s Najdraži osječki zbor pomaže udruzi “Moje dijete”
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Gotovo je nezamisliv Božić mnogim Osječanima bez tradicionalnog Božićnog koncerta u izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa”.

Ni ove godine članovi najpopularnijeg, najstarijeg i jednog od najnagrađivanijih osječkih zborova nisu iznevjerili svoju vjernu publiku na sam Božić. Iako je temperatura bila gotovo uskrsna, crkva sv. Mihaela u Tvrđi zadržala je hladnoću, što je pridonijelo božićnom ozračju. No, pravi duh Božića bila je humanitarna uloga u kojoj su se “lipaši” ponovno našli. Nakon što su prošle godine prihod s Božićnog koncerta donirali Klubu roditelja djece s teškim invaliditetom “Novi dan” Osijek, ove su godine odlučili pomoći osječkoj udruzi “Moje dijete”, koja trenutačno okuplja 50-ak djece oboljele od malignih bolesti, leukemije i limfoma, te članove njihovih užih obitelji s područja Osječko-baranjske županije. Na pomoći “lipašima” i svima koji su nakon koncerta dali svoj dobrovoljni prihod zahvalila je na koncertu i dopredsjednica udruge “Moje dijete” Sonja Lacković Kučinac, koja je bila posebna gošća Božićnog koncerta.

Božićnu čestitku svim bivšim, sadašnjim i budućim članovima HPD-a, ali i prepunoj crkvi sv. Mihovila uputila je i ponosna predsjednica “lipaša” Mirjana Smoje.
I ovaj, kao i svih 16 prethodnih božićnih koncerata, uvijek je kruna marljivog rada i sezone “Lipe”, koja nerijetko biva označena nagradama i priznanjima, na koji su ponosni “lipaši”, ali i vjerna publika koja se na njihove koncerte uvijek odaziva u iznimno velikom broju. Tako je bilo i ovoga petka, na sam Božić, zahvaljujući čemu je prikupljeno nešto više od 5.000 kuna dobrovoljnih priloga. Iako skroman iznos, udruga “Moje dijete” iznimno je zahvalna na svakoj pomoći.

Božićnom popijevkom iz Bakića “Dobar vam veče gospodo” (u obradi Zdravka Šljivca) počeo je koncert, na kojem su se nizale kako tradicionalne hrvatske božićne pjesme (iz Slavonije, ali i Istre) te iz susjedne Bačke (Oj pastiri, čujte novi glas), tako i one iz Ukrajine (Ščedrik), Španjolske (Dime nino), Gradišća (Ča more to biti)... pa su “lipaši” ponovno pokazali kako ne samo da znaju pjevati nego to čine na šest različitih jezika.

Zborom su naizmjence ravnale dirigentica Valerija Fischbach i kodirigentica Ozana Bašić, a u nekoliko je skladbi zbor na klaviru pratila Mihaela Vargoš (osječka profesorica klavira). Kiril Naumov, profesor violine, bio im je pratnja u skladbi “Stille Nacht” Franza Grubera. U solističkoj se ulozi u božićnoj pastorelli Lovre Županovića “Slava Bogu” okušala sopranistica Đurđica Tomaš-Grubešić.

Pravo je iznenađenje došlo na kraju, no zbog tehničkih poteškoća (problema s mikrofonom) publika je bila uskraćena za tu obavijest i dio je njih napustio crkvu pa nisu čuli djecu bivših i sadašnjih “lipaša”, koji su otpjevali popularne “Zvončiće”. Posljednja pjesma bila je “Narodi nam se kralj nebeski” u kojoj su se mališanima (među kojima je zasigurno i poneki budući “lipaš” ili “lipašica”) pridružili i veliki pjevači.

“Lipaši” ponovno daruju

Osim prihodom s koncerta, “lipaši” će članove udruge “Moje dijete” ponovno pjesmom i skromnom donacijom razveseliti i u utorak, 29. prosinca, u prostorijama Udruge, najavljuju iz HPD-a “Lipa”.

Tekst: Narcisa Bošnjak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Marin Franov/arhiva 031


 Stranica prilagođena ispisu
Odgajivacnica pasa 3NN...
Prodajem DALMATINSKE p...
Philipp Vandenberg: No...
Porculanski kobalt tan...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:149

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zelenilo na zgradama