Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U iščekivanju pravorijeka s velikog arbitražnog spora u kojemu austrijske tvrte Strabag i Saubermacher potražuju 6,5 milijuna eura odštete zbog otkaza ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada, na adresu ZOIS-a stigla je presuda s druge arbitraže - one u Zagrebu. Vijesti nisu dobre. Arbitražni sud je odlučio da se konzultatskoj tvrtki Quantum mora isplatiti dvije trećine potraživanog iznosa, odnosno oko 300.000 eura (277.000 plus kamate).

- Ne možemo biti do kraja zadovoljni rješenjem, no uspjeli smo osporiti trećinu traženog iznosa, odnosno oko 150.000 eura - kaže Milan Kamenko, v.d. ravnatelja Javne ustanove ZOIS. Pravno, postoji još mogućnost pokretanja postupka ocjene zakonitosti takve odluke. Za petak je najavljena sjednica Upravnog vijeća ZOIS-a na kojemu bi se gradovi osnivači (Osijek, Beli Manastir, Županja, Vukovar i Vinkovci), trebali izjasniti što dalje - ići u postupak osporavanja ili prihvatiti presudu.

S druge strane, čuju se optimistična razmišljanja vezana uz spomenuti spor sa Strabagom i Saubermacherom, težak 6,5 milijuna eura. Naime, premda je najavljeno kako će pravorijek biti izrečen do 31. prosinca (s obzirom na to da su sve rasprave završene), krajem godine stigla je obavijest Arbitražnog suda da se rok za objavu pravorijeka produžuje za najmanje 30 dana. Do jučer ZOIS nije dobio nikakvu obavijest.

- Nadamo se pozitivnoj odluci. Skupa s gradovima osnivačima i našim odvjetničkim timom uložili smo maksimalne napore da dokažemo da nismo krivi za takav ishod - kaže Kamenko. Znakovito je, međutim, da je druga strana 17. siječnja na Trgovačkom sudu u Osijeku podnijela tužbu protiv svih gradova osnivača (dakle, ne ZOIS-a) sa zahtjevom gotovo istovjetnim kao onim pred Arbitražnim sudom.

- Što to znači, teško je reći. Možda je to najava da imaju određena saznanja da im u arbitražnom postupku ishod neće biti zadovoljavajući, pa su pokrenuli novu parnicu. Meni osobno, kao pravniku, čini se da je o tome riječ - kaže Kamenko. Nemoguće je, naime, dva puta se naplatiti po istoj osnovi.

Što traže Austrijanci?

Strabag i Saubermacher podnijeli su tužbu Trgovačkom sudu u Osijeku protiv pet gradova osnivača, u kojoj traže 400.000 eura za predtroškove, naknadu od 3,06 milijuna kuna na ime postupka ishođenja građevinske dozvole te naknadu od oko 5,29 milijuna eura na ime izgubljene dobiti. Ukupno, riječ je o otprilike istom iznosu koji traže u Parizu. Upućeni, inače, govore kako je zahtjev po prvoj, možda čak i drugoj osnovi realan, no ne i onaj o navodnoj izgubljenoj dobiti.

Tekst: Mario Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031


Pročitajte i...
Grad na odštetni zahtjev Strabaga i Saubermachera odgovorio protutužbom!
Za propali projekt traže više od pet milijuna eura
Strabag i Saubermacher traže odštetu od 5,6 milijuna eura!
Strabag i ZOIS pred raskidom ugovora, Austrijanci traže 1,5 mil. €
Javna ustanova za zbrinjavanje otpada Istočne Slavonije prestaje s radom [Vijesti OSTV-a]


 Stranica prilagođena ispisu
02-01-2012 11:14:22 am :: rafa
Al ce nam se obit o glavu ove tuzbe sa austrijancima....

Novi DE BALKANJEROSI!!...
Školska knjiga , Zagr...
TRAŽI SE KONOBARICA ZA...
Džek rasel terijer šte...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:99

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Obrisi

Propustili ste? Pogledajte!