Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ne pristane li do 3. listopada Javna ustanova za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) potpisati aneks ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta, zajednica ponuditelja Strabag i Saubermacher zatražit će sporazumni raskid tog ugovora i preko milijun i pol eura odštete ili pokretanje arbritraže.

- Pozivamo vas da na adresu ovog odvjetničkog ureda najkasnije s danom 3. listopada 2008. godine do 16 sati dostavite potpisani usuglašeni tekst Aneksa kao i svih njegovih priloga. Alternativno, očekujemo s vaše strane prijedlog za sporazuman raskid ugovora od 17. ožujka 2006. godine uz obeštećenje zajednice ponuditelja. Molimo vas da prilikom formuliranja takvog prijedloga imate u vidu da su stvarni interni i eksterni troškovi zajednice ponuditelja premašili 1,5 milijuna eur, kao i da će u tom slučaju zajednica ponuditelja trpjeti štetu uslijed izmakle koristi - stoji u dopisu koji su ZIPOS-ovi (tvrtka-izvoditelj, u većinskom vlasništvu konzorcija Strabag i Saubermacher, op. ur.) odvjetnici 19. rujna poslali direktoru ZOIS-a Ivanu Domanovcu, a koji objavljuje jedino Nezavisni magazin za okoliš – Alert.

Ne pristane li ZOIS, čije troškove u potpunosti snose građani Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Belog Manastira i Županje, odvjetnici upozoravaju da će Strabag raskinuti ugovor o izradnji regionalnog odlagališta za istočnu Slavoniju. Istovremeno će se kod izabranog suda pokrenuti arbitražni postupak.

Inače u ugovoru je određena nadležnost Arbitražnog suda Međunarodne trgovačke komore u Parizu, a mjesto arbitraže je München.

Milijun i pol eura nije sve što se traži

U aneksu se, između ostaloga, traže izmjene naknade za zbrinjavajne i naknade za odlaganje otpada na deponiju. Isto tako, aneksom se navodi da ZOIS, prema Planu gospodarenja otpadom RH, preuzme ulogu investitora izgradnje odlagališta i voditelja projekta do početka pogona regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Ostale točke tiču se pitanja poput odabira tehnologije za preradu otpada.

Iz dopisa za sjednicu upravnog vijeća održanu 17. rujna vidljiva je zabrinutost vodstva ZOIS-a zbog dodatnih troškova:
- Osim navedenih troškova projekt će teretiti i neisplaćena razlika troškova razvoja projekta sukladno ugovoru s tvrtkom Quantum GmbH iz Klagenfurta, koji iznose, zbog zastoja od 5 god., gotovo 400 000 EUR. Ovi troškovi su bili obuhvaćeni ponudom, sukladno natječajnim uvjetima, a raskidom ugovora dodatno će teretiti ZOIS – piše ravnatelj ZOIS-a Ivan Domanovac.

Priča stara sedam godina

Podsjetimo, ZOIS je osnovan u veljači 2001. godine, a izvoditelj tvrtka ZIPOS konzorcija Strabag i Saubermacher odabrana je na javnom natječaju 2003. godine. Međutim, sve od tada nije ide glatko, jer projekt nije usklađen sa zakonom što je nedavno za Alert potvrdilo i Ministarstvo zaštite okoliša ustvrdivši da se "dozvola za gradnju može izdati samo za projekte koji su u skladu s važećim propisima što znači da je projekt potrebno doraditi tj. uskladiti s propisima Republike Hrvatske.

Inače, u pravnoj analizi odvjetnika Zorana Ranđelovića tvrdi se da je Strabag već prekršio ugovor iz nekoliko razloga, između ostalog i zbog neishođenja dozvola, što otvara mogućnost ZOIS-u da jednostrano prekine ugovor i ne plati odštetu. O tome više u Alertovom prethodnom članku
Sedmogodišnji debakl slavonskog centra za gospodarenje otpadom
.

Slijedi nova sjednica članova upravnog vijeća ZOIS-a na kojoj će donijeti odluku o Strabagovoj ponudi.

Autor: Kruno Kartus/Alert


 Stranica prilagođena ispisu
09-27-2008 07:11:17 pm :: ljilja
a osječko će smeće biti tema arbitražnog suda u njemačkoj, a među dobroplaćenim arbitrima je i jedan "omiljeni" osječki profesor.....
sve na grbaču osječana..

Djevojke same u stanu!...
Plinska peć u odlicnom...
Na prodaju štenci škot...
ŠARPLANINCI - stenad v...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:147

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Obrisi

Propustili ste? Pogledajte!