Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Nakon raskidanja ugovora za izgradnju Regionalnog odlagališta komunalnog otpada Antunovac-Orlovnjak uslijedilo je nekoliko arbitražnih i drugih sudskih postupaka koje vode ZOiS i gradovi osnivači ZOiS-a (Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja) protiv Z.I.P.O.S.-a i njegovih osnivača (Strabag i Saubermacher).

1. pred Arbitražnim sudom u Zagrebu vrijednost predmeta spora je 415.308,51 eura.
2. pred Međunarodnom gospodarskom komorom Međunarodnog arbitražnog suda
Parizu vrijednost predmeta spora je 5.689.055,42 eura i 3.0623.247,54 kuna.
3. pred Trgovačkim sudom u Osijeku Javna ustanova za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije, Osijek radi radi naknade štete tuži Austrijance - vrijednost predmeta spora 44.449.810,00 kuna
4. pred Trgovačkim sudom u Osijeku Javna ustanova za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije tuži Austrijance radi utvrđenja ništavnosti ugovora o ustupu.
5. pred Trgovačkim sudom u Osijeku, gradovi osnivači ZOiS-a tuže radi naknade štete, vrijednost predmeta spora: povrat 400.000,00 eura, naknada štete u iznosu 3.0623.247,54 kuna i naknada štete u iznosu od 5.289.055,42 eura.

Kako je pojašnjeno na sjednici Gradskoga vijeća, prvi arbitražni spor ZOiS je djelomično izgubio te je prema pravorijeku arbitražne odluke, ukoliko se u narednom vremenu ništa ne promijeni obveza ZOiS-a prema tužitelju 370.000 eura. Nakon dodatnih pregovora gradovi osnivači bit će upoznati s visinom i vremenom ispunjenja obveze. Pravorijek u drugom arbitražnom postupku za sada nije objavljen tako da trenutni ishod nije poznat. Odluka se očekuje do 31. ožujka 2012. godine. U trećem i četvrtom sporu čeka se rješenje Visokog trgovačkog suda u Zagrebu po žalbi tuženika. Peti je postupak tek počeo, a kako su tuženi pojedinačno gradovi osnivači smatra se da je jako važno da svi osnivači imaju jedinstven stav glede tužbenog zahtjeva i postupka. Naglašeno je da je potrebna stalna koordinacija gradova osnivača tijekom ovog postupka.

Kako je potpuno jasno da je prvi spor izgubljen, gradovi osnivači ZOIS-a trebaju platiti je 415.308,51 eura. Grad Osijek u svemu participira sa udjelom od 43,3% što konkretno znači da financijska obveza Osijeka u ovom sporu iznosi oko 160.000 eura (oko 1,2 milijuna kuna).

Tekst: R.K./Osijek031.com
Foto: Foto-arhiv 031


Pročitajte i...
Austrijanci ponovno tuže, znači li to da su izgubili spor u Parizu?
Grad na odštetni zahtjev Strabaga i Saubermachera odgovorio protutužbom!
Za propali projekt traže više od pet milijuna eura
Strabag i Saubermacher traže odštetu od 5,6 milijuna eura!
Strabag i ZOIS pred raskidom ugovora, Austrijanci traže 1,5 mil. €
Javna ustanova za zbrinjavanje otpada Istočne Slavonije prestaje s radom [Vijesti OSTV-a]


 Stranica prilagođena ispisu

Odgajivačnica bernskih...
Josipovac - Gradevinsk...
Na prodaju stenad fran...
★☆★ ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:110

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Obrisi

Propustili ste? Pogledajte!