OSTV :: 19.09.2014. 16:08

» Hoće li se u Hrvatskoj zabraniti prodaja alkohola mlađima od 25 godina?
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 14:18

» Avenue Mall Osijek: Hobbit day [2014.]
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 13:41

» Nezaboravna zabava uz medvjedića Linu, predstavu "Portoš i 4 čarobna ključa" i NIKIforiju u Portanovi
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 13:23

» OŠ Dobriša Cesarić: Upisi u grupe "Karate kluba Kuna"
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 13:18

» Fantastične tri zlatne medalje za Vina Belje
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 12:16

» Jučer je u Osijeku otvoren informacijski centar "Europe Direct"
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 11:09

» Dječje kazalište [24.-28.09.2014.]
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 10:48

» Biciklijada: Osijek – Antunovac – Zidine Korogyvar
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 10:41

» Jesen u Baranji [2014.] @ Beli Manastir
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 10:08

» [FOTO] Gazde rasplesale publiku sedmog dana ovogodišnjih "Dana prvog hrvatskog piva 2014." [četvrtak, dan #7]
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 9:15

» Galerija Kazamat: Hackathon Suptilne tehnologije "Bio-elektroničke dimenzije" #3
Redakcija 031 :: 19.09.2014. 8:45

» GČ Gornji grad: Festival Indije
Rudi :: 18.09.2014. 21:52

» Galerija Vernissage: Otvorenje izložbe "Zlatko Prica, izložba crteža"
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 21:06

» NK Osijek - sezona 2014/2015
milo_moje :: 18.09.2014. 20:42

» Umjetni aranzmani
Ana031 :: 18.09.2014. 20:08

» [FOTO i VIDEO] Bosutski bećari razbudili šator šestog dana ovogodišnjih "Dana prvog hrvatskog piva 2014." [srijeda, dan #6]
milo_moje :: 18.09.2014. 20:07

» Započeli radovi na pješačkoj i biciklističkoj stazi između Retfale i Višnjevca
milo_moje :: 18.09.2014. 20:00

» Ovogodišnja dobitnica Zlatne Arene za najbolju glavnu žensku ulogu je glumica DKO Areta Čurković
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 18:49

» Napokon biciklistička kroz Retfalu [Vijesti Osječke TV]
OSTV :: 18.09.2014. 16:53

» GOGO: "Zahtijevamo spajanje mjesnih i predsjedničkih izbora"
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 13:40

» [FOTO ] Vodni val ide prema Osijeku, Drava se prelila na lijevoj obali
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 13:34

» Lanico škola stranih jezika: Lanico te nagrađuje! [nagradna igra]
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 12:18

» Natječaj za nagradu "Krunoslav Sukić" 2014. [prijavnice]
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 11:47

» OSFL - Osječka studentska futsal liga [2014.]
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 11:20

» IC Avenue Mall Osijek: Nastup dječjeg zbora i dramske skupine OŠ "Ljudevit Gaj"
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 10:20

» BikeMyDays predavanje: "Bicikli imaju višestruke prednosti u odnosu na automobile"
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 10:15

» ORaH: Tribina "Osvrt na novi Obiteljski zakon: Stajalište ORaH-a"
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 9:40

» KK "Slavonac": Međunarodni Čepinski maraton [2014.]
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 9:37

» Grabovac: RIBAfest no.4 [2014.]
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 9:13

» Hotel Osijek: Treća regionalna konferencija u sklopu EU projekta "Podrška sustavu socijalne skrbi u procesu daljnje deinstitucionalizacije socijalnih usluga"
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 9:08

» Pileća pašteta
Redakcija 031 :: 18.09.2014. 8:41

» [FOTO + VIDEO] Osijek Đoletovim koncertom za 9.000 posjetitelja najavio kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine
Prizma :: 18.09.2014. 8:38

» Poboljšana naplata kazni za nepropisno parkiranje na zelenim površinama
Vic.Mackey :: 18.09.2014. 1:17

» Dobrovoljni darivatelji krvi odrekli se svog bona za topli obrok u korist štićenika Doma za odgoj djece i mladeži Osijek
SrodnaDuša :: 17.09.2014. 20:26

» još jedaret Smile (što trenutno slušate?)
Frost :: 17.09.2014. 19:19

» Dvorana Obrtničke škole: Zumba® Maserclass
Redakcija 031 :: 17.09.2014. 18:15

» Dani prikupljanja uspomena 2014.: Prvi svjetski rat Europeana 1914. - 1918.
Redakcija 031 :: 17.09.2014. 17:45

» Brazilski Jiu Jitsu klub "Osijek": Upis novih članova [2014.] [nagradna igra je završena]
AzraelGG :: 17.09.2014. 17:17

» Kulminacija Drave u Osijeku očekuje se u subotu ! [Vijesti Osječke TV]
miro666 :: 17.09.2014. 17:06

Objektiv031

Legice + bic