Prije godinu dana, sa samo 16 godina, bila je
debitantica u Osijeku. Iako
ozlijeđena, finale na gredi izmaklo joj je za samo
0.066 bodova. Mlada Riječanka
Mila Prpić (17) u travnju se ponovo
vraća u Gradski vrt, ali sada kao izrazito bitno ime hrvatske gimnastičke reprezentacije i
Gimnastičkog kluba Vita koja je sjajno otvorila novu sezonu.
Iza nje su
dva odrađena turnira Svjetskog kupa, Cottbus (12. na preskoku) i prošlog vikenda Baku gdje je bila 5. u finalu preskoka, 10. na gredi i 13. na tlu.
„
Upravo sam se jučer vratila u Hrvatsku. Jako sam zadovoljna s rezultatima, a posebno s preskokom“, priznat će Mila.
„
Prvi put sam ušla u finale Svjetskog kupa, i prvi put na preskoku na tako velikom natjecanju.“
Do sada je na 11 natjecanja imala tri finala na Svjetskom Challenge kupu i to 2024. u Antalyji (8. na tlu) i Szombathleyju (4. na gredi, 8. na tlu).
„
U Cottbusu sam prvi put zapravo nastupila na preskoku i dobro sam skočila svoje skokove. To mi je dalo dodatnu motivaciju da nastavim dalje s preskokom. Mislim da se to već potvrdilo ulaskom u finale u Bakuu. No, Cottbus i Baku bili su testni za glavni cilj prvog dijela sezone, za Svjetski kup u Osijeku koji nas čeka za tri tjedna, a tamo želim probati napraviti novi skok kako bih povećala šanse na preskoku.“
Uz preskok, Prpić će u Osijeku nastupiti i na svojoj
najdražoj spravi - gredi - te na tlu.
„
Na gredi sam dodala novi naskok, pa sada pokušavam još dodatno ustabiliti vježbu i poraditi na čistoći. Sve u svemu, zadovoljna sam s te tri sprave. Jasno, puno mi je teže nastupati više dana zaredom na natjecanjima, ali drago mi je kako napredujem.“
Ono
najbolje želi dati upravo u Osijeku.
„
Osijek mi je posebno bitan jer je pred domaćom publikom. Osjećaj nastupa tamo je nevjerojatan, neopisiv. Zato sam ulaskom u ovu sezonu najviše željela upasti u hrvatski tim baš za Osijek. Od prošle godine imam stvarno lijepe uspomene, ali voljela bih ih još poboljšati ulaskom u finale. I roditelji će me ponovo doći gledati, a baš kao što mi ta nevjerojatna publika tamo da snagu da dam najbolje od sebe, pogled na tribine i obitelj nekako me dodatno smiri. Obitelj mi je najveća podrška i zahvalna sam im na svemu što rade kako bi ostvarila svoje snove, jer znam da se i oni puno žrtvuju.“
Upravo je jedan član obitelji „
kriv“ što je Mila završila u gimnastici i to sa samo 3 godine.
„
Stariji brat je trenirao gimnastiku i prekopirala sam ga. Uvijek ću mu biti zahvalna na tome. Doduše, uvijek sam kao mala skakala po kući, radila zvijezde i stojeve. Mislim da ni nije bilo zapravo pitanje koji sport bi bio najbolji za mene“, nasmijala se Mila.
„
Dodatnu motivaciju dalo mi je to što sam stalno na YouTubeu gledala poznate gimnastičarke na svjetskim natjecanjima i htjela postati baš kao i one. Ipak, najveći utjecaj je sigurno imala moja trenerica Julija Ljubančić koja me gurala naprijed i omogućila da sam danas ovdje gdje jesam.“
Ova aktualna
višebojska i prvakinja Hrvatske na tlu i gredi, uz gimnastiku je i odlična učenica
3. razreda Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci, a najteži dio njezinog puta je upravo iskombinirati sve obaveze u školi i gimnastičkoj dvorani.
„
Zato što želim svugdje dati maksimum, ali to je ponekad stvarno zahtjevno. Jedan moj dan uglavnom izgleda tako da rano ujutro odem u školu, a ponekad moram otići sa zadnjih sati kako bih stigla na trening koji traje minimalno četiri sata. Nakon toga dođem doma, večeram, naučim nešto što mi je potrebno za sutradan i to je zapravo to. Svaki dan je relativno isti. Ako imam malo slobodnog vremena, podružila bih se s prijateljima, ali u zadnje vrijeme od umora najviše volim ostati doma, odmarati i podružiti se s obitelji.“
Uvjeti za vrhunsku gimnastiku u njezinoj rodnoj Rijeci
nisu ni blizu idealnih, zato Mila sve češće odlazi na treninge u zagrebačku dvoranu u Lučkom.
„
To mi je puno pomoglo. U toj dvorani najčešće imamo i kontrolne treninge reprezentacije, pa sam se već privikla na sprave i lakše mi je sada natjecati se. Radim na tome da mi natjecanja postanu lakša, da imam manje pritiska. I mislim da sam i u tome napredovala, da sam sada stabilnija i smirenija nego prije. Kad mi je teško na treninzima, motiviram se tako da se sjetim da želim ići u Los Angeles i da sam svakim danom sve bliže Olimpijskim igrama. Želja mi je otići na Igre, to mi je san od malena.“
Prije tog najvećeg cilja čekaju je još važni izazovi.
„
Jako mi je drago što će Hrvatska ovog ljeta biti domaćin Europskog prvenstva u Zagrebu. Mislim da će atmosfera biti ista kao i u Osijeku, sjajna. Osječka publika nikada nije razočarala, vjerujem da će se to preslikati u Zagrebu. Naravno, voljela bih biti dio tima za EP, jer, ovo je povijesno EP za našu zemlju. Sigurno će biti i dosta veliki pritisak nastupati pred domaćom publikom, ali svakako bih voljela izboriti mjesto u reprezentaciji. Bila bi to jedna od ljepših uspomena u mojoj karijeri“, poželjela je Mila Prpić.
Foto: Marko Banić/Reroot